АКТУЕЛНО

Горан Бујић: За једнак третман оба родитеља


ПОРОДИЦА, фото Независне

Редакцији се поводом Одлуке о забрани посета пацијентима у Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине у Новом Саду отвореним писмом обратио Горан Бујић, активиста за права очева и једнак третман оба родитеља.

Писмо преносимо у целости:

Дана 24.01.2018. године Проф. др Јадранка Јовановић Привродски, вд директор Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине у Новом Саду донела је одлуку којом се одређује мера забране посета пацијентима, у вези са актуелном епидемиолошком ситуацијом грипа у АП Војводини и претходним мерама везану за епидемију морбила Одлука ступа одмах на снагу.

У тој одлуци од 24.01.2018. која је и данас на снази, између осталог се наводи мајка као пратиља детета. У тој одлуци отац није предвиђен као пратилац детета, чиме сматрам да је учињена дискриминација очева на основу пола, као припадника мушког пола. Овим се очеви онемогућавају да врше родитејско право у складу са законом.

Чланом 65. Устава Републике Србије прописано је да родителки имају право и дужност да издржавају, васпитавају и бразују своју децу, и у томе су равноправни. Сва или појединачна права могу једном или обома родитељима бити одузета или ограничена само одлукама суда, ако је то у најбољем интересу детета, у складу са законом. С тим у вези указујемо да равноправност родитеља постоји и у ситуацијама када родитељи детета не живе заједно, и када је одлуком суда дете поверено једном родитељу на самистално вршење родитељског права. Ово право је гарантовано Уставом СР Србије, Породичним законом, Конвенцијом о правима детета, Конвенцијом о људским правима.

Горан Бујић

Иако родитељско право пођеднако припада и оцу и мајци, радикалновфеминистичко друштво попут нашег, које је и засновано на фаворизовању жена онемогућава родитељима да то право једнако остварују.

У здравственом систему се то манифестује у праксама појединих дечјих клиника у којима очеви не могу бити у пратњи хоспитализованог детета, већ то могу искључиво мајке.
Нигде није дефинисано да је забрањено да отац буде у пратњи детета, већ се боравак регулише и уређује унутар здравствених установа, које имаји потпуну аутономију. Министарство здравља треба да ради на решавању овог проблема, односно на побољшању услова у постојећим здравственим установама, и да се прекине са више деценијском дискриминацијом очева, односно мушкараца.

Родитељско право припада и оцу и мајци заједно, оба родитеља имају обавезу да пођеднако активно учествују у васпитању и нези детета. Приликом одлучивања о праву на боравак пратиоца у болници, неопходно је да се обезбеди једнак третман за оба родитеља, а све одлуке морају бити засноване на објективним критеријумима, а не на основу стереотипних уверења или праксе.

Поред бројних међународних и домаћих прописа којима се гарантује равноправност жена и мушкараца, мушкарци се и даље посматрају кроз стереотипну улогу супруга и очева. Да би се овакви ставови мењали, неопходно је ангажовање свих друштвених актера, па тако и здравствених институција.

ИНСТИТУТ ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ ВОЈВОДИНЕ, требало би да уместо термина „мајка“, користи термин „РОДИТЕЉ“, и родитељима равноправно омогући да буду пратиоци детета, како се неби вршила дискриминација очева, односно мушкараца. Већина мајки је из неког разлога (посла, здравствених проблема) спречене да буду пратиље деце. У мањем броју случајева отац је једини који брине о детету и др. У тим случајевима отац је једина опција да буде пратилац детета.

Позивамо Повереника за заштиту равноправности Бранкицу Јанковић, да реагује у складу са законом и датим овлашћењима, да упути сет општих препорука свим дечјим здравственим установама како би отклонили евентуално повређивање права на равноправност. Повереник би требао да покрене кривичне или прекршајне пријаве против починиоца оваквих дела, које се деценијама у назад спроводе над очевима, над припадницима мушког пола.

Горан Бујић

ИЗВОР: mediagroup.rs

————

6.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. E,o ovim stvarima treba glasno razgovarati i ukazivati u koliko sitne drustvene pore,tiho i sigurno ulazi radikalni feminizam,veliko zlo i urusava nam u temelju porodicu,porodicne odnose,sto direktno utice na sve zivotno vazne stvari nase dece!
    Moramo biti veoma oprezni i reagovati na svaku situaciju.
    Hvala Gorane na ovom tekstu!

    Liked by 1 person