АКТУЕЛНО

Русија – Америка не може оборити споразум са Ираном; Трамп – Америка излази из нуклеарног споразума са Ираном


© Sputnik / Алексей Дружинин

Нуклеарни споразум неће пасти независно од одлуке председника САД Доналда Трампа, али ће на путу његове реализације бити проблема, изјавио је руским новинарима стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.

„Шта год да се данас чује из Беле куће, значиће да ће на путу реализације овог споразума бити проблема. То не значи да ће он пасти, то је документ који је у СБ УН једногласно усвојен одговарајућом резолуцијом са више страна, укључујући гласове САД. Зато, полазим од тога да ће осталих пет замаља (Русија, Кина, Велика Британија, Француска и Немачка) остати посвећене овом споразуму. Надам се и Иран, такође“, рекао је он.

Чижов је признао да су очекивања од предстојећег саопштења председника САД о Ирану „прилично мрачна“. У исто време руски стални представник у ЕУ је уверио да се остале земље „шесторке“ посредника УН о иранском нуклеарном програму „налазе у свакодневном контакту због овог проблема“.

Амерички лист „Њујорк тајмс“ је, позивајући се неименовани извор за који се тврди да је упознат са садржајем разговора председника САД и Француске, објавио да је Доналд Трамп обавестио Емануела Макрона да ће вечерас објавити повлачење САД из нуклеарног споразума.

Трамп: Америка излази из нуклеарног споразума са Ираном

Амерички председник Доналд Трамп оптужио је Иран да обогаћује уранијум и прави нуклеарно оружје, без обзира на постојећи нуклеарни споразум. С тим у вези, Америка излази из нуклеарног споразума са Ираном.

Трамп је изјавио да споразум са Ираном о нуклеарно споразуму „никад неће донети мир“.

Он је додао да, чак и ако Иран поштује тачке из нуклеарног програма, држава може у кратком року да направи нуклеарно оружје.

Ако Иран настави да прави нуклеарно оружје, суочиће се са проблемима које до сада никад није имао, обећао је амерички председник.

Трамп је изјавио да ће САД увести „највећи ниво санкција“ Ирану.

Иран ће морати да закључи нови нуклеарни споразум, САД су спремне да преговарају.

ИЗВОР: СПУТЊИК

——

8.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић