АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Вojска, наша последња нада…


Пише: Драган Тодоровић
24.4.2018.

     Скоро све наше институције су однарођене. Остаје нам Војска као последња нада. Њена обавеза је чување територијалне целовитости државе и уставног поретка. Ма ко да их угрожава! То је сврха, смисао и сама суштина њенога постојања. Официри се целога живота за ово припремају, тешко је поверовати да је наш војни врх, сачињен од највиших официра, ово заборавио и да га на ово треба подсећати…

Али како схватити ћутање војног врха док „врховни командант“ проглашава изгубљеним рат из кога смо изашли са Резолуцијом која нам гарантује територије! И још нам каже: Ми смо слаби, то би наш народ морао да зна. – А зар смо некад били јаки?! 1804? 1815? 1912? Осамнаесте? Четрдесет прве? Деведесет девете?!

Зар овако говоре врховни команданти?! Овај „врховни командант“ као да нам је дошао из неке удаљене земље. И нити нам припада, нити нас познаје. Ни нас, ни нашу историју.

Једно је кад „председник“ државе води одмерену, срачунату политику, одлаже сукоб, купује време… Неко ће рећи: мудар председник, државник. Али кад „врховни командант“ шири дефетизам… Јасно је да време купује једино за себе.

Осим времена, покушава да купи и припаднике војске. Разним обећањима. Од плата до станова. А не заборавља ни пензионисане официре. Знамо да су још од двехиљадите у превременој пензији завршавали осведочени родољуби и хероји. Иако у мировини, њихов утицај није мали. Осим тога они више не подлежу крутој војној хијерархији. Управо смо из овог, тренутно ваљда најздравијег, дела Војске ових дана могли да чујемо врло оштре критике стања у Војсци Србије. Знајући све ово, „врховни командат“ покушава да чак и њих поткупи.

Тако „врховни командант“ обећањима купује одрешене руке „председника“ државе. Зашто? Ваљда је већ свима знано.

Међутим, у издаји хијерархија не важи. Овоме нас учи сва историја. „Врховни командант“ би ово морао да зна.

3 replies »

  1. Није само војска народа последња нада, припадници полиције, нарочито државне безбедности су врло битни фактори, нажалост, хијархијски одговорна лица, не поштују слово закона, одредбе Устава, издане, опљачкане, културно, економски, политички, територијално окупиране Србије! Све док су та одговорна лица слуге режима, у Србији не може доћи до темељних културних, привредних, политичких реформи, реформи, јачању војске, полиције, државне безбедности, која подразумева одвајање-чишћење ЖИТА од кукоља, штеточина!

    Свиђа ми се

  2. Много је тога што би врховни командант требао да зна, али нажалост иако зна он заобилази теме које би га аргументима спријечиле да чини што чини.Једноставно он ради за све оне који су нас бомбардовали и отели нам КиМ.Одлазак у Бугарску на још један договор како ће Србију черечити као да јој је мало једно распеће, за њега је рутински посао од значаја. Србија гледа и не чини ништа да стање промијени.Прочитајта само дневну штампу и нема дана када га људи од струке и угледа који познају ствари одлично и жестоко не критикују, али то он не узима ка срцу. Његово срце је у Европи која нас је бомбардовала.

    Свиђа ми се