Русија

Наталија Поклонскаја у Србији: И српско Косово ће дочекати правду као Крим (видео, фото)


Спутњик, 25.04.2018

Русија неће дозволити да вређају Србију, а како је то некад радио цар Николај II данас тако ради Владимир Путин, поручила је посланица Државне думе Русије Наталија Поклонскаја, изразивши наду да ће и за српско Косово бити успостављена историјска правда као што је то доживео руски Крим.

Косово је Србија, православни храмови које данас уништавају су Србија, српски језик који тамо уништавају је Србија, рекла је Поклонскаја, која се прославила као прва тужитељка Крима након повратка тог полуострва у окриље Руске Федерације.

Поклонска, чији је долазак изазвао велику пажњу српске јавности, посебно након открића да има српске корене, била је гост Одбора за дијаспору Скупштине Србије, а долазак у Србију је њена прва званична посета некој земљи откад је изабрана за депутата Думе.

Поклонскаја се захвалила на срдачном пријему, уз оцену да је Србија веома слична Криму одакле је она, подсетивши да и сама има српске корене.

„Познато је да су моји преци из Србије, али дуго времена су живели на територији Русије, од 1915. године. Наши народи су братски, а најважније је да сачувамо свој идентитет, културу, традицију, обичаје, да чувамо нашу заједничку веру православље и уверена сам да ће све бити добро, без обзира где живели“, рекла је она, додајући да ће наставити трагање како би установила из којег су тачно места њени преци.

„Поносим се нашом историјом. Наше земље, Србија и Русија треба да доживљавају процват. И наши национални интереси се морају поштовати. А наше пријатељство треба да ценимо, чувамо, поштујемо и јачамо“, поручила је руска посланица.

И здање Скупштине Србије, подсетила је Поклонскаја, пројектовао је архитекта Николај Краснов који је много градио и на Криму, између осталог Ливадијски дворац, некадашњу резиденцију последњег руског цара Николаја II.

Сећајући се ставова које су имали наш император Николај II, а данас председник Русије Владимир Путин, Русија неће дозволити да Србију вређају. Пример за то су 1914. и 1915. година када се император Николај II заузео за Србију и наш задатак је да се сећамо тога и да се поносимо“, рекла је Поклонскаја.

На питање да ли је дипломатски прикладно да представница Државне думе Русије са Крима долази у Србију која је резервисана по питању припајања Крима Русији, Поклонскаја је узвратила позивом новинарки, која је то питање поставила, да посети Крим.

Видећете својим очима да је Крим Русија. Видели бисте како данас Крим доживљава процват. Притом, у сваком кутку Крима сачуване су све националности, а има их близу 125. Осамнаести март 2014. године је државни празник у Русији и успостављање историјске правде. Сваки Кримљанин се поноси оним што се догодило тог дана“, рекла је Поклонскаја, подсетивши да је кримском референдуму о припајању Русији претходио државни преврат у Украјини.

Описујући ситуацији у Украјини, она је рекла да у тој земљи данас не може да се користи руски језик и да је преступ све што је руско.

„Речено језиком тужиоца, то је геноцид над рускојезичним становништвом у Украјини. Задатак актуелних украјинских власти 2014. био је да Крим и Севастопољ буду уништени, збрисани са лица земље, што је управо оно што раде у Донбасу: убијају децу, старце, жене, уништавају и бомбардују насеља, спалили су живе људе у Одеси 2. маја 2014. само из једног разлога — зато што су Руси. То је међународни злочин. А на Криму смо успели да обезбедимо закон, ред и мир“, истакла је Поклонскаја, што је поздрављено аплаузом присутних.

Ово питање прокоментарисао је и шеф Одбора за дијаспору Иван Костић из Двери.

„Никита Хрушчов је 1954. мимо свих закона предао Крим Украјини, тако да у суштини оно што је за нас Косово за Русе је Крим и он је само враћен Русији“, рекао је српски посланик.

Слично питање упућено је представнику владајуће већине у Одбору, конкретно може ли посета Поклонске да угрози односе Србије и Украјине, као и евроинтеграције наше земље.

„Не мислим да то на било који начин може да угрози односе Србије, нити било које земље на свету, па ни Украјине. Ми из СНС-а увек и на сваком месту истичемо да европски пут, европска будућност Србије и у крајњем случају улазак Србије у ЕУ не може, нити ће на било који начин угрозити братске и пријатељске односе са Русијом“, рекао је посланик СНС-а Александар Марковић.

Поклонскаја је, иначе, гост Одбора за дијаспору у вези са питањем решавања проблема наших људи који живе у Русији. Костић је прецизирао да је на састанку чланова тог одбора са Поклонском било речи о питању продужења радних виза за српске раднике у Русији. То питање је, објаснио је у обраћању новинарима, покренуто приликом посете чланова Одбора за дијаспору Државној думи Русије пре месец дана, а Поклонскаја је одмах послала званични допис надлежним министарствима за захтевом да се боравак српских радника продужи на годину дана, или минимум на шест месеци, као што је то случај са радницима из Турске и Азербејџана. Према речима Поклонске, руска страна сада анализира то питање.

***

Инфо служба Двери

Наталија Поклонскаја и Иван Костић:
Решити проблеме српских радника у Русији

Председник одбора за за дијаспору и Србе у региону, мр Иван Костић са члановима одбора, угостио је данас Наталију Поклонскају, депутата руске Думе за Крим, а посета је уследила након учешћа Бошка Обрадовића, Ивана Костића и Драгане Трифковић на конференцији на Криму прошле недеље.

Иван Костић, пожелевши добродошлицу уваженој гошћи, истакао је да је она имала велику улогу у повратку Крима Русији и захвалио јој се за посвећеност решавању проблема српских радника у Русији. Како је рекао, током његове последње посете руској Думи, Наталија Поклонскаја је показала интересовање за ово питање и одмах упутила званичан допис министарствима спољних послова, унутрашњих послова и рада везано за радне дозволе српских радника у Русији.

„Молба Одбора за дијаспору и Србе у региону је био да се радницима продужи трајање дозвола са месец дана на барем 6 месеци до 1 године, и надамо се да ћемо у сарадњи са њом успети то да добијемо“ – рекао је Костић.

Наталија Поклонскаја се захвалила за пријем и топао дочек и истакла да су ситуације на Криму и у Србији врло сличне. Додала је да је тек један дан у Београду, али да је стигла да положи венац на споменик цару Николају Другом и споменик Ослободиоцима Београда од фашизма.

Додала је да питање о којем је говорио г. Костић сада анализира руска страна и да ће инсистирати на решењима и истакла да је однос Русије према Србији јасан. „Русија неће дозволити да Србију уцењују, пример за то је 1914. и 1915. година.“ – рекла је Поклонскаја.

Она је на седници Одбора истакла да је Референдумом о повратку Крима Руској Федерацији из 2014, тачка од које почиње повратак историјске правде. Новинаре који су постављали питања о Криму позвала је да посете Крим и да се увере да је то руска земља и да доживљава процват, док је са друге стране ситуација у Украјини тешка јер је тамо тренутно немогуће говорити руским језиком и остваривати грађанска права ако сте Рус.

Посланик Двери је на то додао да је Крим у ствари враћен Русији и да је став Српског покрета Двери по том питању јасан. ”Србија и Русија морају бити заједно” –  завршио је Костић на седници Одбора.

Информативна служба Српског покрета Двери

3 replies »

 1. Добро нам дошла сестро из Братске Русије! Крим је Русија Аљаска је Русија,Све је Русија осим Космета Космет је Сербиа!

  Свиђа ми се

 2. sre, 25. apr 2018. 21:43 СРБски ФБРепортер je
  napisao/la:

  > РЕДАКЦИЈА posted: „Спутњик, 25.04.2018 Русија неће дозволити да вређају
  > Србију, а како је то некад радио цар Николај II данас тако ради Владимир
  > Путин, поручила је посланица Државне думе Русије Наталија Поклонскаја,
  > изразивши наду да ће и за српско Косово бити успоставље“
  >

  Свиђа ми се