ДРУШТВО

Миланко Шеклер: Посвета Милу Ђукановићу – највећем Србину међу Србима и Црногорцима (!?)


„Међутим, како је рекао, уверен је да ће ДПС на предстојећим председничким изборима предложити довољно квалитетног кандидата са којим ће остварити важну политичку победу и учврстити евроатлантски смер Црне Горе.

– Кад год буде потребно учинити нешто да се то сачува и унапреди, онда никада нећу бити у дилеми ангажовати се или не – рекао је Ђукановић.”

Из изjаве Мила Ђукановића хрватском „Вечерњем листу” 18.11.2017. године.

***

Пише: Миланко Шеклер
4.4.2018.

Писао сам неколико пута о лику и делу Мила Ђукановића. Увек сам имао само биране речи за њега и сва његово (не)дело. Требало ми је доста времена и промишљања да схватим нешто што је све време било толико очигледно па самим тим и тешко приметно како мени тако и обичном човеку и становнику Црне Горе и Србије а то је једна проста а грандиозна чињеница: да је Мило Ђукановић засигурно највећи Србин (једини коме ово треба писати са великим С!) и то међу свим Црногорцим и Србима са краја 20. и с почетка 21. века! Знам да ће на ову моју тврдњу многи од вас (и Срби и Црногорци) реаговати са подсмехом и одмахивањем, али дозволите мојој маленкости да укратко образложи овај, само на први поглед невероватан, закључак!

Са данас уобичајеног политичког гледишта Мило Ђукановић представља политичара који је учино све да у потпуности и заувек раздвоји Црну Гору од Србије! Ту поделу једног народа, народа са истом историјом, вером, културом и наслеђем, извео је на тако очигледан и бескрупулозно сиров начин да не постоји ниједан припадник једног или другог (или ИСТОГ народа) који то неће потврдити!

И зашто је онда човек који је то урадио заслужио ону моју тврдњу из самог наслова?

Па зато што је Мило Ђукановић, остварујући ту своју намеру (боље рећи задатак који је добио!), нехотице учинио и нешто што је у најбољем интересу и то како црногорског тако српског али и оног ИСТОГ народа и то било да живи у Црној Гори било да живи у Србији! На основу чега извлачим овако невероватан и у први мах контрадикторан закључак питате се?! Ево објашњења!

Да би остварио ту своју (и, руку на срцe, више туђу и непријатељску) намеру, Мило Ђукановић је током неколико деценија изградио читаву једну криминалну „парадржавно-политичку“ структуру и организацију у коју је укључио све оне људе који су му били на располагању за то тешко непочинство и злочиначке акте према црногорском српском и ИСТОМ народу! У ту сврху и за такво деловање на политичкој сцени Црне Горе, Милу Ђукановићу није било лако да нађе ни чоека ни човека тј. у крајњој линији потребан број (не)људи! Зато Мило није ни могао много да бира! Није Мило био у прилици нити је могао да тражи најбоље, најчасније, најспособније, најпоштеније, најпаметније и највредније у Црној Гори!

Задовољан је био Мило да му за спровђење и извршење његовог задатка и намера приђе било ко, било какав, било који, само нека иде на две ноге (ал да нема перје и да није кенгур!) и нек има личну карту, па макар био и највећи „ориђинал“, вагабунд, несој и нечовек! Милу је само број тих (не)људи био битан, јер у демократском политичком систему ваља повремено добити „демократске изборе“ а то значи имати већину (не)људи на својој „страни“! И тако је Мило за своје намере у своју криминалну „парадржавнополитичку“ структуру увукао све оно најгоре што се могло наћи у једној малој земљи (малој само површином!) и једном малом народу (малом само популационо!) и што се руку на срце може наћи у било којој држави и било ком народу на овом „бијелом дуњалуку“ (турцизам, значи: на овом свету).

Ваља знати да се у нормалним државама и народима света никада од таквих (не)људи не прави друштвена и државна „елита“! Али Мило није могао да бира! Мило је од онога што има направио оно што је једино могао и да направи! И то што је направио је његова највећа заоставштина коју оставља иза себе као своје животно дело, и то баш нама својим највећим политичким непријатељима – онима који тврде да су црногорци и срби ИСТИ народ! Да баш нама!

Мило је, браћо моја драга, изградио криминалну „парадржавно-политичку“ организацију која већ деценијама успева да на својим снажним плећима „носи“ и одржава и криминал и партију и државу! Има функцију све три организације: и страначке и државне и криминалне! У том потпуном јединству, у том потпуном срастању криминалне страначке и државне организације је и сва њена снага и моћ који је чине отпорном на деловање сваке од тих организација појединачно! Ништа и нико не може победити ДПС криминал и државу јер они заједно чине једно једино тело са једном једином главом која се оличава, симболизује и обједињује у само једном једином (не)човеку – Милу!

Али као и у свакој причи и бајци, свако зло, аждаја и ала гаје и негују у тој својој највећој снази и моћи и клицу своје сопствене пропасти која ће их на крају дотући и уништити!

Мило је урадио све што је до њега било! Мило је учинио све што је могао да ова криминална „парадржавно-политичка“ организација заувек остане и живи! Али једну ствар је заборавио (а ја мислим да је то учинио намерно и свесно!) и то је оно због чега заслужује епитет највећег Србина међу Црногорцима и Србима са крај 20. и почетка 21. века! Мило је у ту криминалну „парадржавно-политичку“ организацију наизглед ненамерно (а ја мислим намерно!) уградио и једну системску грешку која ће се у једном тренутку активирати као темпирана бомба и читав систем претворити у прах и пепео да од њега преко ноћи неће остати ништа!

Мило је, сви ћемо се лако сложити, најважнији градивни елемент, Мило је власник и Господар „прстена ујединитеља“ искованог у мафијашком подземљу Црне Горе, Мило је тај који удахњује живот у читаву ту криминалну „парадржавно-политичку“ организацију, Мило је тај који читавом том систему даје „злу душу“ и ствара савршену функционалну целину (и странку и криминал и државу!) која може да извршава све оно што се од ње тражи и што она мора да изврши и уради!

Зато Мило заслужује епитет какав му нико не би на први поглед дао: епитет највећег Србина међу Црногорцима и Србима, или боље рећи у том ИСТОМ народу!

Јер, цео зли систем функционише само захваљујући њему, и само са њим тај систем је самоодржив, али без њега систем је тотално неодржив, и када он једног дана оде било због чега (као што ће и свако од нас!) све што је за живота изградио и направио нестаће преко једне једине ноћи! Мило је, ХВАЛА ДОБРОМ БОГУ, направио систем и организацију која је без њега у потпуности неодржива! Можемо да захвалимо само Милу на његовој далековидој и мудрој политици да за све ове деценије не створи ни једног јединог пристојног и иоле способног наследника кога би могао да иза себе остави и који би са успехом преузео његово место и наставио да води овако устројену и изграђену криминалну „парадржавно-политичку“ организацију – тј. на политици која гарантује занављане и заједничку будућност Црне Горе и Србије!

И што је Мило дуже на челу ове структуре, то је и њен брзи и потпунији распад све потпунији и сигурнији! Да је тако, потврђују његове изјаве у преамбули овог текста! Зато он и не може и не сме да оде са места Господара Црне Горе!

Највећа је тајна Миловог живота да у дубини његове зле душе још пламти и гори његова неизмерно љубав и вера према ИСТОМ народу – народу Срба и Црногораца! Чак мислим да је он потпуно свестан да је изградио систем који је у потпуности завистан од њега самог и да пажљивом кадровском политиком чини све да у ту структуру не загази и не залута било који човек који би био иоле способан да врши функцију „новог објединитеља“ све три организације (страначке криминалне и државне!) коју је он очигледно доживотно доделио себи! Ако за његова живота се такав и појави Мило ће га, нема у томе дилеме, уклонити и скрајнути, и ако треба и и са овога света на други преселити (што му верујем неће бити први пут!) само да ова његова творевина криминална „парадржавно-политичка“ организација не постане самоодржива и способна да преживи његов неминовни одлазак са позиције Господара Црне Горе, ако ни због чега другого а оно због неминовног одласка са овога света!

Захваљујући томе што за 3 деценије није нашао (није га ни тражио!) човека који би га могао наследити (а сада је већ касно за то!), Мило је обезбедио заувек место у историји црногорског и српског тј. ИСТОГ народа! Само захваљујући тој простој чињеници да после Мила више ништа неће бити исто (као што се и далеко јачи и организованији систем какав је била Југославија распала после одласка и смрти њеног доживотног вође Тита!) тако ће се и његова криминална „парадржавно-политичка“ организација распасти! И све оно што је било под највећим притиском и забрањено, одједном ће преко ноћи постати модерно и „ин“!

Ништа у Црној Гори после одласка Мила неће бити цењеније од Србије и од јавно исказане љубави према Србији! Све нешто мислим, чим гомила народа Мила испрати у историју одржаће свенародни сабор и акламацијом прогласити присаједињење Црне Горе и Србије!

И само због тога се и десила она шарада око наводног атентата на Мила и наводног покушаја државног удара у Црној Гори! Јасно је и систему и Милу да без њега нема ни овакве политике, ни овакве државе! Наравно, потпуно сам сигуран и верујем да не постоји ниједан иоле интелигентан Црногорац ни Србин, нити припадник оног трећег ИСТОГ народа, који верује у такву будалаштину да је Русија или неко из Србије желео да Милу узме главу и живот! Ко би иоле паметан од таквог нечовека и несоја правио у смрти хероја!? Коме би требала таква работа!? А и систем који он оличава, сваким његовим даном на власти сам Мило уништава боље него ико други што би могао! Зато не верујем да би икоме иоле интелигентном пало напамет да једног таквог човека уклања са власти и то у овом тренутку! На страну чињеница да, оптуживањем Русије (а самим тим и њеног председника) да је умешана у државни удар и припрему атентата на њега самог, Мило и његови сеири чине и један крупан превид: зар они верују да би Мило био жив и један дан дуже него што је било планирано у Кремљу (да је заиста не дај Боже планирано тако штошта тамо!)? Може Русија да из пепела и огња спасе Асада и Сирију ал не може да „уклони“ Миула!? Јес, баш је тако! Уједно, зар није смртно смешна чињеница да, због таквих наводних активности Русије, Црна Гора није нашла за сходно да протера руског амбасадора али је зато слугерањски то одмах учинила зарад „наводног покушаја“ атентата на бившег двоструког шпијуна на териорији Велике Британије!

Испаде да је Црној Гори важнији живот неког бившег шпијуна у Великој Британији него живот сопственог бившег председника и премијера!

Оно што ме искрено радује у целој овој причи око Мила је и покушај господара Вучића да сличан систем изгради и имплементира и у Србији! Љубоморан је просто господар Вучић на оно што је Мило створио у Црној Гори! Љубоморан је господар Вучић на чињеницу да је Мило признао Косова и учланио се у НАТО, а остао на власти без да му длака на глави фали! Мисли наш господар Вучић да нема краће и брже пречице до прижељкиване и блиставе будућности, од изградње система сличног ономе што је данас у Црној Гори! И кренуло се у том смеру, и све се ради на томе да се такав систем изгради и овде! Ја већ сада не видим никога ко би могао да замени господара Вучића, ко што нико не види никога ко би заменио Мила у Црној Гори! Зато господар Вучић већ сада крупним корацима граби ка судбини Мила! Јер већ давно сам рекао, и то у тексту објављеном на овом истом месту, да је сваки политички потез који направи Мило (било то признавање Косова, учлањење у НАТО, или санкције Русији) оно што се у будућности очекује да уради и Србија! Наши данашњи заједнички „пријатељи“ (а уствари непријатељи!) то очекују од нас!

Зар постоји иједан јачи доказ да су Црна Гора и Србија једна земља, једна душа и један народ, од тога да се наши заједнички непријатељи у потпуности исто односе према народу и Црне Горе и Србије! Има ли бољег доказа да се ради о истом народу, од чињенице да нас сви наши највећи непријатељи третирају својим захтевима и уценама у потпуности исто и потпуно равноправно! Па зар има неко да нас боље познаје од наших непријатеља!? Оно што траже од Црне Горе, траже и од Србије, и обратно! И ни од кога другог! Они знају боље од нас да смо исти народ, да смо иста крв, да смо иста вера и исти језик! И исто нас „воле“ и исто нас „мрзе“!

Мило је тај који је својим политичким потезима пртио свој пут до безимене јаме и безименог гроба, говорећи да је то једино реално и добро за његов народ и да га само занима животни стандард и бољитак сопственог народа, не знајући да тако засигурно прти пут у свој сопствени крај и заборав! Истим путем (уз неизбежно помињање БДП, просечних плата од 500 евра и бољег живота) иде и данашња магистрална политика Србије! Јер, логика је невероватна: дај да урадимо све што од нас траже јер тако ћемо живети боље! Ако дамо Косово, биће више страних инвестиција, ући ћемо у ЕУ, биће пара из фондова! Кад су нам рушили државу, прво су „подмитили“ нашу издајничку опозицију и новцем је довели власт! Сада та иста „подмићена“ опозиција, заједно са нашим доказаним непријатељима (а њиховим приватним пријатељима!), покушава да “ подмити“ читав народ (лажним обећањима о бољем животу!) како бисмо постали потпуна колонија!

Зато, браћо Црногорци, браћо Срби, и ви браћо ИСТОГ народа, не дајте се! Главе горе! Пред нама је ипак светла будућност! Јер пред нама су велики дани! Пред нама је тренутак прелома! Ја немам сумњу да ће један, наизглед обичан, дан бити тај велики дан који ће променити све!

Зато Мило, срећно ти било поновно кандидовање за председника!
Хвала Богу те нема ко други!

Први знаци пропасти тог и таквог система и политике у Црној Гори су својеврсна најава за исте такве догађаје и у Србији!

Хајде Мило, хајде победи и одмах повуци за нос Вучића, а после ако Бог да, повуци и ногу и за себе и за њега!

Жив нам био Мило, смрти не уснио!

И ти господаре Вучићу!