Република Српска

Историјски пројекат Сребреница – Документ како је Чавићева Влада Републике Српске Хашком трибуналу оцинкарила више од 17 000 сопствених грађана!


СПИСАК КОЈИ ЈЕ САСТАВИЛА ВЛАДА ДРАГАНА ЧАВИЋА ГДЕ СЕ 17,342 ПРИПАДНИКА ИНСТИТУЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРЕД ХАШКИМ ТРИБУНАЛОМ ОПТУЖУЈЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ У СРЕБРЕНИЦИ

Историјски пројекат Сребреница, 2.5.2018.

Најновијим документом објављеним на интернет презентацији Историјског пројекта Сребреница, подсећамо јавност на још једну обавезу коју је влада Драгана Чавића преузела и испунила, поред састављања самоосуђујућег „Извештаја о догађајима у Сребреници“ који је био усвојен 2004. године. Иста Радна група је ускоро затим, 2005. године, саставила списак са преко 17,000 имена припадника ВРС и других државних институција Републике Српске наводно умешаних у убијање заробљеника у Сребреници. Тај списак је, као Допуна ранијег Извештаја, у Бањалуци 4. октобра 2005.  био предат представницима Тужилаштва Хашког Трибунала.

Овај списак, којим тадашња Влада Републике Српске под председништвом Драгана Чавића, цинкари сопствене грађане, излажући их опасности од кривичног гоњења (што је још увек реална могућност пред Судом БиХ у Сарајеву), представља јединствени пример нелојалног понашања према сопственим грађанима, опортунизма и моралног кукавичлука лица која су се тада налазила на челу Републике Српске. Јавност  углавном није упозната са овим сегментом сервилне сарадње са непријатељима Републике Српске у време Чавићевог председниковања. Зато у наставку пружамо могућност увида у докуменат који је Чавићева Влада предала представницима Трибунала. Докуменат носи одговарајуће архивске ознаке хашког Тужилаштва.

Преузмите цео документ:  Влада РС – списак учесника у масакру у Сребреници

_________________

* На списку који је саставила тадашња Влада Републике Српске нашла су се имена 17,342 лица, или више од две особе за сваку жртву наводног геноцида. Читаоцима препуштамо да донесу самосталан суд о томе у коликој мери овако изражени бројчани однос џелата према ненаоружаним жртвама има практичног и логичног смисла. Али чини се неспорним да је ово јединствен пример државних органа који своје намештенике и грађане цинкаре страном фактору, не износећи при томе никакав доказ њихове кривичне одговорности нити дефинишући појам “учесника предметних догађаја,” на чему би требало да се темељи њихова потенцијална кривична одговорност пред Хашким Трибуналом.

1 reply »

  1. То што је Чавић направио показује се у континуитету издаје тзв. Савеза за промјене. Јер један преседан прелази у редовну праксу.

    Свиђа ми се