АКТУЕЛНО

Реакције на снимак ИН4С-а: Смјена вође Интервентне јединице, тражи се и смјена Стојановића (ВИДЕО)


Након што је портал ИН4С објавио бруталне снимке на којима се види како црногорска полиција без икаквог повода звјерски пребила неколико тинејџера у самом центру Подгорице, стигле су и прве званичне реакције.

Директор Управе полиције Славко Стојановић издао је хитни налог да се смијени вођа Интервентне јединице ЦБ Подгорица. Министар унутрашњих послова, Мевлудин Нухоџић саопштио је да је наложио, поводом догађаја, хитну контролу Одјељења унутрашње контроле Управе полиције. Из Покрета за промјене позвали су тужилаштво да покрене кривични поступак против лица који се јасно виде на снимку, као и да се смијени директор Управе полиције Славко Стојановић а министар унутрашњих послова, Мелвудин Нухоџић, позове на одговорност.

Стојановић: Непримјерено и непрофесионално поступање полицијских службеника

Директор Управе полиције Славко Стојановић саопштио је да најоштрије осуђује непримјерено и непрофесионално поступање полицијских службеника приказаних снимку који је портал ИН4С објавио данас.

„Управа полиције неће толерисати грубо кршење права грађана и свако овако понашање ће бити најстрожије санкционисано. У том смислу обавјештавам вас да је са овим догађајем упознат и надлежни тужилац. Одмах сам наложио предузимање хитних мјера и радњи, међу којима сам дао и налог начелнику Центра безбједности Подгорица да детаљно испита све околности предметног догађаја и да сходно томе предузме све законом прописане мјере и радње“, саопштио је Стојановић.

Он је навео и да је дао хитни налог начелнику ЦБ Подгорица да смијени вођу Интервентне јединице ЦБ Подгорица због објективне одговорности јер су службеници са снимка припадници ове јединице.

„Управа полиције ће уважити препоруке Савјета за грађанску контролу рада полиције као и налаз Одјељења за унутрашњу контролу полиције које ће испитати овај догађај. Уједно користим прилику да позовем грађане да полицији пријаве сваки евентуални вид прекорачења овлашћења од стране полицијских службеника јер полиција прије свега служи грађанима и задатак јој је да предузима активности у интересу грађана. Сарадњом са грађанима јачамо међусобно повјерење и доприносимо идентифковању појединачних случајева непрофесионалног понашања и њиховом искорјењивању, што свеукупно доприноси очувању не само имиџа полицијске организације већ и безбједности у цјелини.“, закључује Стојановић.

Нухоџић: Наложио сам хитну контролу

Министар унутрашњих послова, Мевлудин Нухоџић саопштио је да је наложио, поводом догађаја, хитну контролу Одјељења унутрашње контроле Управе полиције, ради утврђивања детаљних чињеница и околности у вези са поступањем полицијских службеника у конкретном случају.

„Сви полицијски службеници, за које се утврди да су прекорачили законска овлашћења, биће најоштрије санкционисани због непоштовања људских права загарантованих Уставом и законима Црне Горе као и нарушавања угледа полиције“, навео је Нухоџић.

ПзП: Хитна смјена Стојановића

Најновији случај полицијске тортуре над младим момцима, који се недавно десио у центру Подгорице, представља флагрантно и грубо кршење људских права – саопштено је данас из Покрета за промјене поводом снимка који је објавио портал ИН4С.

Због овог случаја, истичу у ПзП-у, али и многих других који су остали нерасвијетљени, или само у фази „извиђаја“, када су у питању униформисани батинаши из Управе полиције, Влада Црне Горе је дужна да смијени директора Управе полиције Славка Стојановића. Такође, Министар Унутрашњих послова, Мелвудин Нухоџић, мора бити позван на одговорност.

„Више случајева прекорачења полицијских овлашћења, из периода протеста 2015. године, остало је само у фази извиђаја у тужилаштву. Конкретно у мом случају, гдје постоји јасни докази и и видео материјал, није процесуирано ни једно лице. Такође и у случају Душана Кнежевића и многих других. Зато, позивамо тужилаштво да покрене кривични поступак против лица који се јасно виде на снимку објављеном на порталу ИН4С и казне их у складу са Законом“, закључује се у саопштењу које потписује Никола Бајчетић, члан предсједништва ПзП и функционер ДФ.

ИЗВОР: ИН4С

————–

20.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Фашисти су спремни фа за фирера и погину,а ксмо ли да другоме некоме поломе кости или га хладно убију.Тамо се неће без велике муке десити слобода.

    Свиђа ми се