АКТУЕЛНО

ПИТАЊЕ ЗА УН: У Бондстилу се обучавају и екстремисти за специјалне задатке?


Чиме се Американци тајно баве иза затворених врата највеће војне базе коју су изградили у овом делу света – Бондстилу на Косову и Метохији, поново је било питање које је руска делегација поставила у Уједињеним нацијама током извештаја мисије Унмика о Косову.

Највећа америчка војна база изграђена после вијетнамског рата, ‘“Бондстил“ на окупираном Косову и Метохији

Одговора, као и досад, нема, иако би се морао добити јер је та база успостављена војнотехничким споразумом, после агресије НАТО-а на СРЈ 1999. и доношења Резолуције 1244.

Чињеница да се у овој бази налази најразвијенији високотехнолошки војни комуникациони центар у овом делу света, у који се сливају и где се размењују подаци не само из региона, већ и из дела који покрива Блиски и Средњи исток, сама за себе говори колико је та тачка битна.

У Бондстилу се налазе најмодернији покретни комуникациони системи који могу да успоставе везу са целим системом командовања америчких трупа, много даље од самог Косова. Томе треба додати и оперативну јединицу која је задужена за комуникацију и такозвано електронско ратовање. Она се састоји углавном од људи из војне обавештајне службе који су искуство стицали у ратовима у Авганистану и Ираку, а специјализовани су за извиђање на даљину.

Међутим, да ли се иза зидова ове базе дешава и нешто друго?

База Бондстил доводи се у везу са обуком албанских терориста, пре свега за специфичне задатке, али и у везу са људима који се баве шверцом дроге и присталицама ИД-а.

Чак су и косовски медији писали о томе да се у Бондстилу налази управо и нека врста регрутног центра одакле се Албанци шаљу на блискоисточна ратишта.

Људи који живе у близини Бондстила тврде да се главне активности тамо дешавају углавном ноћу и да је тада најживље. Из Бондстила никада нико није демантовао оваква писања и спекулације, па је готово немогуће за обичан народ да зна шта се заиста дешава иза ове највеће војне базе у Европи.

 

ИЗВОР: СПУТЊИК/ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*База „Бондстил“: Центар за обуку обавјештајаца и балкански Гвантанамо

*

*Сергеј Лавров: „Руски центар у Нишу је хуманитаран, а шта раде Американци у Бонстилу?“

*Зоран Влашковић: Aмеричка војна база Бондстил у Сојеву код Урошевца на КиМ проширена за узурпираних нових 100 хектара!?

15.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. МОЈЕ МОЛИТВЕ ВАЗДА И ПОДРШКА ЗА НАШЕ СВЕТО КОСОВО И СВЕТУ МЕТОХИЈУ НАМА СРБИМА НАЈВЕЋИ душмани СУ БЕОГРАДСКИ партизани ИЗ СКУПШТИНЕ КОЈИ САРАДЂУЈУ СА нато окупатором и шиптарским башибозлуком СССС

  Свиђа ми се

 2. Baza je u te svrhe i formirana.
  Nista neobicno, sta bi inace radila.
  Oni saopstavaju samo Vucicu, pa nije jasno odakle Sputnjiku infornacije.
  Mislim da ce Vucic proterati novinare Sputnjika, kao ukrajinci ruske

  Свиђа ми се