АКТУЕЛНО

Сретен Божић – Би Вонгар: Знаменити Србин у Аустралији – заштитник Абориџина (видео)


Мало ко зна да су Абориџини кроз историју прошли гору голготу од Индијанаца. Мало ко зна да је њихов највећи заштитник писац Би Вонгар (Гласник из света духова) . То можда и не би нама било толико важно да његово право име није Сретен Божић и да није рођен у селу Горња Трешњевица код Аранђеловца. Абориџини су му спасли живот и пронашли жену. Он им се захвалио тако што пише романе о њима.

“Веровали или не: у аустралијској пустињи Танами, на осамљеном имању, у друштву дивљих динго паса, две деценије живи и ствара антрополог и писац Би Вонгар, Србин са абориџинским именом.”

У потрази за послом стигао је у Аустралију и на камили прешао пустињу Танами… Ово је прича о једном несвакидашњем путовању у модерној историји…Било је ово путовање које је у потпуности одредило ток и смисао његовог живота: негде на половини пустиње камила је угинула, а иста судбина се надвила над Божићем кога је из несвести повратио човек црног лица и коврџаве косе. Када је отворио очи, Божић је помислио: „Нисам знао да је свети Петар црн“. Уследило је чудесно везивање за Абориџине који су у Аустралији тога времена једва сматрани за људе. Божић постаје Вонгар („гласник са оног света“) и почиње да широм света проноси истину о страдању Абориџина под немилосрдним убилачким механизмима похлепних белих колонизатора: нуклеарним тестирањима и ископавањима уранијума који је тестиран над Аборџинима, а потом бацан на Србију 1999. године.

Француска књижевница Симон де Бовоар помогла је Вонгару да изда књигу “Валг” у Сједињеним Америчким Државама. За то дело добио је 1983. године Међународну ПЕН награду. “Нуклеарну трилогију” у Немачкој је издао Рене Бел, син познатог писца Хајнриха Бела. У Аустралији, пак, Би Вонгар је наилазио на отпор издавача. Ниједне новине нису биле вољне да објаве његове текстове. Неколико редитеља желело је да сними филм по романима српско-аустралијског писца, али и то се увек завршавало неуспехом.

Пошто је у једном часопису објавио чланак у ком је осудио британске нуклеарне пробе у Аустралији, Би Вонгар је протеран из земље. По повратку се досељава у јужни део, купује земљиште за кућу и имање назива “Дингова јама”, по дивљим псима. Његова породица требало је да му се придружи касније. Међутим, циклон Трејси покосио је 1974. године многа аустралијска села. Вонгарова супруга Ђумала и њихово двоје деце страдали су у олуји. Упркос несрећи, наставио је да пише и да се бори да истина о древном народу допре до јавности. Аустралијска полиција почела је да га прати и прислушкује.

Деведесетих година Би Вонгар је почео да пише роман “Раки”, причу о абориџинском дечаку одраслом у Србији. Рукопис ове књиге запленила је полиција након што је претресла његову кућу. Две стотине писаца са Петог континента потписало је петицију да му се рукопис врати. Послали су је Џону Каину, премијеру државе Викторија, али без успеха. Истовремено, документарац Џона Манделберга о Вонгару, назван “Дупли живот”, награђен је на бројним фестивалима, укључујући и њујоршки. Прошло је извесно време док Би Вонгар није скупио снаге и, по сећању, поново написао забрањени роман. Борба се донекле исплатила.

За дело “Раки”, српско-аустралијски књижевник добио је 1997. године највећу аустралијску награду за књижевност. По правилнику Удружења књижевника Аустралије, добитник ове награде постаје државни кандидат за Нобелову награду за књижевност.
Међутим, већ идуће године правилник Удружења је промењен. Нове одредбе налагале су да се за Нобелову награду бирају два кандидата на основу предлога чланова ове књижевне асоцијације. Сретен Божић остао је тако без кандидатуре.

Захваљујући поглавици Мируу из домородачког племена, постао је активиста Центра за изучавање Абориџина. Основао је издавачку кућу “Импринт” и тако се заштитио јер сада нико не сме да улази у његов приватни посед.

Данас Вонгар живи са чопором дингоса у кући у Мелбурну, и на имању у црвеној пустињи Танами. Због тога га Аустралијанци зову Динго-човек.

 

ИЗВОР: ФБ Мирослав Ристић

***

ПОВЕЗАНО:

НУКЛЕАРНИ ГЕНОЦИД БРИТАНАЦА НАД АБОРИЏИНИМА: После 65 година одштета Абориџинима због британских нуклеарних проба (видео)

***

ПОГЛЕДАЈТЕ

Силен 11.09.2015. – Сретен Божић – Б. Вонгар

Документарни филм о Сретену Божићу

***

13.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић