АКТУЕЛНО

НАЈАВА: Промоција фотомонографије “20 година у једној секунди” фоторепортера Дарка Дозета и ретроспективна изложба радова


Фотомонографија, која је уприличена поводом 20 година професионалног рада и 25 година бављења фотографијом, ће уз пратећу ретроспективну изложбу више од 70 одабраних Дозетових радова, бити представљена у уторак, 24. априла у 19.00 часова, у Музеју Војводине, Дунавска 35.

На промоцији ће, уз аутора, говорити и Игор Мировић, председник Владе Војводине, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник “Вечерњих новости”, а госте ће поздравити Драго Његован, директор Музеја Војводине. Изложбу ће отоворити Манојло – Мањо Вукотић, доајен српског новинарства и дугогодишњи Дозетов главни и одговорни уредник.

ПОВОДОМ ПРОМОЦИЈЕ КЊИГЕ И ИЗЛОЖБЕ ФОТОГРАФИЈА ДАРКА ДОЗЕТА  

Дарко Дозет, фоторепортер, аутор фотомононграфије, рођен је 7. децембра 1976. године у Новом Саду. У свом граду, који му је вечна инспирација, завршио је Средњу графичку школу, смер фотографија, и тако је стекао формално фотографско образовањеНа првом радном месту у новосадском дневном листу „Дневник” запослио се 1996. године, а од1998. до 2007. године, био је фоторепортер Новинске агенције Танјуг. У компанији “Новости” ради и ствара од 2007. године.
Дозет сеу својој плодоносној каријери окушао се у свим гранама новинске фотографије и сарађивао са најугледнијим светским новинским агенцијама, а фотографије су му објављивали сви водећи светски листови и магазини. Његовим фотографијама илустровано је више од хиљаду насловних страна најзначајнијих и најутицајних медија, а првенствено “Вечерњих новости”. Од 1998. године члан је Удружења новинара Србије, а од 2017. је и члан његове Управе.
Самосталне изложбе имао је у више од педесет градова Србије и иностранствa. Аутор је пројекта „Корени душе“ посвећеног Косову и Метохији, коаутор пројекта „Сведоци трајања“ који приказује српску културну баштину у Републици Румунији. Аутор је и фотомонографије „Чувари успомена и сведоци историје” посвећене колегама фоторепортерима из Војводине од Другог светског рата до данас.
Знање и богато искуство несебично преноси и другима, држећи предавања о новинској фотографији, а о томе је између осталог говорио у Руском музеју фотографије, Новосадском универзитету, Музеју Војводине, Културном центру Новог Сада, Културном центру Зрењанина…
Добитник је низа признања за рад и стваралаштво на пољу фотографије. Прву награду на Међународном фестивалу репортаже „Интерфер”, понео је 2015. године, а за најбољег фоторепортера „Вечерњих Новости” проглашен је 2016. године. Добио је, такође, и награду „Лаза Костић“ коју за фотографију додељује Удружење новинара Србије.

Дарко Дозет, фото Немања Суботић

ИЗВОД ИЗ РЕЦЕНЗИЈЕ 

Спој Фиапове и Магнумове школе фотографије коју је Дозет понио из новосадског Дневника, а усавршавао радећи за познате новинске агенције, видљив је на свим фотографијама, без обзира на тему и технику. У прилог свједочанствима квалитете иду многобројне насловне стране, књиге, изложбе и награде. Дозет се, ипак, протекле двије деценије није трудио да прави фотографије чији је смисао искључиво показивање фотографског знања и умијећа, али је свој таленат вјешто користио да од заборава, на најбољи и најефектнији начин, отргне живот који је живио и који га је окруживао, да нам исприча причу коју нисмо знали или да нас подсјети на неку коју смо, из ко зна којих разлога, заборавили. Дозет је себе уградио у сваку ову фотографију; кроз умјетност овдјесу сагледани различити аспекти живота овог аутора, његове мисли, осјећања, погледи, размишљања…
Свака фотографија има своју поруку, свој особен и индивидуалан израз, али нам приказује сегменте ауторовог живота у протеклих 20 година. Због свега тога постаје јасно да се ова, наизглед хетерогена цјелина различитих умјетничких ставова, пред очима посматрача трансформише у хармонију. Због велике стилске приступачности његових фотографија, ова књига представља захвално „штиво“ за све љубитеље и поштоваоце ове гране умјетности.

Сњежана Орловић
историчар уметности

ЗЛАТНЕ РУКЕ – прваци света у кошарци, АТИНА 1998., фото Дарко Дозет

ИЗ МОНОГРАФИЈЕ

“…Дарко је имао месеци када у “Новостима” објави и до 400 фотографија, или петнаест од тридесет првих страница. Нема сектор. Не копа своју њиву. Не игра се на омеђеном стадиону. Неће у ложу. Не воли лакиране ципеле. Воли да види и слика паорску муку, бразду, златни клас, градитеље мостова, разигране глумце, боју галерија, заљуљане чамце, шетаче на трговима…
Цео тај усковитлани свет, из кадра у кадар, смењује се. Нов. Непоновљив. Оригиналан. Упечатљив…”

Манојло Мањо Вукотић
главни и одговорни уредник и директор Компаније “Новости” (2000-2013)

***

“…Нови Сад је велики град, нарочито у срцима оних који су у њему рођени или су у њега дошли, а заволели га као да им је родни место. Дарку Дозету или, боље речено, креативном немиру Дарка Дозета и он је, међутим, често премали…”
“…Много, много тога, стало је у корице ове монографије. Зато је она драгоцена не само за историју нашег града, већ и нашег народа, па и шире. Отуда и понос што је наш град изнедрио људе попут Дарка Дозета…”

Милош Вучевић
градоначелник Новог Сада

***

“…најубедљивији и највише свој јесте када га повуку исконски осећаји. Ништа о томе не говори речитије од циклуса фотографија насталог док је ходио Косовом и Метохијом, циклуса преточеног у ону болну, и узвишену, Дозетову изложбу „Корени душе“. Ако је неко од нас, пре ње, и имао дилему где су му стварни корени, после ње сигурно није…”

Игор Мировић
председник Владе Војводине

***

“…Дарко Дозет, фото репортер „Вечерњих новости“, спада у фотографску елиту средње генерације…”
“…Не морам да читам информације о датотеци, знам да је Дозет. Брилијантна оштрина, прави угао и композиција, то су одлике фотографија Дарка Дозета. Свако снимање, па и оно које не даје могућност да се креативно искаже, носи печат ДОЗЕТ…”

Предраг Митић
некадашњи уредник фотографије “Вечерњих новости” 

***

“…Када бисмо говорили о јунацима наше професије, међу њима би се свакако нашао Дарко Дозет. Значајан је не само по томе што је двадесет година опстао у медијском послу у турбулентно време, за шта је доказ и ова фотомонографија, већ што фоторепортерски посао ради с љубављу. Задржао је емоције, није огуглао на све што види, на стварност коју бележи. Дарко воли људе, не затвора та вратанца која се у човечијем мозгу све чешће затварају пред туђом патњом, муком и немоћи. Он истрајава на основном задатку новинарства – бележи стварност каква јесте, али, и на ономе витешком у новинарском позиву – да свет чини бољим…”

Драгана Бјелица
Удружења новинара Србије

***

“…Његов рад налази се на самом врху лествице квалитета. Даркова величина лежи у томе да даје све за добру фотографију, не штедећи ни себе ни фотоапарате, па ни околину…”

Јарослав Пап
уредник фотографије “Дневника”

***

“…Дозет је фотограф који се страствено заљубљује у људе, пределе и догађаје. Не гледа на њих кроз објектив прорачунатим оком заната, већ срцем. Зато његове фотографије не „говоре“ ону стандардну једну, већ више хиљада речи…”
“… Дарка је, попут магнета, покретала она, њему својствена, страст и потреба да живот овековечи из другачијег угла. Те слике су, напросто, дневник његовог живота…”

Јованка Симић
шеф дописништва “Вечерњих новости” за Војводину

***

“…Дарко Дозет је Николетина Бурсаћ нашег доба који уместо митраљеза носи фотоапарат. Тај огромни човек, по ком без реда виси чудна опрема и црни објективи, појављивао се неочекивано и ниоткуда на Косову и Метохији…”
“…Прогутала би нас празнина раскопаног гроба у Ђаковици и ветар би однео наше речи, јецаје и бол сродника, да није било Дарка Дозета што судбински тачним инстинктом бележи, замрзава трагедију и време у уметност фотографије. ..”

Живојин Ракочевић
новинар и књижевник

***

Фасцинантан осећај за тренутак који треба да овековечи, муњевиту реакцију која фотоапарат претвара у део његовог мозга и душе и, најзад, или можда пре свега другог, храброст коју је, додуше, понекад ваљало обуздавати, али која никада није изневерила.

Ђорђе Вукмировић
шеф дописништва Новинске агенције ТАНЈУГ за Војводину (1997.-2003.)

***

Фоторепортер Дарко Дозет фотоапаратом успешно “краде“ тренутке стварности и својом синергијом чини да фотографија траје вечно. Фотографија је као жена, или вас фасцинира или вас остави равнодушним. Дарко Дозет, фотограф, ствара фотографије које су тродимензионалне и у свакој од њих остави део своје душе. Његове фотографије никога не могу да оставе равнодушним.

Драган Миловановић
уредник фотографије “Вечерњих новости”

Фестивал Егзит, фото Дарко Дозет

————-

20.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић