АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Др Јована Стојковић: Педијатријски дани и непроспаване ноћи


Пише: Др Јована Стојковић
10.10.2017.

Са овогодишњих нишких Педијатријских дана, чији је главни спонзор Glaxo Smith Kline, стигла нам је изјава забринутих педијатара о „паду обухвата имунизацијом деце“.

За земљу која је прва у Европи по оболевању деце од карцинома (сваког дана једно дете оболи, а сваке недеље једно умре), у најмању руку чудна је оволика брига за статистички показатељ (обухват вакцинацијом је проценат вакцинисане деце у односу на број деце која су планирана за вакцинацију).

Наиме, на сајту pedijatri.org.rs може се наћи списак прихваћених радова за овај симпозијум, те се о вакцинацији говорило у осам радова и у то у ударном термину првог дана конгреса, док је од укупно 110 радова „чак“ два посвећено теми карцинома, уз изненађење да у делу који обрађује хематологију нема помена о дечјим леукемијама.

Приметна је и „комерцијална презентација“ компаније Glaxo Smith Klinе „Pravilnik o imunizaciji i naĉinu zaštite lekovima – nove vakcine“, иначе истакнутог произвођача вакцина. Цењени предавачи предавањa које је спонзорисала ова фармацеутска кућа били су водећи стручњаци који су иницирали забринуту изјаву.

Гласни промотери обавезне вакцинације и у „региону“ интензивирају забринутост по овдашњим симпозијумима. Међутим, њима је спонзор Pfizer.

Снажна порука забринутих педијатара упућена је државним органима са предлогом да се развије државна стратегија за „сузбијање антивакциналног лобија“ (читај: родитеља који желе да одлучују о вакцинацији рођене деце).

Када погледамо званичне податке Батута, видимо да „неодговарајући обухват“ до 2015. постоји за ММР вакцину, коју, гле чуда, производи Glaxo Smith Klinе (Priorix). У години 2016. oбухват је нижи од предвиђеног и за хепатитис Б вакцину коју, гле чуда, производи иста кућа (Engerix B) којa је произвођач и вакцине против пнеумокока која ће бити уведена као обавезна 1.3.2018. (Synflorix).

Сасвим случајно они су спонзор горе наведеног „комерцијалног предавања“ о правилнику имунизације и новим вакцинама.

Још један произвођач вакцине против пнеумокока – Pfizer (Prevenar), уједно је и спонзор хрватских предавача и заговорника обавезне вакцинације (погледати прилог).

И, нема овде никакве узрочности, само „слаба“ корелација: фармацеутска кућа – стручњаци – држава – закон – медији – присилна вакцинација – глупи родитељи који не воле своју децу – зомбирано друштво којим се управља страхом и дебелим цревом.

И сви спавају мирно.

5 replies »

 1. Tako bi inace po ovom tumacenji trebalo da se prestane sa saradnjom izmedju proizvodjaca medikamenata i lekara koji ce pratiti, oceniti i dati zavrsno misljenje o delotvornosti i ucinku leka.
  Znaci ovi sto proizvode da nista ne pitaju lekari sto koriste taj lek da nista ne odgovaraju farmaceutskim kucama da se to ne bi protumacilo kao „mafija“.
  Dajte o da da se priveniramo i lecimo bez lekova !

  Свиђа ми се

  • Резолуција бр. 1749 Парламентарне скупштине Савета Европе од 24. јуна 2010. године (1).

   „1) …алармирана начином на који се бавило пандемијом инфлуенце, не само од стране Светске здравствне организације (WHO), него и одговарајућих здравствених власти ЕУ и држава. Нарочито су проблематичне одлуке које су донете а које су водиле кривљењу приоритета служби јавног здравља широм Европе, бацању огромних сума јавног новца и неоправданим страховима о здравственим ризицима са којима се Европа суочавала. 2) Парламентарна скупштина подвачи да су откривени велики недостаци у вези са транспарентношћу процеса доношења одлука о пандемији који су створили сумњу око могућег утицаја фармацеутске индустрије на неке од главних одлука које се тичу пандемије.“

   Свиђа ми се

   • Deadly Medicines and Organised Crime
    How big pharma has corrupted healthcare
    PETER C GØTZSCHE, ово је књига истакнутог професора медицинског факултета и научника.
    Можете прочитати и књигу др Лидије Гајски „Лекови или прича о обмани“ пре него нас просветлите својим високоумним коментарима

    Свиђа ми се