АКТУЕЛНО

ЦРНА ГОРА: На амбасаду САД у Подгорици бацио бомбу „па се убио“, зграда амбасаде неоштећена и нема повређених


На амбасаду Сједињених Америчких Држава у Подгорици око поноћи бачена је бомба. Како медији јављају позивајући се на непотврђене сумње полиције, бомбу у двориште америчке амбасаде бацио је, а затим се и убио, Д.Ј, бивши припадник ЈНА.

© REUTERS/ Stevo Vasiljevic

На Фејсбук профилу Д.Ј. пише да је био одликован медаљом за заслуге у областима одбране и безбедности у СРЈ. Живео је у Подгорици, а рођен је у Краљеву.

Он је на профилу објавио и повељу о одликовању са потписом Слободана Милошевића из 1999, а судећи по његовим објавама на Facebook-у био је противник уласка у NATO.

© REUTERS/ Stevo Vasiljevic

​„Пола сата после поноћи испред објекта Амбасаде САД једно лице је извршило самоубиство експлозивном направом. Непосредно пре самоубиства, лице је са раскрснице код Спортског центра убацило у круг Амбасаде САД једну експлозивну направу. Највероватније је реч о ручној бомби са кашиком. У току су увиђај и идентификација. Тужилац је на лицу места и руководи увиђајем. Управа полиције ЦГ“, написала је Влада Црне Горе на Twiter-у.

Портпарол Амбасаде САД Џеф Адлер је „Вијестима“ потврдио да се десио напад на Амбасаду и да службеници Амбасаде раде са полицијом да би се идентификовао нападач.

„Амбасада обавља интерну процедуру како би утврдила безбедност свог особља“, навео је Адлер.

Подсекретар Стејт департмента Стив Голдстин је казао да су очевици видели човека како баца предмет преко зида амбасаде, преноси „Њујорк тајмс“. Наводи се и да нико у амбасади није повређен.

Голдстин је додао и да су безбедносни званичници амбасаде претражили терен и да нису нађене друге експлозивне направе, а да зграда није оштећена у нападу.

Он није знао шта је мотив напада, нити да ли се ради о намерном самоубилачком нападу.

Амбасада је на свом сајту саопштила да постоји активна безбедносна ситуација и саветовани су амерички држављани да до новог обавештења избегавају амбасаду.

Огласио се и Стејт департмент у Вашингтону, наводећи да америчка амбасада „тренутно спроводи интерну проверу да би потврдила безбедност свог особља“.

***

Ко је Краљевчанин који је бацио бомбу на амбасаду САД у Подгорици

Према прелиминарним налазима, црногорска полиција сумња да је Далибор Јауковић, мушкарац рођен у Краљеву а који је живио у Подгорици, нападач који је синоћ око поноћи бацио бомбу на амбасаду Сједињених Америчких Држава у Подгорици, након чега је извршио самоубиство.

Из Управе полиције су саопштили да је нападач имао двије ручне бомбе кашикаре, једну коју је бацио на амбасаду, а другу којом се разнио.

Мотив напада је и даље непознат, а медији јављају да се на Јауковићевом фејсбук-профилу може видјети да је награђен медаљом за „заслуге у областима одбране и безбједности Савезне Републике Југославије 1999. године“, коју му је додијелио Слободан Милошевић.

 

 

Портпарол Амбасаде САД у Подгорици Џеф Адлер саопштио је да „Амбасада обавља интерну процедуру како би утврдила безбједност свог особља“, док је подсекретар Стејт департмента Стив Голдстин казао да су очевидци видјели човјека како баца објекат преко зида амбасаде, преноси ’Њујорк тајмс‘“, али се не види и да је ико повријеђен.

Голдстин је додао и да су безбједносни званичници амбасаде претражили терен и да нису нађене друге експлозивне направе, а да зграда није оштећена у нападу.

Далибор Јауковић

Амбасада САД је на свом сајту саопштила да је у току „активна безбједносна ситуација и савјетовано је америчким држављанима да избјегавају амбасаду до новог обавјештења.

© REUTERS/ Stevo Vasiljevic

ИЗВОР: СПУТЊИК

***

КОМЕНТАР М. Новаковића

InMemoriam:
Херој отаџбинског рата – 
ДАЛИБОР М. ЈАУКОВИЋ

НАЈВЕРОВАТНИЈЕ ЈЕ СТРАДАО ПРИЛИКОМ НАПАДА (теорија „самоубиства“ је на веома климавим ногама)

По свему судећи овај часни ратни ветеран није извршио самоубиство. У вести се наводе речи сведока инцидента:
„Једну бомбу бацио је у двориште амбасаде, а друга му експлодирала у ваздуху.“;
Што може да значи више ствари- да је друга бомба експлодирала прерано (због техничке грешке?), или се одбила и вратила, или је можда бацио бомбу сувише касно!?

…По малој штети у дворишту, изгледа да се ради о дефанзивној М75 бомби (кашикари), чији је успорено дејство од момента активирања 3-4 секунде, што значи да ако је била неисправна могла је да експлодира и раније.
Мада је вероватније да је покојни Јауковић- или бацио бомбу сувише касно, или се она одбила од ограде или неког другог објекта и потом вратила „бомбашу“.

У сваком случају нема логике да он изврши (неуспео) напад једном бомбом, и потом другом изврши самоубиство, када још није било никакве безбедносне интервенције, и опасности од хапшења (вероватно је могао безбедно да „нестане“)…

ЛЕГАЛНОСТ версус МОРАЛНОСТ једног Личног Акта

Што се тиче (и)легалности акта који је починио- његов акт јесте по „земаљском закону“ илегалан, али овде се ради о нападу на амбасаду земље која је починила против наше домовине више илегалних аката (тешких кривичних дела), по нашим домаћим и међународним законима- примарно: међународно санкционисан „Злочин против мира“, и вишеструко кршење Женевских конвенција- укључујући масовно убиство наших грађана током илегалног бомбардовања Р. Српске и Југославије, 1995 и 1999.

Тако да је „злочин“ покојног Јауковића, који је иначе доказао свој патриотизам у одбрани отаџбине од Америчке и НАТО агресије 1999те (и за то добио председничку медаљу) неупоредиво мањи, и више представља очајнички акт појединца, који је решио да пређе „с речи на дела“…

…Не мора да значи да оно што је по „земаљском закону“ илегално- истовремено по људском и Божјем неморално.
У савременом глобалистичком, декадентном, и материјалистичком друштву (чији је модел наметнут и нама), нарочито у неоколонијализованим земљама, све је више закона који су дубоко неморални и у супротности са националном и духовном традицијом оних над којима се спроводе. Природно је да ће морални и национално свесни појединци пружити разне врсте отпора таквој накарадној пракси. У овом случају такав „отпор“ је попримио драстичну, и на жалост трагичну, форму.

ЊЕГОВО ЛЕГАЛНО (НЕ)ДЕЛО ОСТАЋЕ УПАМЋЕНО КАО ЛИЧНИ ВИСОКО-МОРАЛНИ ЧИН

То је очигледно и овде случај- Мафијашки и Западно контролисани црногорски режим је увео земљу, противно воље народа, у озлоглашену НАТО алијансу, и потом одмах послао своје војнике да буду део НАТО окупационих трупа на илегално окупираном србском Косову и Метохији…

…Очигледно да је такав издајнички чин код многих патриота прелио чашу. Далибор је био један од ретких који је једноставно одлучио „да пређе с речи на дела“.

СЛАВА МУ…

Линк на текст „Данаса“ (укључујући коментар аутора): https://www.danas.rs/…/bomba-na-americku-ambasadu-u-podgo…/…

———-

22.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. ЊЕГОВО ВИТЕШКО ДЕЛО ПОДСЕЋА НА ГАВРИЛА ПРИНЦИПА НИКО СЕ ДРУГИ НИЈЕ УСУДИЈО ДА КАМЕН БАЦИ А КАМОЛИ БОМБУ ЗНАМ ЈА КО ЈЕ ГАВРИЛО ПРИНЦИП ПОТОМАК МИЛОШ ОБИЛИЋА КОСОВСКОГ ЈУНАКА ЗА МЕНЕ ЈЕ НОВК ГАВРИЛО ПРИНЦИП ТРЕБАЈУ БРАЋА ГУСЛАЧИ ДА МУ ПОСВЕТЕ ПЕСМУ ЈАУКОВИЋУ ДАЛИБОРУ ОД РОДА КАЛИНОВИЋА ЖИВЕЛА СРБСКА СПАРТА КОЈА НОСИ ЊЕГОШЕВСКИ И КОСОВСКИ ЗАВЕТ ЊЕГОШ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ПЕВА КАД НИКО ДРУГИ НЕ ЗНА ДА ПЕВА И РОБУЈЕ ПОД турцима ВАСОЈЕВИЋИ ЈЕДИНК НИЈЕСУ ПЛАЋАЛИ турцима порез НИКАДА НИТИ БИ џамије ОД НОЖИЦЕ ДО ПОЛИЦЕ СССС

    Свиђа ми се

  2. Није нови Гаврило принцип.Амбасада није такнута,а Гаврило је убио престолонаследника злогласне империје.

    Свиђа ми се