АКТУЕЛНО

ЛИДЕРИ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА И ЕУ У СОФИЈИ: Приступање ЕУ није сан већ реалност


Разговарано је о политичким и разликама у вези са границама, које морају да се реше, као и о томе на који ће се начин то учинити, рекао је председник Србије

За Србију је важно да до средине маја, када ће у Бугарској бити одржан Самит ЕУ – западни Балкан, испуни 115 критеријума које су добиле све земље региона, рекао је председник Србије Александар Вучић, који је, на позив председника Европске комисије Жан-Клода Јункера и бугарског премијера Бојка Борисова, у Софији присуствовао Самиту лидера западног Балкана и ЕУ.

Многе земље, како је констатовао Вучић, нису учиниле ништа или су врло мало урадиле с тим у вези. „За нас је важно да то урадимо пре половине маја, када се у Софији одржава велики Самит ЕУ и западни Балкан”, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао и да је кључна тема састанка са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером, после његове турнеје по региону на којој је представљао нову Стратегију ЕУ за западни Балкан, био даљи напредак на путу ка ЕУ. Како је објаснио, разговарали су о превазилажењу политичких разлика, али и о проблему граница, који мора да се реши, и додао да то није ни једноставно ни лако.

Јункер је на крају балканске турнеје поручио да ЕУ остаје привржена европској перспективи западног Балкана и да приступање овог региона ЕУ „није сан, већ реалност”, као и да су рокови мање важни од напретка у реформама. Осим српског председника, у састанку су учествовали премијери Албаније, Црне Горе и Македоније – Еди Рама, Душко Марковић и Зоран Заев – председавајући Председништва БиХ Драган Човић и председник привремених косовских институција Хашим Тачи.

У име ЕУ, Самиту су присуствовали висока представница за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан. Самиту је председавао Бојко Борисов, премијер Бугарске, која председава ЕУ.

Српски председник новинарима је пренео да се на Самиту, поред напретка западног Балкана ка ЕУ, разматрало и неколико других битних тема, које су другачије од онога што је уобичајено. Разговарано је, наиме, о политичким разликама и разликама када је реч о границама, које, како је рекао, морају да се реше, као и о томе на који начин то учинити.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

———-

2.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Који бре лидери?
  То су немачке лутке које ће Меркел натерати да ураде све што је у интересу Немачке.
  Дивиде ет импера.
  Не читам НЕМАЧКУ Политику па не знам детаље уцена и притисака.
  Звери – немци су много забринути, брину о нашем добру да нисмо свесни Првог и Другог рата и наших узалудних жртава
  Вучко ће да нас сахрани заједно са нашим херојима у Хагу, са Мишићем, Степом и Дражом

  Свиђа ми се

 2. Кога ће од нас да нахрани Европска унија и заштити НАТО, нека гласа за власт, прошлу или садашњу. Исте су, близанци, надовезани једни на друге.
  Прекинимо ланац лажи и корупције.
  Заокружите 2.

  Свиђа ми се

 3. ПОСЛУШАЈТЕ РЕЧИ ПОКОЈНОГ БРАТА МОМИРА ВОЈВОДИЋА ИЗ РОВАЦА КАД ЈЕ РЕКАО ОНОМ тадићу П … ТИ СЕ НА јевропу и педерску еу НЕ ПРИЗНАЈЕМ ТЗВ ав шиптара фазлију муслија КОЈИ ГОД СРБИН ГЛАСА И ПОДРЖАВА ЊЕГА ЈЕ издајник КОЈИ СЕ ПРОДАО ЗА ЏАК БРАШНА ИЛИ ШТА СВЕ НЕ ДОБИЈАЈУ ДА ГЛАСАЈУ ЗА ЊЕГА СУ издајници СРБСКОГ РОДА КЛЕТВА СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ НА ЊИХ СССС

  Свиђа ми се