АКТУЕЛНО

НЕПРИЈАТНА ПИТАЊА ЗА АРНОА ГУЈОНА НА ТВ N1: Морао да се правда зашто помаже Србима на Косову?!


Фото: intermagazin.rs

Највећи француски хуманитарац у Србији, Арно Гујон, гостовао је данас у емисији „Нови дан“ на телевизији N1 како би најавио будуће хуманитарне акције. Међутим, његова хуманост и све оно што је урадио за Србе у енклавама на Kосову била је тема о којој се најмање причало током његовог гостовања. Водитељка Марија Антић имала је за Арноа нека друга питања.

Kако Француз у уторак 5. децембра на Факултету политичких наука треба да одржи предавање на тему „Хуманост у 21. веку“, упитан је да ли ће студентима рећи ког је политичког опредељења. Збуњен питањем, Гујон је одговорио да је то потпуно небитно за оно чим се бави, а то је помагање српском народу на Kосову.

Подсећамо да Француз за последњих 13 година, колико се бори за Kосово, ниједном није стао ни уз једну политичку партију, нити причао о политици.

Потом је уследило питање како ће причати о хуманости у 21. веку кад потиче из земље која има негативан став према исламу и исламистима. А за крај, можда и најупечатљивије, зашто је учествовао у Видовданском маршу који организује СНП 1389.

– Учествовао сам зато што сам желео, не зато што је то организовао СНП 1389 или било која друга организација. Мене поделе на занимају, оно што ми у нашој организацији „Солидарност за Kосово“ радимо је да помажемо људима, без обзира на њихово политичко опредељење. То никада ни не питамо. А сигуран сам и да ниједна странка у Србији нема ништа против тога што ми радимо на Kосову – одговорио је Арно, који се први пут нашао у ситуацији да се правда за оно што ради у српској јужној покрајини.

На терет“ му је стављено и то што је са тог Марша СНП 1389 објавио фотографије на ком се и он види.

– Многи сајтови објављују моје фотографије, ево и N1 је најавио да ћу данас гостовати код вас, али ја у томе не видим никакав проблем. Моја идеја је само да окупимо што више људи како би се помогло народу у енклавама на Kосову, то је наш највећи успех – рекао је Арно.

Последњих 13 година, захваљујући њему, на Kосово је стигло 40 конвоја хуманитарне помоћи у вредности од 3.5 милиона евра. Kроз директне инвестиције уложено је 1.2 милиона евра у обнову 24 школе, обнову болница, цркава и манастира.

Улагањем у фарме и пластенике оживео је економију на Kосову, па људи више не живе само од хуманитарне помоћи, већ од свог рада. Све ово урадио је један човек, вођен само људском жељом да помогне.

Тренутно на Kосову и Метохији реновира четири школе. Уводе централно грејање, мењају подове и столарију, увиде канализацију, крече… Износ ових темељних радова је 100 000 евра. А спрема се и традиционални Божићни конвој помоћи.

У току је и изградња фарме која, пројекат за који је издвојено 150.000 евра, а ускоро креће и нови Божићни конвој хуманитарне помоћи. Пре неколико дана на Kосово је стигао и конвој помоћи из Италије.

ИЗВОР: ИНТЕРМАГАЗИН/ИСКРА

***

Гујон огорчен: Због Косова сам се често правдао у Француској, нисам знао да ћу морати и у Србији

Француски хуманитарац Арно Гујон гостовао је у емисији „Нови дан“ на телевизији N1. Иако је био пресрећан због позива, јер никад раније није гостовао на поменутој телевизији, на крају је био јако разочаран пошто је, како каже, све време морао да се правда водитељки.

Гујон се поводом овог гостовања огласио на Твитеру, а његово саопштење преносимо у целости:

„Почетком недеље звала ме је редакција телевизије N1 да гостујем у емисији „Нови дан“ у петак 01. децембра. Рекли су ми да желе да разговарамо о мом хуманитарном раду и да најавимо на крају трибину коју ћу одржати на Факултету политичких наука. Био сам пресрећан што ћу коначно имати прилику да говорим о својим хуманитарним акцијама на N1, пошто ме до тада нису ниједном позвали да гостујем. Такође ме је радовала чињеница што ћу моћи да објасним гледаоцима телевизије N1 у каквој нехуманој ситуацији се налазе Срби на Косову и Метохији, пошто се на том каналу ретко говори о томе. Међутим, о томе скоро да није било речи. О мом 13-годишњем радо смо причали само три минута. О хуманитарној ситуацији у енклавама ни минут.

Остатак времена сам морао да одговарам на нападе новинарке која је покушавала да ме дестабилизује. Питала ме је ког сам политичког опредељења, покушала је да оцрни мене и мој рад повезујући ме са идентарцима у Француској и са националистима у Србији пошто сам учествовао на видовданском маршу 2009. године када сам 15 дана ишао пешке од Београда до Газиместана. Искористила је и аргумент да је један националистички покрет окачио моју слику на свом сајту. Очигледно је да су се пажљиво припремили за те нападе и да су имали намеру да ме демонизују како би ме приказали као лошег момка. Пошто нису успели у томе онда су цензурисали интервју и нису га објавили на свом сајту.

Данас се осећам повређено и мислим да то нисам заслужио. А што се тиче питања о Блоку идентитараца у Француској, то питање ме је вратило скоро 10 година уназад. Тај покрет чији сам био члан више и не постоји, није био ни у левици ни у десници, залагао се за чврсту миграциону политику и био је проевропски оријентисан. Био је и једини покрет такве врсте који је био просрпски оријентисан по питању Косова и то ми се много свидело. Одавно сам га напустио како бих се у потпуности посветио свом хуманитарном раду.

У Француској сам морао често да се правдам због помоћи коју пружамо Србима на Косову, али искрено нисам очекивао да ћу то морати да урадим и у Београду.

Оно што радимо већ 13 година је аполитички. Наш хуманитарни рад окупља људе са различитих хоризоната који мисле различитом о политици, али су уједињени преко наше хуманитарне организације у помагању српским енклавама на Косову. Ја се не бавим се политиком, већ хуманитарним радом. Сигуран сам да је и то разлог зашто ме многи у Србији цене и подржавају, без обзира да ли припадају ‘грађанској Србији’, ‘националној Србији’ или немају политичког опредељења. Ове политичке поделе ме не занимају. Косово не треба да нас дели, него да нас окупи. Реновирање школа, изградња фирми, дељење помоћи деци су нешто конкретно и позитивно и нико не може да буде против тога.

Упркос том непријатном нападу, покушавам да се концентришем сада на наше наредне акције. Тренутно приводимо крају реновирање 4 школе за које смо дали 100.000 евра, завршавамо изградњу фарме за тов свиња код Новог Брда (износ донације је 150.000 евра) и припремамо наш божићни конвој који креће из Француске за неколико недеља. Биће то наш 43. хуманитрани конвој од 2004. године. Једно је сигурно: наставићу да будем уз Србе на Кoсову и Метoхији и нећу посустати“, написао је Арно Гујон у свом саопштењу које је објавио на Твитеру.

***

Огласила се и телевизија N1, која је на свој Јутјуб канал окачила целу емисију. Како су истакли, то је учињено због „различитих интерпретација“, те да желе да грађани сами виде снимак и донесу закључак о гостовању.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ

————

2.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

6 replies »

 1. Хвала Вама Арно Гујон за свеко добро које чините према српском народу.

  Жалим због малициозног напада на Вас и непрофесионалног наступа некакве водитељке
  Марије Антић, која на жалост носи српско име и презиме,
  али је безобразна и безпримерна баш као што су и њени послодавци.

  Анти-српску N1 TV треба заобилазити и редовно прескакати.

  Свиђа ми се

 2. Знам Арноа Гујона, био нам је млади саборац групи нас Срба и Француза који смо водили неравну борбу против антисрпских лажи и клевета. Уствари тако је почео. Једанпут смо наступали заједно на скупу у књижари L’Age d’Homme која је била пуно година храм српске истине у Паризу. Онда је отишао на Косово, поставши својим хуманитарним подвизима, прави француски косовски витез.
  Овакав однос према њему је обичан безобразлук и простаклук од стране дотичне новинарке.

  Свиђа ми се

 3. Хвала ти брате наш за све што чиниш, а ове нато жабе ће и даље да крекећу из својих нато баруштина

  Свиђа ми се

 4. Неугодна и беспримерна питања постављају само ДОС-овци,
  и сви они који следе њихову политику, од 5. октобра 2ооо-е,
  па до дана данашњег!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 5. Takva programska politika je uzrok zasto ja – a to savetujem i drugima – jednostavno preskacem ili nikada ne pritisnem dugme na daljinskom iza koga je N1. Sta uopste znaci to „N1“, sta se krije iza tog imena? Krije se „Numero 1“, u smislu, odnosno pukusaju da se neka televizija promovise kao prva i najbolja. Tako sta nije zakonom zabranjeno ali je podmuklo i perfidno pokvareno.

  Po novom rasporedu programa na SBB kablovskoj televiziji (a znamo ko joj je vlasnik), N1 je stavljena na broj 1 kanalu, sasvim „slucajno“ i „nenamerno“. Zato nikada ne pritisnem 1 nego broj 2 iza koga je RTS1. Tim naoko sitnim detaljima uticu na na psihologiju ljudi da kao ta televizija bude prva pa zato kao najbolja…

  Свиђа ми се