АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Др Јована Стојковић о инфекцији малих богиња: Медијско лешинарење на српски начинДр Јована Стојковић
4.1.2017.

Вест о смрти једне одрасле особе и једног детета које се повезују са инфекцијом малих богиња, од стране овдашњих медија (зло)употребљена је, како је и очекивано, против грађана који су за слободу избора по питању медицинских интервенција. На страну што ја као грађанин ове земље немам ни мало поверења у окупиране нам институције, оно што се могло прочитати у извештајима медија збунило би и Агату Кристи лично.

Поводом смрти одрасле особе: прво се писало да је двадесетогодишњак, па да је тридесетогодишњак, али оно што се „поуздано“ знало је да није био вакцинисан и да је умро здрав од малих богиња. Лепо би било да смо видели здравствени картон где је овај двадесето-тридесетогодишњак изричито одбио вакцинацију, с обзиром да је рођен у време када је вакцинација против морбила била обавезна, али и због увида у опште здравствено стање. У новинама је наведено да је „овај Београђанин иза себе оставио супругу и четири ћерке“, што је вероватно тачно али је и класични емоционални спин, док је изостављена значајна информација да је човек живео у ромском нехигијенском насељу, што баца другачију слику на његово обољевање и трагичан исход.

Колико су услови живота кључни у пребољевању ове болести говори и податак да је у Америци смртност од малих богиња 0,2%, док је у земљама у развоју и до 10%, целих 50 пута већа. Даље, у тексту, породица сведочи да је човек добио септолете и антибиотик и да је враћен кући у густо насељено ромско насеље, иако је профилактичка примена антибиотика у току oве болести неоправдана, а може и шкодити, јер постоји већа вероватноћа да ће компликацију изазвати резистентни микроорганизам (Педијатрија, Душко Мардешић, 431 стр.). Супруга наводи да су и две ћерке болесне, а недостатак подтака о томе да ли су вакцинисане говори да вероватно јесу, с обзиром да би медији једва дочекали да нам саспу у лице информацију о „невакцинисаности“. Нема одговора на питање да ли су вакцинисане ћерке можда пренеле оцу мале богиње? Разлог због чега је овај човек у каснијим годинама оболео од малих богиња лежи управо у масовним програмима вакцинације који померају границу оболевања на више, када су компликације израженије, што показују и подаци о обољевању већином одраслих људи и у претходним епидемијама, а који се воде као група са „непознатом вакциналним статусом“ која се у извештајима лукаво спаја са групом невакцинисаних. Ретко ко од људи између 30 и 40 година живота поседује вакцинални картон из детињства, иако су сви редом били вакцинисани.

Случај преминулог детета из Ниша пренесен је у истим тону, сензационалистички и спинерски. У једној новини новинар са иницијалима је навео да они „сазнају да су његови родитељи антивакцинери и да су се горко покајали због тога“, док се у другој наводи да је дете рођено читавих шест недеља пре термина, да је за две године имало неколико упала плућа и било стално болесно, те није било „прозора“ да му се да вакцина. Нема сумње да се радило о детету изразито нарушеног имунитета, за које су се овдашњи новинари заинтересовали само зато што је то згодно за актуелне пропагандне сврхе. Да је дечак преминуо након било које од претходних шест упала плућа, не бисмо никада чули за његов случај, као и што не чујемо ни за једно дете које недељно премине од карцинома. Нема сумње ни да су родитељи срамно искоришћени да се прозову „антивакцинерима“ да би се још једном криминализовали сви они који се боре за слободу избора и очување физичког интегритета грађана Србије.

Иако је Т1 ћелијски имунитет, који је код овог дечака очигледно био нарушен, кључан за ток малих богиња и за успешан опоравак, доктор који је интервјуисан није пропустио да изрекламира вакцину као оно што би спасло дечака, иако она делује на стварање антитела и Т2 имунитет, а у литератури је познато да чак и деца која имају урођени поремећај и не могу да стварају антитела, без проблема прележе мале богиње. Из текста сазнајемо да је дечак имао брата близанца који је исто оболео од малих богиња и који их добро подноси, те то рађа неколико питања:

1. Да ли је брат дечака вакцинисан и када?

2. Уколико јесте вакцинисан, како је оболео?

3. Уколико је скоро вакцинисан, да ли је пренео живи вирус на дечака, с обзиром да је познато да недавно вакцинисана деца могу бити опасна за болеснике са лошим имунитетом?

4. Уколико није вакцинисан и добро подноси болест, значи да је нека специфичност у индивидуалном имунитету преминулог дечака оно што је довело до смртног исхода и да вакцина не би имала много са „спасавањем“.

Овакво мудровање није неопходно за класично српско новинарење које се на данашњој насловној страни игра емоцијама читалаца и непотребно раби животну причу родитеља, објашњавајући да су чекали дете седам година  а да су га убиле мале богиње, поред осталих стотина микроорганизама који су могли бити кобни за дете и који су га и разбољевали целог живота.

Оно што они желе да нам поруче овим нарицачким стилом је прекор због тога што нисмо вакцинисали своју децу, што је довело до епидемије, а свега овога не би било да смо примили потпуно безбедну и лековиту ММР вакцину, коју ће нам држава због општег добра давати присилно, јер смо глупи и необразовани и зли, за разлику од грађана западне Европе који имају висок обухват, немају епидемије и њихова деца не умиру. Да ли је заиста тако?

Према подацима доступним на сајту Светске здравствене организације и Европског центра за превенцију и контролу болести:

– Енглеска у периоду од 2000. до 2013. НИ ЈЕДНЕ године није имала обухват за ММР вакцину преко 95%. У периоду од 2003. до 2016. имала је 10 768 случајева малих богиња . У периоду од 1990. до 2012. Имала је 28 смртних случајева од малих богиња и НЕМА обавезну вакцинацију. (Public Health England, 2014.)

– У Швајцарској у периоду од 2000. до 2013. НИ ЈЕДНЕ године обухват за ММР није био 95%. Од 2002. до 2016. Имали су 7034 случаја малих богиња. НЕМА обавезна вакцинације.

– У Аустрији у периоду од 2000. до 2013. године НИ ЈЕДНЕ године није био обухват одговарајући. У истом периоду, имали су 1433 случаја малих богиња. НЕМА обавезне вакцинације.

Са друге стране, Русија има обавезну вакцинацију и обухват између 97 и 99% у периоду од 2000. до 2013., али и 12 949 случаја малих богиња.

– Украјина, за коју се наводи да је дошло до епидемије „због пада обухвата“ који се догодио након 2009., је пре „пада обухвата“ у периоду од 2000. до 2008., уз проценат од 98-99% вакцинисане деце имала око 56000 случајева малих богиња!

Ако посматрамо умрле од болести превентабилних вакцинама у Србији, видимо да је и ранијих година било смрти од, рецимо, тетануса, али хистерије није било јер се за то не може окривити обухват. Из истог разлога је слично третирана и смрт од овчијих богиња 2010. године. Када се буде увела вакцина, новинарски третман ће бити другачији.

Ове године дечак по имену Јован, претходно здраво дете, јединац у мајке, примио је ММР вакцину пред полазак у школу а након неколико дана пао у кому и умро. Амерички суд за вакцине обештећује и признаје енцефалопатију и смрт након вакцинације. Држава Србија прогони родитеље који ово знају и прави их лудим, полажући право на то да њихову здраву децу присилно вакцинише без ИКАКВЕ одговорности, у чему јој здушно помаже сплачинарско-спинерско новинарење.

„Можете лагати све људе неко време,
можете лагати неке људе све време,
али не можете лагати све људе све време.“

6 replies »

 1. Ako vec insistirate na legitimitetu izvestavanja, mozda ne bi bilo lose da ste napomenuli i ukupan broj stanovnika svake od tih zemalja. Eto, da poredjenje bude smisleno. Ili da je Ukrajina samo u jednoj godini imala 44k obolelih – sto bi se mozda trebalo iskljuciti iz uzorka, kako bi bio reprezentativan.
  Ali avaj…

  Свиђа ми се

  • Према обећањима промотера вакцинације, са таквим обухватом тада не би требала да има ни један, јер се тврди да се тежи ерадикацији, која ће се постићи „високим обухватом“. Због чега се онда пени да у Србији један оболели може заразити 15-оро, а у Украјини је у реду да у години коју помињете оболели заразе 660 000, обзиром да је „обухват изнад 95%“. У Србији је од 1984. било око 104 000 случајева са све обавезном вакцинацијом са две дозе,
   Вакцинисани у епидемији једнако шири узрочника чак и када не оболи, само на подмуклији начин од невакцинисаног, јер не може бити препознат.

   Свиђа ми се

  • 44k (obuhvacenih?) ukrajinaca ili 11k engleza, da nije ukrajina 4 puta mnogobrojnija, zasto iskljuciti ukrajinu?
   zasto uzorak nije reprezentativan, da nisu podaci svetske zdravrstevene org. lazni?

   sto se mene tice: VAKCINE VISE NE POSTOJE, HVALA BOGU GDE ZIVIM NISU OBAVEZENE!

   Свиђа ми се

 2. LUDA DOKTORKA
  Šta to hoće ova „luda“ žena? Jedva smo dočečali prvi smrtni slučaj kako bi dobili potvrdu za kampanju opravdavanja gomile para koje su date za nabavku vakcina i jos veće gomile „provizija“ (čitaj MITO) dobijenih od farmaceutskih kompanija.
  Zbog takvih „ludaka“ nam je propala epidemija pticijeg i svinjskog gripa a taman su neki od nas usijali ruke od trljanja kad ono cvrc, neki ovakav „ludak“ priznade da smo zajebavali narod i normalno, propade posao a jedan naš „poznati i priznati“ virusolog, ovenčan nekakvom titulom, je danima iz svih medija arlaukao kako smo kao narod na pedalj od katastrofe i kako nas samo „spasonosna“ vakcina može spasiti.
  I šta, molim vas, nekome smeta pa i ovoj „ludači“ ako neko dete strada od npr. autizma? Zna li ona da farmaceutska industrija postoji upravo zbog bolesnih a ne zbog zdravih a ako bolesnih nema, nema ni proizvodnje, nema ni radnih mesta, ni investitora tačnije nema ni mita ni korupcije, jednom rečju čista propast.
  Logika je jednostavna, nama koji vladamo ne treba zdrav narod, nama treba bolestan narod a ako i nije baš bolestan naše je da ga ubedimo da jeste ili da nadjemo način kako bi se od zdravih proizvodili bolesni a u tome nam je farmaceutska industrija ili kako neki vole, farmaceutska mafija, strateški partner!
  Džaba ovoj „spodobi“ trud koji ulaže jer mi smo jaki, jači i istrajaćemo do kraja. Sve naše devize i slogani su poznati i za njih ćemo se boriti do poslednje kapi krvi, normalno, vaše!

  Свиђа ми се