АКТУЕЛНО

Квинта у Вашингтону, Тачи у Берлину, Кирхбаум у Београду… Шта нам то Запад спрема?


Квинта у Вашингтону, Тачи у Берлину, неформални изасланик канцеларке Меркел Гинтер Крихбаум у Београду, председник Александар Вучић у повратку из Москве, Сабор СПЦ без предлога, али против…то је најновија „сценографија“ за косовску драму, која је, нема сумње, веома високо на западној агенди послова које треба довршити.

Србија у лику шефа државе такође сматра да је проблем Косова потребно решити, зарад будућих генерација, компромисом, али не тако да Приштина добије све, а Београд изгуби све.

Политички директори за Западни Балкан пет западних земаља – САД, Немачке, Велике Британије, Француске и Италије – одржали су консултације о финалној фази дијалога Београда и Приштине, који би требало да се одржи наредних месеци и да резултира споразумом о нормализацији односа.
Према незваничним информацијама, формула на којој би се темељио споразум је: „Косову УН, Србији ЕУ“.

Пажњу привлачи једно од начела, која су, према извештајима медија, утврђена, а то је: „боље никакав, него лош споразум“ две стране.

Лош споразум би, према незваничним тумачењима, био подела Косова, а што би значило стварање нечег попут Републике Српске.

Српска православна црква такође се противи подели Косова, мада њен став треба схватити као консултативан, будући да црква не би требало да се бави државним питањима, али га црква износи имајући у виду, свакако, утицај који има у народу.

Председник Вучић разговарао је минулих дана с председником Владимиром Путином, од којег Србија очекује не само принципијелну подршку, која укључује могућност да потегне вето у Савету безбедности УН у случају неке резолуције неповољне по интересе Србије, већ и да своју позицију, с гледишта међународног права, износи у свим међународним инситуцијама и организацијама.

Шта је и докле Русија спремна – није познато.

Крихбаум, или Меркелин „јастреб“, није први пут у Београду, а сада долази непосредно после разговора канцеларке са Хашимом Тачијем, којем је пренела да сви споразуми постигнути у Бриселу морају бити испуњени.

Он је последњих година више пута боравио у Београду, као „гласник“ Бундестага односно онога што Немачка очекује од Србије како би јој дала „зелено светло“ за чланство у ЕУ.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———-

11.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Само их треба игнорисати,као што они игноришу нас и од нас праве народ нижег реда.Они на власти имају бивше људе и као такви нам ни на који начин не требају.ЕУ није ни сада ништа, а за неколико година неће ни постојати.Нијемци нијесу уипште свјесни шта ће им се врло скоро догодити.Косиво они могу и званично отети од нас кроз УН,јер су све повеље те организације обични тоалет папир за америчку г*зицу,али ми само требамо да ништа не потпишемо и да све оне царинске рампе склонимо и затворимо им пролаз преко нас.Нијемци су нам највећи непријатељ и заједно са Встиканом раде све да нас не само територијслно него и биолошки потпуно униште или отјерају са наших вјековних огњишта.Тај ко то не види не може бити у власти Србије ни у каквој политици гдје се одлучује о нашој судбини.

    Свиђа ми се