АКТУЕЛНО

РТ: Матис запретио целом свету – Сарађујте са нашим дипломатaма или се суочите са војном силом САД


фото: ВОСТОК

САД ће се супротставити свакој „претњи америчком експерименту демократије“ у свету, ако је потребно војном силом, запретио је шеф Пентагона.
Џејмс Матис је рекао да су Русија и Кина потенцијални противници САД-а.

Образлажући Стратегију националне одбране Трампове администрације, Матис је рекао да је главни фокус одбране САД конкуренција „ревизионистичким“ силама.

„Суочавамо се са повећаним глобалним поремећајем, који карактерише пад дугогодишњег међународног поретка заснованог на правилима и стварањем безбедносног окружења комплекснијим и нестабилнијим од оног којег смо доживели у скоријој прошлости. Међудржавно стратешко такмичење, а не тероризам, сада је главна брига националне безбедности САД“, наводи се у резимеу нове Стратегије националне одбране САД.

У Стратегији се наводи да ће комбинација „робусне констелације савезника и партнера“ и „смртоноснија, отпорна и брзо иновативна заједничка сила“ помоћи у одржавању америчког утицаја.

Он је рекао да је „Исламска држава“ поражена, али „насилне екстремне организације“, укључујући Хезболах и Ал-Каида и даље представљају претњу САД-у и питање забринутости за Министарство одбране.

„Али највећа штета је учињена америчкој војсци у протеклих 16 година, а не противника, због смањења трошкова одбране и недостатка предвидљивости буџета одбране“, додао је он.

Матис је такође позвао америчке законодавце да реше тај проблем.

У Стратегији се имеђу осталог наводи:

„Кина и Русија подривају међународни поредак инутра, искориштавајући корист од тога, истовремено умањујући његове принципе и правила“, наводи се у извештају.

„Дугорочно стратешко такмичење са Кином и Русијом су главни приоритети за Министартво одбране и захтева повећана и одржива улагања због величине претње коју представља за безбедност и просперитет САД данас, као и потенцијал за повећање тих претњи убудуће“, додаје се извештају.

„НАТО алијанса ће одвратити руски авантуризам, победити терористе који траже убиства невиних и стварају нестабилности на периферији НАТО-а“, каже се у извештају.

„Истовремено, НАТО се мора прилагодити да остане релевантан и одговара нашем времену у циљу способности и и доношења одлука. Очекујемо да ће европски савезници испунити своје обавезе те повећати одбрану и трошкове модернизације како би се ојачао савез у суочавању са заједничким забринутостима у погледу безбедности.“

„Кина је стратешки конкурент који користи предаторску економију како би застрашила своје суседе док је милитаризовала Јужно кинеско море. Русија је прекршила границе оближњих земаља и наставила са применом вета над економским, дипломатским и безбедносним одлукама својих суседа.“

„Јасно је да Кина и Русија желе да обликују свет у складу са својим ауторитарним моделом.“

ИЗВОР: ВОСТОК

———–

19.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

  1. Руски авантуризам?У чему је тај авантуризам?У развањивању Југославије и бомбардовању Србије,растурању Ирака и Либије.Милиони бескућника на блиском истоку.Човјек на таквом положају требао би да се понаша поштеније и уљудније.

    Свиђа ми се