АКТУЕЛНО

Прети нови сукоб Словеније и Хрватске


Ријечки Нови лист упозорава данас на избијање потенцијалног новог сукоба између Словеније и Хрватске који може ескалирати у економски рат због допуна Уставног закона о Новој љубљанској банци (НЛБ) којима би се спречила исплата пренете девизне штедње хрватским банкама.

фото: Večernji

– Уставна комисија словеначког парламента започела је поступак допуне Уставног закона о НЛБ из 1994. године, како би се спречиле исплате хрватским банкама на основу правоснажних пресуда хрватских судова у предметима против НЛБ-а због тзв. пренесене девизне штедње – пише лист.

Именована је стручна комисија која би требало да разреши неке дилеме које још постоје у Словенији око тог предлога, али је закључено да је поступак допуне Уставног закона могуће окончати пре словеначких парламентарних избора, који ће се највероватније одржати у мају, наводи се у тексту.

Нови лист додаје да се већина учесника јучерашњег састанка сагласила с покретањем тог поступка како би се од хрватских „незаконитих одлука“ заштитила „словеначка имовина“, осим представника Левице Матеја Т. Ватовца, који је предложену измену Уставног закона назвао „представом за јавност“ која неће решити овај проблем.

– Ако Хрватска наплати средства од НЛБ-а, то значи да ће Словенија пленити хрватску имовину у Словенији, премда словеначка предузећа имају двоструко више имовине у Хрватској – подсетио је Ватовец, закључивши да његова странка, која у словеначком парламенту има пет мандата, не жели да учествује у подстицању рата између Загреба и Љубљане присилним наплатама.

Реч је о спору због штедње Љубљанске банке коју је Хрватска деведесетих година штедишама исплатила на терет државног буџета, преко две хрватске банке, које су потом овлашћене да исплаћене износе потражују од НЛБ-а.

– Крајем прошле године, хрватски судови су почели да доносе прве пресуде у тим споровима које Загребачка банка и Привредна банка Загреб воде против НЛБ-а у име хрватске државе. Пресуде хрватских судова обвезујуће су и за Словенију, као и за остале чланице ЕУ – наводи лист.

До сада су, како прецизира, донете три пресуде укупне вредности од готово два милиона евра, али због осталих спорова који се воде због наплате пренете девизне штедње, највећој словеначкој банци, која је у 100-процентном државном власништву, прети наплата више од 400 милиона евра, закључује Нови лист.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———

27.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић