АКТУЕЛНО

АУСТРИЈА: Јавност тражила да се „Комеморација у Блајбургу“ ЗАБРАНИ


Ловац на нацисте и директор јерусалимског центра „Симон Визентал“, Ефраим Зуроф, изјавио је да је апсолутно нечувено да аустријске власти дозволе одржавање скупа у Блајбургу, да је покушао да убеди аустријску конзервативну владу да тај скуп забрани, али да у томе није успео. 

Већина утерана у ред: Комеморација у Блајбургу

– У Аустрији није допуштено истицати нацистичке симболе, а дозвољавају усташке симболе – рекао је Зуроф за АП.

Овогодишња комеморација у Блајбургу била је поново у знаку усташтва, иако је римокатоличка црква у Корушкој јасно поручила да неће толерисати никакве политичке поруке, симболе.

Комеморација је завршена без већих инцидената, али је полиција ухапсила седам лица и поднела девет пријава због кршења закона о величању нацизма. Према саопштењу полиције, на комеморацији било је између 10.000 и 11.000 људи.

Комеморација у Блајбургу ове године је била суочена са највећом критиком у Аустрији, а јавност је тражила да се скуп забрани, што влада није желела, али зато предстоји могућност да се у закон о забрани величања нацизма уврсте и усташки симболи, како би се забранило њихово ношење на овом догађају.

Римокатоличка црква у Аустрији реаговала је на критике и забранила је политичке говоре за време мисе, као и ношење униформа и симбола, транспарената са десничарским садржајем, као и точење алкохола и штандове за продају.

И поред контрола, више учесника је ушло са десничарским симболима, те су се могла видети лица са мајицама са ликом десничарског певача Томпсона, одећом са усташким поздравом „За дом спремни“, и усташком шаховницом, на којој лево горе прво поље није црвено, већ бело.

Тако су обезбеђење прошли један мушкарац који је на шеширу имао усташки знак, али и један његов земљак који је унео усташку заставу, која се могла видети на преносу комеморације.
Такође и за време мисе се могао чути поздрав “ За дом спремни“ од учесника, које је полиција снимала све време.

Државни тужилац Маркус Пахер, који је на комеморацију дошао да на лицу места види каква је ситуација, заједно са судијом Кристијаном Либхаузер-Карлом имао је већ на самом почетку посла, пошто је један учесник, на приступном путу ка споменику подигао десну руку, хитлеровским поздравом, што је у Аустрији забрањено.

Котрамитинг противника фашизма

Први пут су у Блајбургу одржани и протести антифашиста, које је полиција сместила у центар места, далеко од комеморације, како не би дошло до контакта две групе.
Међу њима су били функционери Зелених и Комунистичке партије Аустрије (КПО), који су носили транспаренте и одржали говоре, а било је говорника из Аустрије, Италије и Словеније. На транспарентима које су носили млади Аустријанци између осталог су биле истакнуте илустрације Каменог цвета из Јасеновца.
– Више него икада морамо да се организујемо против таквих скупова – поручила је Дагмар Шиндлер, заменица председника Удружења преживелих концентрационих логора у Аустрији.
Она је нагласила да се не сме дозволити ширење старих идеологија усред Аустрије.

Драган Човић: Хрвате бришу у Босни

Председник Хрватског народног сабора БиХ и члан Председништва БиХ, Драган Човић у Блајбургу је позвао на „свехрватско јединство“ у време када су и Хрватска и БиХ суочене са демографским проблемима.
Он је рекао и да су Хрвати у БиХ „неравноправни спрам друга два народа“ те да постоје настојања да се Хрвати „потпуно обесправе и избришу“, преноси Хина.
– Међутим, као и много пута до сада, када смо били стављени на највећа историјска искушења, успели смо да се отргнемо – казао је он.

Напад на новинаре и сниматеље

Хрватски медији пренели су да је дошло до инцидента, пошто су младићи који су се упутили према Блајбуршком пољу где се одржава средишња комеморација испред улаза напали новинаре.
Хрватски портал index.hr преноси да је прво нападнут словеначки сниматељ којем су двојица младића почела да приговарају што снима окупљање, а потом се на мети нападача нашао и сниматељ тог портала који се налазио у близини.
Наводи се да је један од младића био посебно агресиван и викао новинарима „Ђубрад једна!“ У том тренутку дошао је један од организатора скупа који га је одгурнуо и рекао му да је у Аустрији и да се не свађа са новинарима.
Тај младић одевен у црно са шаховницом на грудима која има прво бело поље, као у време Независне државе Хрватске, у пролазу је опсовао новинара портала изазивајући га на тучу.
Новинари су затражили помоћ обезбеђења, али је насилник још једном дошао до новинара портала који је све снимао мобилним телефоном и истргао му га из руке.
Након што је дошао један од организатора из такозваног Почасног блајбуршког вода, насилник је новинару вратио мобилни.

ИЗВОР: ВЕСТИ

——-

15.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић