АКТУЕЛНО

РУСИЈА И СРБИЈА: Братска сарадња и пријатељство ђака, родитеља и наставника градова Гжељ и Новог Београда


Сарадња Основне школе “20.октобар” са Новог Београда и Речицке средње школе из града Гжељ (Подмосковље) из Русије, почела је још у септембру 2016. године, када је потписан уговор о сарадњи и братимљењу школа. Од тада су ученици ове две школе размењивали писма, новогодишње пакетиће и дружили се преко скајпа…

У мају 2017. године десет ученика Основне школе “20.октобар”, директор и два наставника, били су у посети Гжељу. Гжељ је светски познат по производњи керамике па су ђаци посетили фабрику, као и остале знаменитости Гжеља и Москве. Учествовали су 9. маја на паради поводом Дана победе, са поносом носећи заставу Србије.

У периоду од 19. до 23. марта ове године гости Основне школе „20.октобар“ били су девет ученика из Гжеља, директорка братске школе Наталија Гребеникова и учитељица првог разреда Лидија Николајевна. Гости су били смештени у кућама домаћина. Од првог дана деца су се зближила и започела дивна, сви се надају и дуга, пријатељства.

Госте су на аеродрому дочекали бивши ученици, који су претходне године боравили у Русији. Пријем гостију уприличили су и државни секретар Марко Миленковић и начелник Школске управе Града Београда Душан Кићовић.

У току боравка у Београду гостима су са својим домаћинима, великим посвећеницима и педагозима Јованом Ћуковићем, директором О.Ш. “20. октобар”, као и Николетом Илић и Данијелом Павловић, наставницама руског језика, обишли, између осталог: Педагошки музеј, Етнографски музеј, Музеј Николе Тесле, Руски дом и Руски центар, Центар града и Зоолошки врт, Калемегдан, Земунски кеј, Архимедес.  Организован је одлазак у биоскоп и дискотеке.

Сви ђаци присуствовали су огледним часовима и квизовима у просторијама школе. Одржана је и велика свечана приредба на којој су на сцени блистали и руски и српски ђаци.

Ученици су се растали уз сузе у нади да ће се поново срести и у Русији и у Србији.

————

27.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »