АКТУЕЛНО

Предраг Зликовац: Мало је другачије него што се прича или Реч о аеродрому у Нишу


ФОТО: Јужне вести

Војска Србије је 2009. године граду Нишу уступила део земљишта око војног аеродрома ради изградње цивилног аеродрома „Kонстантин Велики“.

Потписом на уговору странке у послу су се договориле: Град је преузео обавезу да Дирекцији за имовину Владе Србије исплати милијарду и петсто милиона динара, а да за припаднике Војске обезбеди 21.000 метара квадратних стамбеног простора на простору бивше касарне „Бубањски хероји“.

Наведена касарна је за багателних милион и по динара продата америчком држављанину, кога ниједна градска власт није смела да натера да поштује уговор и на простору наведене касарне сагради насеље „Нови Ниш“  и у складу са обавезама из потписаног уговора обезбеди станове за Војску, према информацијама добијеним од Момира Стојановића, генерала у пензији и посланика у Скупштини града Ниша.

Држава Србија све ове године од града Ниша НИЈЕ потраживала милијарду и петсто милиона динара.

Проблем настаје када је држава Србија аеродром „Никола Тесла“ у Београду, по уговору који није познат јавности ове земље, дала у концесију на двадесет година француској фирми „Ванси“.

Годишњи промет путника на нишком аеродрому је 330.000 лица а аеродромска такса је 3 евра, док је на београдском аеродрому 6 евра.

Изнето, као и чињеница да се због повољног положаја последњих година нишки аеродром нагло развија, указује на то да он може постати озбиљна конкуренција Београдском аеродрому, а тиме и негативно утицати на профит страног инвеститора. Држава није, нити ће ишта инвестирати у нишки аеродром.

Пре месец дана Скупштина града Ниша је донела одлуку да се из градске касе издвоји 32 милиона динара за куповину возила за одлеђавање авиона.

Према грађанима Ниша нису искрени ни Градоначелник ни министарка Михајловић.

Не би нас изненадило да у уговору о концесији београдског аеродрома стоји да ће инвеститор, фирма „Ванси“, нишки аеродром користити као алтернативни. То би значило да би нишки аеродром могао постепено изгубити и путнике, летове, сврху, па тиме и зараду.

Из Ниша су за Београд пресељени Телеком, ЕПС, привредна комора, АИK банка… а сада и аеродром.

Следствено одласку аеродрома отишли би потенцијални инвеститори. Грађани Ниша би опет били доведени до ситуације да се излажу додатним трошковима путовања до Београда, како би полетели у свет.

Остаје да се види да ли ће одборници Скупштине града Ниша на наредној седници Скупштине заступати интересе грађана свог града који су их бирали, или интересе страних компанија и страначких врхушки.

Предраг Зликовац

———-

2.4.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић