АКТУЕЛНО

Рохани: Иран ће правити и куповати оружје због инвазионих сила


ТЕХЕРАН – Ирански председник Хасан Рохани изјавио је данас да ће Иран правити или куповати било какво оружје које је потребно да би се одбранио у региону опкољеном „инвазионим силама“, преноси Ројтерс.
Наводи се да је Рохани то казао док су на паради поводом Националног дана војске, у живом телевијзијском преносу, пред њим пролазили ирански војници и ракете, а изнад његове главе прелетали борбени авиони и бомбардери. Он је рекао да снаге којима располаже Иран не представљају претњу по суседе.

Танјуг (Iranian Presidency Office via AP)

„Ми поручујемо свету да ћемо произвести или набавити било које оружје које нам је потребно и нећемо чекати на пристанак… Поручујемо суседним земљама да наше оружје није усмерено против вас, оно служи за одвраћање. Ми не живимо у нормалном региону и видимо да су инвазионе силе изградиле базе око нас“, навео је Рохани.

Председник Ирана је додао да те силе „не обраћајући пажњу на принципе међународног права, интервенишу у регионалним пословима и врше инвазије на друге земље без дозволе УН“, казао је Рохани.

Ројтерс подсећа да су америчке, британске и француске снаге у суботу ујутру извршиле ваздушне ударе на Сирију, савезницу Ирана, у знак одмазде за наводни хемијски напад изведен 7. априла, за који криве влада сиријског председника Башара ал Асада.

ИЗВОР: РТВ

————-

18.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић