Љиљана Јовановић

НОВА врста БУМБАРА пронађена на АРКТИЧКОМ ЛОКАЛИТЕТУ где су у прошлости била НУКЛЕАРНА ИСПИТИВАЊА – студија


15.1.2018. за ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

***

Према новој студији на локацији где је Совјетски Савез својевремено деценијама тестирао нуклеарно оружје, нађена је нова врста бумбара чудесно способна да преживи у тим далеким северним крајевима.

“Bombus glacialis” је врста бумбара која живи на архипелагу Нова Земља, који су у време Совјетског Савеза затворили ради вршења нуклеарних проба. Мада је раније сматрана подврстом Bombus polaris, једином од поларних бумбара, савремена студија је показала да је Bombus glacialis посебна врста, каже се у студији објављеној у “Поларној биологији” (Polar Biology).

Врсте ових бумбара су сакупљали истраживачи који су посетили ове крајеве почетком 20.века, а сада се чувају у природњачким музејима. Али, њихово постојање, у ствари, би могло да буде доказ нечег важнијег.
Присуство Bombus glacialis је “могућ знак постојања неочекиваног изгубљеног света на далеком северу, према речима Ивана Болотова, водећег истраживача тима који је идентификовао врсту путем генетске анализе.
Иако се чини невероватним да било који бумбар може да преживи на Арктику, Болотов сугерише да би ово могла да буде посебна врста која је еволуирала посебно, од њених рођака бумбара пре више од 25.000 година.

Болотов и његов тим сматрају да су, иако је у то време свет био прекривен ледом, постојале малобројне врсте биљака којима су се животиње храниле.

“Ако је ова претпоставка тачна и ако је овај бумбар права ендемска врста на острву, то ће бити први сигнал да можда постоји Ледени Изгубљени Свет, … прва еволуциона локацију на острву у Арктичком океану“, рекао је Болотов.

Све у свему, овај налаз сугерише да би Арктички океан могао да послужи као уточиште (рефугијум), за данашње бумбаре “који су на граници изумирања услед климатског отопљавања”.

ИЗВОР: РТ

Време објављивања: 14.јануар. 2018. 17:29
© Sina Schuldt / AFP