АКТУЕЛНО

У свету годишње умре 300.000 трудница због неадекватне неге


Половина трудних жена на свету не добије адекватну негу током трудноће, а само 50 одсто њих уради минимум четири прегледа који се препоручују у трудноћи, рекао је данас председник Светске асоцијације перинаталне медицине Милан Станојевић.

Како је саопштено, он је на Светском конгресу перинаталне медицине који се одржава у Београду, предочио да свакога дана у свету 830 жена умре због компликација у трудноћи или на порођају, што је скоро 300.000 изгубљених живота жена сваке године.

„Сваке године у свету се породи око 16 милиона девојака између 15 и 19 година, а процењује се, да од око 135 милиона жена које роде у току једне године, 20 милиона њих после порођаја добије обољење чији се узрок повезује са трудноћом“, рекао је Станојевић на конгресу који је окупио око 2000 стручњака из области перинаталне медицине.

Према његовим речима, већина смртних случајева мајки може бити спречена кроз адекватну негу у трудноћи, на порођајима и приступ хитном збрињавању.

„Циљеви одрживог развоја УН теже смањењу глобалне стопе морталитета мајке до 2030. године на 70 од 100.000 живорођених, уз то да ниједна земља нема стопу смртности мајки два пута већу од глобалног просека“, рекао је Станојевић.

Додаје, да здравље новорођенчади такође има важну улогу у Одрживим циљевима УН, а подаци показују да три четвртине смртних случајева новорођенчета у свету настају због компликација приликом превременог порођаја и неонаталних инфекција.

„Акциони план има циљ да до 2030. године све земље света смање стопу неонаталне смртности на 12 или мање на 1000 рођених“, навео је Станојевић.

Светски конгрес перинаталне медицине је први светски конгрес у области медицине који се одржава у Србији.

ИЗВОР: НОВОСТИ

————-

28.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић