АКТУЕЛНО

ИСТЕКАО УЛТИМАТУМ ПЛЕНКОВИЋУ: Тромблон најављује регату како би “заштитио хрватски Пирански залив”


Ултиматум, који је пензионисани пуковник Петар Јањић Тромболон поставио Влади Хрватске и премијеру Андреју Пленковићу да заштити хрватске националне интересе у Пиранском заливу истекао је у 16 сати, након чега је Тромблон објавио писмо у коме најављује да ће организовати акцију „Регата за разум – Пирански залив“.

Регата ће бити одржана 3. фебруара у 10.00 сати у Умагу, а како је Тромблон рекао организована је јер није постигнут коначан међудржавни билатерални споразум око граница, преноси Хина.

„Као хрватски бранитељ и грађанин Хрватске који већ дуго времена прати неразумну комуникацију и неодговорно дипломатско и међудржавно понашање обе владе, покренуо сам акцију којом желим да убрзам решавање тог граничног проблема“, навео је Тромблон.

Како је рекао, то ће бити мирна акција и апеловао на словеначку полицију да учеснике не омета у одавању почасти и пијетета погинулим хрватским бранитељима.

„Нарушавањем територијалног интегритета Хрватске недозвољеним уласком у хрватско море те насртајем и провокацијом сносиће одговорност за сва нежељена и непланирана догађања“, рекао је Тромблон.

КО ЈЕ ТРОМБЛОН КОЈИ ЈЕ ДАО УЛТИМАТУМ ПЛЕНОВИЋУ

Петар Јањић Тромблон, који је поставио ултиматум влади и премијеру Андреју Пленковићу да заштити интересе Хрватске у Пиранском заливу, је председник „Удружења ратника хрватског одбрамбеног рата“, Вуковарчанин и велики противник Срба, које редом назива четницима, и ћирилице.

У затвору у Сремској Митровици је провео девет месеци, а пензионисан је 1993. у чину пуковника Хрватске Војске.

Хрватски медији подсећају да је објавио књигу „Жедни крви гладни издаје“ 2004. године и у њој детаљно описао свој ратни пут и истовремено оштро напао и оптужио за издају тадашњи државни врх Хрватске односно председника Фрању Туђмана и тадашњег министра одбране Гојка Шушка.

Његово име се налази у Извештају о кршењу међународних и хуманитарних права који је 1992. написала тадашње влада СРЈ на тражење Савета безбедности УН, где стоји да су он и вуковарски бранитељ Тихомир Пурда починили ратни злочин 5. новембра 1991.

Тада су у Борову насељу бранитељи Пурда, Петар Јањић – Тромблон и Данко Маслов пуцали на групу рањеника и војника ЈНА.

Убијена су двојица војника, а рањен је десетар Бобан Гачић, који је касније подлегао повредама.

Српско тужилаштво, наводи се, је наводно одустало од прогона.

У јануару 2013. Тромблоново удружење је организовало протест под називом „Вуковар неће бити BYKOBAP“, где је рекао:

„Ово је град у којем је ћирилица починила екоцид, културоцид и геноцид; стравичне злочине и пљачке, уништење привреде и умало довела нас Вуковарце до тоталног истребљења. У овом граду животе је изгубило 5.500 становника, трага се за 400 људи, почињена су зверства и силовања. За све то ћирилица никада није одговарала, није кажњена ни пресуђена“.

Рекао је и да „четници слободно ходају Вуковаром“. „Четници су аболирани, раде у нашој полицији, државним институцијама, опструирају наше законе и процесе, славе свој Божић са кокардама на глави, три прста у зраку и заставом на којој на ћирилици пише да је Вуковар српски град, оскврњују наше споменике бранитељима. И сада ту ћирилицу наша власт хоће наградити постављањем на наше тргове, споменике, улице.“

„Е па неће моћи. Рецимо „не“ ћирилици“, рекао је Јањић и затражио санционисање оних које истичу четничка обележја.

ИЗВОР: НОВОСТИ

————-

8.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Чињеница је да се Словенија и НДХ туку за оно што ни једнима а ни другима не припада или тачније туку се за оно што је отето Италији. У Истри је почињен геноцид над Италијанима а поред већег броја убијених протјерано их је око 300.000 (а могуће је и више). Мој отац , као десетогодишњак , је својим очима видио многе разрушене објекте у Пули којих су власници били Италијани. Објекти су рушени након убистава и прогона како се преживјели не би враћали и тражили своју имовину. Све је ово било у организацији Брозових комунистичких власти а крајњи циљ је било припајање Истре новој НДХ , тада познатој под називом СР Хрватска. Жалосно је да су то подржавали па и у томе учествовали и припадници нашег народа који је у тој истој НДХ али и СРХ доживио исту , тачније још трагичнију судбину.

    Свиђа ми се