АКТУЕЛНО

Церар: Влада добила подршку за правне поступке против Загреба


Влада Словеније послаће сљедеће седмице писмо Европској комисији с елементима тужбе против Хрватске због непоштовања арбитражне пресуде о граници, најавио је премијер Словеније Миро Церар након затворене сједнице парламентарног одбора за спољну политику.

Миро Церар, Фото: Screenshot/YouTube

Церар је од парламентарних странака затражио ширу политичку подршку за одлуку Владе да против Хрватске покрене правне поступке везане за спровођење арбитражне одлуке према којој Словенији припада више од двије трећине Пиранског залива, а коју Хрватска не признаје нити намјерава да спроведе.

Словеначки премијер данас је нагласио да су све парламентарне странке подржале Владину намјеру да пошаље писмо предсједнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру, преносе медији.

Церар је рекао да је писмо увод у могућу тужбу против Хрватске пред Судом ЕУ, те да су га заједно са Министарством спољних послова припремали угледни словеначки и француски стручњаци.

„Ако би се догодило да Комисија у року три мјесеца на аргументе из писма не би одговорила у смислу да ће појачати притисак на Хрватску да прихвати спровођење арбитражне пресуде, Влада ће након тога посебним закључком донијети одлуку да Словенија треба сама да покрене тужбу против Хрватске пред Судом ЕУ у Луксембургу“, нагласио је Церар.

Извор: СРНА/РТРС

————

9.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Zao mi ovih Slovenaca! Nije im jasno da od hrvata nikada nista nece dobiti, a, naravno, potrebna im je teritorija. Valjda ce im doci u glavu ko daje: nadati se da ce se obratiti Beogradu, a ovaj, radi mira medju katolickom, bracom dace koliko se trazi…

    Свиђа ми се