АКТУЕЛНО

Предраг Поповић: Лекари траже смену министра Лончара


Влада Србије треба да разреши дужности министра здравља Златибора Лончара због урушавања достојанства и угледа лекарске професије, наводи се у захтеву Синдиката лекара и фармацеута Србије.

У образложењу захтева, који је 9. марта 2018, упућен премијерки Ани Брнабић, синдикалци су истакли да Лончар вређа колеге, не поштује Хипократову заклетву и несавесно се понаша према пацијентима, због чега га сматрају одговорним за лоше стање здравства у Србији. Министар је, тврде чланови СЛФС, игнорисао њихове позиве за сарадњу и предлоге за побољшање урушеног здравственог система.

– Како министар здравља одговара за свој рад Влади, захтевамо његову хитну смену, коју сматрамо неопходном мером зарад очувања угледа и части лекарске професије – истиче се у захтеву СЛФС.

Конкретан повод за ову одлуку Синдиката дао је министар Лончар. Гостујући на Радио-телевизији Србије изнео је низ неистинитих тврдњи о колегама из краљевачке Опште болнице „Студеница“.

Анестезиолози те болнице крајем јануара одбили су да раде јер апарати за анестезију немају потврду о функционалној исправности, која гарантује њихову безбедну употребу. Раде Панић, анестезиолог и председник Синдиката лекара и фармацеута Србије, рекао је да није у питању штрајк или обустава рада.

Закон забрањује коришћење апарата који нема потврду о исправности. Рад с таквим апаратима представљао би превелики ризик и лекари би сносили одговорност за све што се деси пацијенту. То је небезбедно не само за пацијента, чији живот може бити угрожен, него и за анестезиологе и све у операционој сали – тврди Панић.

У краљевачкој Општој болници дневно се обавља 20-30 операција. Због проблема с апаратима, операције се врше само у хитним случајевима, док је већина одложена или пребачена у другу здравствену установу. Анестезиолози су неколико дана радили без атеста апарата. Пошто менаџмент болнице није испунио обећање да ће решити проблем, лекари су проценили да више не смеју да преузимају толики ризик и да сносе одговорност уколико нешто крене наопако током операције.

Кад је обавештен да лекари одбијају да раде на неисправним апаратима, директор „Студенице“ Зоран Мрвић им је запретио отказом. Анестезиолози су захтевали да Мрвић потпише писмену наредбу, али Мрвић је то одбио. Министарство рада и његова Управа за безбедност нису реаговали, али јесте министар здравља.

– Ма, како да не… Који анестезиолози? Баве се политиком, немају везе са медицином. Устао синдикат који није репрезентативан и сад спремају штрајкове, зато што су плаћени од неких тамо. Шта мисле, да ми не знамо шта они раде и ко их плаћа. Имамо податке о протоку новца, како им је уплаћено, шта и како раде – викао је, видно узнемирен, министар Лончар.

Службе анестезиологије, реаниматологије и интензивног лечења Опште болнице „Студеница“ демантовале су Лончара и захтевале његово извињење за увредљиве тврдње да су „страни плаћеници“ и „ситне плаћене групе“ које по позиву „неких тамо“ скидају налепнице са апарата за анестезију.

Министар Лончар је изнео низ тврдњи, које су јасним доказима утврђене као неистините. Сматрамо га директно одговорним за изношење непроверених и неистинитих информација у јавност. Лончар је лекаре који су забринути за сигурност пацијената представио као „неку тамо групицу“ која организује штрајк и као политичке активисте, а не праве лекаре. И, најважније, изнео је неистините тврдње да су апарати функционално исправни. Министарству здравља је 6. фебруара 2018. упућен допис са доказима овлашћених сервисера апарата за анестезију. Људи који се лече у установама са функционално неисправним апаратима имају право да знају за стање у коме се ти апарати налазе, а здравствена установа је дужна да се брине за њихово здравље, не да га угрожава. Тврдња да су апарати за анестезију и респиратори у „Студеници“ и уопште апарати у Србији безбедни директно је оповргнута радњама и деловањем сервисера који су поправљали предметне апарате. Министар Лончар је својим изјавама довео јавност у заблуду – истиче Синдикат лекара и фармацеута Србије.

Такође, Лончар је нарушио углед Синдиката, представљајући га као „политичку организацију, плаћену за подстицање прекршајних радњи лекара и организовање штрајка“.

– Молимо да се поштују права на синдикално удруживање и да се установа синдиката, као таква, не урушава и не доводи у везу са политиком. Основни задаци СЛФС, као и других синдиката у струци, јесу представљање, унапређење и заштита професионалних и радних интереса наших чланова, те захтевамо поштовање нас, као представника лекара и свих запослених у здравству – наводи се у допису СЛФС, којим се од Владе Републике Србије захтева хитна смена министра Златибора Лончара.

За четири године министарског стажа, у три различите владе, неколико пута је тражена оставка Лончара. Лекари су указивали на његову одговорност за катастрофално стање у здравству, а политичари на његову никад разјашњену везу с Душаном Спасојевићем, вођом земунског клана. Поред тога, Лончар је имао значајну улогу у удесу хеликоптера, кад је страдало седморо људи. У прљавој кампањи против једних новина, министар здравља је јавно, на телевизији Пинк, показао и читао медицинску документацију одређеног пацијена. Иако је на најдрастичнији начин прекршио лекарску етику и неколико закона који штите људска права, није сносио никакву одговорност. Истражни органи нису се бавили оптужбом да је злоупотребљавао службени положај приликом склапања уговора с фармацеутском кућом „Новартис“.

Ипак, у најавама реконструкције актуелне Владе, предвиђене за средину априла, помиње се и могућност да Лончара на месту министра здравља наследи Зоран Радојичић, директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој и носилац листе Српске напредне странке на недавним београдским изборима. Ако Лончар заиста буде смењен, то неће бити урађено на захтев Синдиката лекара и фармацеута Србије, већ из непознатих разлога којима се руководи Александар Вучић. У сваком случају, министрове неистине о лекарима из краљевачке болнице и инсистирање да раде на неисправним апаратима, ризикујући животе пацијената, заслужују не само политичке, него и кривичне санкције.

 

Предраг Поповић

ИЗВОР: блог аутора

***

ПОВЕЗАНО:

КРАЉЕВО: Анестезиолози неће у салу јер апарати немају потврду

 

Анестезиолози из Опште болнице „Студеница“ из Краљева нису јутрос ушли у операциону салу, јер апарати за анестезију немају потврду о исправности, која је гарант за безбедну употребу.

———-

17.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Пронаћиће велеиздајничка клика неког ЈОШ ГОРЕГ од овог, будиоте сигурни.
    Добри и поштени људи не сарађују са таквом „елитом“ као што су србски властодршци.

    Liked by 1 person