АКТУЕЛНО

Цела опозиција предала захтеве РТС-у и РЕМ-у: Захтева се истинито, објективно, непристрасно и професионално информисање грађана


Опозиција је у петак поднела Радио телевизији Србије и Регулаторном телу за електронске медије захтеве којима се тражи да те јавне институције почну да поштују закон и медијске стандарде. Саопштење преносимо у целости

Зграда РТС-а, фото ВЕСТИ

Захтева се истинито, објективно, непристрасно и професионално информисање грађана, приступ опозиције јавном сервису и употреба законских овлашћења ради заштите права грађана и јавног интереса у случајевима очигледне и грубе злоупотребе медијског утицаја. Уколико на те, на закону засноване захтеве, не буде позитивно одговорено, опозиција ће се обратити домаћој и међународној јавности и позвати на одговарајуће акције.

– Објективно, потпуно и непристрасно информисање је не само предуслов демократије, законитости и легитимности сваког изборног поступка, већ и Уставом гарантовано право свих грађана. Његово кршење руши демократско уређење и стабилност наше земље. Борићемо се за демократију и права свих људи без обзира на њихову политичку оријентацију јер имамо један главни град, једну земљу и један циљ – бољи живот – истиче кандидат Покрета слободних грађана, Народне странке, Левице Србије, Покрета за преокрет и странке Заједно за Србију за градоначелника Београда Драган Ђилас.

Тринаест опозиционих организација је у допису РТС-у истакло да тај јавни сервис не испуњава законску дужност објективног и непристрасног информисања, чиме онемогућава и слободу стварања и изражавања мишљења грађана који су законом принуђени да такво кршење својих права још и финансирају. Посебно је незаконит рад Информативног програма РТС којим доминирају неједнака заступљеност власти и опозиције, очигледно фаворизовање једне политичке организације, али и нетачност и непотпуност информација које се односе на остале политичке субјекте. Затражен је састанак са Управним одбором РТС како би се утврдили конкретни кораци ка побољшању стања и поштовању закона. Опозиција очекује да ће РТС на захтев за састанком и уподобљавањем програма прописаним медијским стандардима реаговати у најкраћем могућем року.

Од РЕМ-а је посебним дописом затражено да почне да врши своје надлежности и обезбеди поштовање основних професионалних и етичких принципа, те принципа медијског плуралитета и то применом конкретних законом предвиђених мера у случајевима повреде законских обавеза од стране јавних и комерцијалних емитера. Од Савета РЕМ-а није тражен састанак јер је за његове чланове већ формиран захтев да поднесу оставке.

Захтеве РТС-у и РЕМ-у су потписали председници Покрета слободних грађана, Народне странке, Левице Србије, Покрета за преокрет, странке Заједно за Србију, покрета Против диктатуре, Социјалдемократске странке, покрета Не да(ви)мо Београд, покрета Чувари Старог града, Демократске странке, Нове странке, покрета Доста је било и Српског покрета Двери.

ИЗВОР: ВЕСТИ

——————–

12.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Жути који су направили СНС и Вучића и гомила Скотових беба су опозиција?
  Јесу.
  Опозиција су Српству и заједно су на линији англо-масонског-усташког-НАТО, итд. рата против Српства са Вучићем.

  Стамболићевска титовачка сорта.

  А ко прогута да му је ова опозиција спас, заслужује и горе од Вучића и СНС.

  Свиђа ми се