АКТУЕЛНО

Реаговање Бошка Обрадовића: Зорана Михајловић прво да очисти у свом дворишту 


Колика је то тек морална беда када нам држи лекције министар у Влади која три месеца касни са исплатом трудничких примања, у држави у којој жене добијају отказ када остану у другом стању и у којој су претворене у јефтину радну снагу код страних мултинационалних компанија?

Одговор на јучерашње, ново саопштење из кабинета потпредседника Владе и члана Председништва СНС Зоране Михајловић.

Јесте незгодно када власт ухватите у томе да не знају ни шта причају ни шта раде, као када су два министра из редова СНС, Зорана Михајловић и Зоран Ђорђевић, у два дана дали две потпуно супротстављене изјаве о мерама популационе политике. Из тога је више него јасно да Влада нема никакву усаглашену породичну политику нити решење за највећи државни проблем – белу кугу.

Заиста је велико лицемерје у питању када вам лекције држи некадашњи саветник у Г17+, који није спреман да преузме политичку одговорност за све штетне економске потезе које су урадили њени бивши шефови Мирољуб Лабус и Млађан Динкић, уништавајући и пљачкајући домаћу привреду и банкарство.

Колика је то тек морална беда када нам држи лекције министар у Влади која три месеца касни са исплатом трудничких примања, у држави у којој жене добијају отказ када остану у другом стању и у којој су претворене у јефтину радну снагу код страних мултинационалних компанија?

А што се тиче насиља над женама, позивам Зорану Михајловић да прво очисти у свом дворишту и испита случајеве породичног насиља над супругама Александра Вучића, Синише Малог и Маријана Ристичевића.

По новом закону о агентима страног интереса, који ће Српски покрет Двери донети када дође на власт, Зорана Михајловић ће морати да одговара и као сарадник страних обавештајних агентура у Србији. По овоме закону, који се угледа на америчко и руско законодавство, морају се регистровати сви они који су агенти страног интереса у нашој држави.

Проблем са Зораном Михајловић је у томе што је она као агент страног интереса (члан East-West Bridge-а као дела Трилатералне комисије) потпредседник Владе Србије, што значи да стране обавештајне агентуре имају свог човека у самом врху наше власти.

Информативна служба Двери, 7.12.2017.

***

Бошко Обрадовић: Мигранти, прозападне НВО и Небојша Крстић важнији од беба

У предлогу буџета за 2018. годину Влада Србије предвидела више пара за систем сталне помоћи мигрантима, прозападне невладине организације и Небојшу Крстића него за подршку рађању у Србији.

Влада Републике Србије изнова планира да паре пореских обвезника дели страним фирмама у Србији. У предлогу буџета за 2018. годину предвиђено је нових 12 милијарди динара за „Фиатˮ, „Етихадˮ, „Текласˮ, „Фалкеˮ… Истовремено, буџет за популациону политику при Кабинету министарке без портфеља за демографију износи 600 милиона динара, што значи да стране фирме од наших пара добијају 20 пута више него наша деца.

Посебан проблем је што скоро половина од ових 600 милиона за подршку рађању – 270 милиона динара – иде за специјализоване услуге при Кабинету министра, а само 330 милиона у праве сврхе. Какве су то специјализоване услуге не пише у предлогу буџета, па оправдано сумњамо да је у питању нешто слично као када је ЈП „Службени гласникˮ уплатио 17 милиона динара на рачун две фирме Небојше Крстића за услуге ботовања за рачун власти на медијима и интернету.

Најбољи доказ да министар за популациону политику не разуме тематику којом би требало да се бави јесте што терет борбе против беле куге пребацује на локалне самоуправе уместо да конкретне мере породичне политике дођу са републичког нивоа кроз пореске олакшице за породичне људе, мајчински капитал за свако новорођено дете и подршку решавању стамбеног питања за младе брачне парове.

Сада се види да је Славица Ђукић Дејановић била у праву када је приликом постављања на ову министарску позицију признала да о свом ресору не зна ништа. Основна ствар коју министри у Влади не знају јесте разлика између социјалне и породичне политике, јер је једно подршка социјално угроженим категоријама становништва, а нешто сасвим друго породична и популациона политика која подразумева подршку свим породицама у Србији.

Посебно драматично је да Влада планира издвајање од милијарду и 300 милиона динара за систем сталне помоћи мигрантима, што је четири пута више него што се издваја за подршку рађању. Само у Министарству правде за невладине организације предвиђено је 450 милиона динара, што је 1,5 пута више него за подршку наталитету. Ово је све доказ да владајућа већина СНС и СПС нема ниједно конкретно решење за решавање највећег државног проблема, а то је бела куга, као и да је за њих много прече решавање потреба миграната, прозападних невладиних организација и Небојше Крстића.

Информативна служба Двери, 6.12.2017.

***

Бошко Обрадовић: Ова Влада нема појма о породичној политици

Супротстављене изјаве два министра у Влади Србије на тему конкретнх мера породичне политике најбоље говоре колико ова власт не зна ништа о тој теми.

Од уласка Двери у политику тврдимо да је породична политика политика будућности и да породица коначно мора доћи на прво место у нашем друштву. Нажалост, последњих деценија наше власти раде против интереса наших породица и то важи и за актуелну власт СНС и СПС која траје већ шест година. Проблем беле куге и демографског нестајања нашег народа није препознат као државни приоритет број 1. Иако се ових дана многи у Влади Србије утркују ко ће се више саморекламирати на ову тему, из свега реченог јасно је да ова Влада нема појма о породичној и популационој политици.

Славица Ђукић Дејановић тражи од локалних самоуправа да се баве овим темама, иако је ово обавеза републичких органа власти, односно ово је њен посао који она очито не зна да ради, што је и сама признала када је рекла да о овој теми није знала ништа у тренутку када је постављена за министра без портфеља за демографију и популациону политику. Ивица Дачић о овој теми се ванредно оглашава на бахатој журци омладине Јединствене Србије на Копаонику, што вређа здрав разум када се узме у обзир да је СПС више од 20 година на власти и да ништа није урађено по овом питању.

Што се тиче СНС, два министра из редова ове владајуће странке дају супротстављене изјаве по истом питању, и док један предлаже мајчинска примања за свако треће дете до 18 године живота – други негира да је то могуће и одбацује тај предлог. То само потврђује наш став да они немају појма о чему причају нити у Влади Србије постоји било каква стратегија борбе против беле куге и подршке рађању.

Основни проблем наших министара је у томе што они не разликују социјалну од породичне политике. Једно је подршка социјално угроженим категоријама становништва, а друго је породична и популациона политика која подразумева подршку свим породицама у Србији. Програм Српског покрета Двери је ту јасан и једини конкретан:

  1. Породица у Србији мора бити Уставом заштићена, а породична политика одвојена од социјалне посебним законом.
  2. Треба увести Министарство за породицу које ће се систематски бавити свим конкретним мерама породичне политике.
  3. Потребан нам је Заштитник породице, као посебна државна институција, која ће водити рачуна о свим проблемима са којима се данас суочавају наше породице: од презадужености до ускраћивања родитељских права.
  4. Приликом креирања буџета од републичког до локалног нивоа најпре треба узети у обзир породичну политику и издвојити средства за подршку рађању и родитељству.
  5. Потребно је извршити реформу пореског система по којој би породице били подржане тако што би ступање у брак значило плаћање мањег пореза на зараду и имовину, свако новорођено дете би такође пратило додатно смањење пореза на зараду и имовину родитеља, док запослени родитељи троје и више деце више не би плаћали порез на зараду и доприносе за здравство на терет запосленог.
  6. Свако новорођено дете треба да прати и остваривање права на дечији и родитељски додатак уз темељне измене Закона о финансијској подршци породици са децом.
  7. Држава треба да помогне и решавање стамбеног питања за младе брачне парове тако што ће субвенционисати камате за стамбене кредите и то опет прогресивно све више према броју деце.

То су праве  и конкретне мере породичне политике, а не ово што ради Влада Србије због јефтине рекламе. Ова власт је дубоко антипородична по свему што ради и зато је предуслов за бољи живот породица у Србији смена Вучићеве власти. Победом породичне политике Двери свака породица у Србији осетиће конкретан бољитак у свом кућном буџету и зато смо уверени да је породична политика најбоља политика за 21. век.

Информативна служба Двери, 5.12.2017.