АКТУЕЛНО

У Ватикану Дачић код папе Франциска, у Турској Вучић, Ердоган и Изетбеговић на трилатералном састанку


У Истанбулу су се састали председник Србије Александар Вучић, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић. Вучић је након састанка рекао да је договорено да, шта год да се дешава, мир и стабилност морају да буду сачувани. За Србију је билатералани однос са Турском веома значајан, поручио је председник.

У фокусу састанка Вучића, Ердогана и Изетбеговића, који је одржан у председничкој палати у Истанбулу, била је сарадња у региону, а посебно односи Срба и Бошњака.

Александар Вучић је рекао да је разговор био добар и отворен и да је договорено да мир и стабилност морају да буду сачувани шта год да се дешава.

Навео је да је са председником Турске разговарао о регионалним и глобалним питањима.

– Истовремено смо, чини ми се, успели да додатно приближимо односе Србије и Турске и они су веома добри данас – поручио је Вучић.

Како је истакао, за Србију је од изузетног значаја билатерални однос са Турском.

– Људи то виде у Србији. Успели смо да подигнемо ниво трговинске размене на преко милијарду евра и то је велика ствар за нашу земљу. Та трговинска размена ће само да расте – навео је председник.

Вучић је рекао да су Турци „туристи број један“ у Србији и да ће долазити све више. Како је додао, са Ердоганом је разговарао о новим фабрикама и инвестицијама, истичући да је велика и значајна подрска и помоћ турског председника.

– Јер, када он каже да је нека земља пријатељска онда је то добар амбијент за све оне који желе да улажу – казао је председник Србије.

Он је навео да ће у нову фабрику у Краљеву инвестирати човек који је власник „Фоур сессионс“ хотела у Истанбулу, Бодруму и још неколико градова и један од пријатеља турског председника.

– То је 2.500 људи, за нас огроман значај. Долазиће нове и нове турске компаније – навео је Вучић.

Ивица Дачић се састао са папом

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао је данас аудијенцији код папе Франциска, организованој за шефове делегација учесника Конференције о одговорности држава, институција и појединаца у борби против антисемитизма у региону ОЕБС-а.

Шефовима делегација обратили су се папа Франциско и министар иностраних послова и међународне сарадње Републике Италије Анђелино Алфано и упутили поруку да је потребно да државе, институције и појединци наставе борбу против антисемитизма и злочина са њим повезаних.

Папа Франциско и министар Алфано нагласили су да је одговорност кључна и да не може бити равнодушности и заборава према злочину који је учињен.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————–

29.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Нека остену тамо, ништа нам нису потребни, можемо ми без њих! Окренимо се себи, доста је гледања туђих игрица у њима потребним сценама! Амин

    Свиђа ми се