АКТУЕЛНО

Биоматеријал Руса купује „школска команда“ америчке војне авијације


ПЕСКОВ: ПУТИН ЈЕ ИНФОРМАЦИЈУ ДА СТРАНЦИ КУПУЈУ НАШ БИОМАТЕРИЈАЛ ДОБИО ОД ТАЈНИХ СЛУЖБИ

  • Шеф катедре за генетику и микробиологију једног руског државног универзитета – Никита ВОЛЧЕНКО – објаснио да се можда ради о делу већег пројекта: „Данашња молекуларна биологија је у стању да произведе инфективне агенсе који на људе делују селективно. Могу, на пример, нападати блондине са плавим очима“

 

ИНФОРМАЦИЈУ да странци скупљају биоматеријал грађана Русије, Владимир Путин је добио од наших специјалних служби, саопштио је Дмитриј Песков, портпарола председника РФ. Притом је навео: „Неки емисари се баве тиме. То су представници невладиних организација и других органа“.

У јуну „образовна команда“ америчке ратне авијације огласила да купује узорке „живог ткива Руса европске расе“. То је био званично објављени тендер. Шеф катедре за генетику и микробиологију једног руског државног универзитета – Никита Волченко – објаснио је да се можда ради о делу већег пројекта:

„Данашња молекуларна биологија је у стању да произведе инфективне агенсе који на људе делују селективно. Могу, на пример, нападати блондине са плавим очима. Етногенетика европеидних Руса веома је шарена због сложеног историјског развоја на огромном простору“.

Амерички тендер се појавио у јулу на сајту државних набавки Federal Business Opportunity, са прецизирањем да се траже узорци од особа без повреда костију и мишића, незаражених сидом, хепатитисом В и С и сифилисом. Још је указано да од продаваца узорака треба прибавити податке о месту боравка, полу, узрасту, пушачком стажу, историји болести, расту и етничкој припадности.

Американци су у међувремену схватили да су се нашли у незгодној и непријатној ситуацији. Зато је званични представник поменуте њихове команде већ објавио да избор Руса за прикупљање биоматеријала није био намеран. Додао је да су узорци били потребни само ради изучавања „костију и мишића“.

И да су били заинтересовани за куповину свега 12 узорака рибонуклеинске киселине и 27 узорака за синовиалну течност која подмазује зглобове.

Званични представник америчке организације AETC (Air Education and Training Command), Бо Дауни, иступио је са тврдњом да је биоматеријал из Русије био потребан зато што поменута „команда“ проучава кости и мишиће да би дошла до биомаркера „повезаних са повредама“.

Не објашњавајући како је то тада било обезбеђено, Дауни је иступио са тврдњом да је биоматеријал набављен у Русији само зато што је и претходни пут купљен у РФ. Наводно је то било неопходно – да би резултати били упоредиви.

ИЗВОР: ФАКТИ

————

2.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић