АКТУЕЛНО

О овоме се не прича – БЛОКИРАНА ПОМОЋ УН: Америчко саудијска коалиција – Катастрофа, болест и разарање Јемена


фото: novi-svjetski-poredak

Слике и призори, до смрти изгладнеле деце, које долазе из Јемена шокантне су. Човек тешко може да поверује да на земљу у којој има готово девет милиона гладних људи, а међу њима шест милиона деце, свет гледа потпуно равнодушно. Уз глад и ратна разарања, ту је земљу похарала и смртоносна болест, колера, од које болује више од 300 хиљада људи и од које је за сада умрло више од хиљаду, већином деце.

Јемен је 2012. године постао бојно поље у рату између сунита из Саудијске Арабије, које подржава јеменска влада, и Хута (шиита) који имају подршку Ирана. Међутим, 2015. дошло је до још веће ескалације рата када је коалиција предвођена Саудијском Арабијом директно ушла у рат бомбардовањем Јемена.
Иако је Саудијска Арабија у ту земљу, нелегално и нелегитимно, противно међународном праву и конвенцијама, кршећи тиме људска права, слала војску и немилосрдно бомбардовала Јемен, Запад – прије свега Сједињене Државе – прећуткују покоље које спроводи њихов савезник Саудијска Арабија и гледају са стране јер у томе имају велику корист. Саудијска Арабија највећи је купац наоружања од САД, сада када ЕУ и Немачка прекидају договорене послове с Ријадом.

Од уласка Саудијска Арабија у сукоб 15.марта 2015.године, убијено је више од осам хиљада људи, а рањено их је око 45.000. Од 2015. до 2017.године у Јемену је погинуло најмање 1.546 деце, а 2.450 су остали инвалиди, по извештају УН-овог фонда за децу (УНИЦЕФ).
Међу њима су 1.022 дечака, 478 девојчица и 46 деце “чији пол није познат”.

УН: Саудијска Арабија блокира хуманитарну помоћ и доставу хране гладном и колером зараженом народу Јемена

Одлука Саудијске Арабије да затвори ваздушне, морске и копнене границе Јемена спречила је УН да пошаљу помоћ у ратом разорену земљу

Представник за медије УН-а Farhan Haq је у понедељак изјавио: „Ниједан наш лет није одобрен у задње време … Очекивали смо да ћемо имати два лета дневно и они за сада стоје.”

Он је рекао да су службеници Уједињених нација у разговорима са Саудијцима покушали да добију  дозволу за своје хуманитарне летове како би пружили помоћ Јемену, где је око седам милиона људи на рубу глади. У недељу је краљевство објавило затварање свих ваздушних, морских и копнених граница Јемена, након што је Јемен лансирао ракету на међународни аеродром у близини саудијске престонице.

Јеменска војска је у недељу објавила да је циљала међународни аеродром Краљ Кхалид у Саудијској Арабији у граду Ријаду са велике удаљености уз помоћ балистичког пројектила Боркан Х2. Ријад је такође ставио око 40 високих службеника покрета Ансаруллах на А листу терориста.

Саудијска Арабија непрестано напада и бомбардује Јемен од марта 2015. године у покушају да сатре популарни покрет Хоутхи Ансаруллах и поново доведе на власт бившег председника Абд ал-Раб Мансур ал-Хадиа, који је веран савезник режима у Ријаду.

Више од 12.000 људи убијено је од почетка ратне кампање у Јемену прије више од две и по године. Велик део инфраструктуре ове земље Арапског полуострва, укључујући и болнице, школе и фабрике, сведен је на рушевине због рата. Уз то је већ 2.100 људи умрло од колере од априла, док се болнице боре да осигурају основне намирнице у целој земљи.

Прошле недеље су Међународни медицински стручњаци, лекари без граница, упозорили да се милиони Јеменаца суочавају са „очајним” здравственим стањем на врху ужаса рата док Саудијска Арабија наставља своју војну агресију на ову сиромашну земљу.

ИЗВОР: vecernji.hr/novi-svjetski-poredak

——————

8.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »