АКТУЕЛНО

Аутослалом без Ужичана као хлеб без соли и квасца


Други овогодишњи аутослалом који се бодује за Шампионат Србије одржан је протеклог викенда, поново у Аранђеловцу на стази на Букуљи, а из Ужица је овај пут наступило укупно пет возача, а међу њима и, поново успешни, актуелни шампион Србије у овој аутоспортској дисциплини, претендент за Златну кацигу, Слободан Јаковљевић. Право јесење време, уз кишу која је падала целог тркачког дана у суботу 7. октобра, поништило је предност познавања стазе са претходног аутослалома и донело главобоље готово свим такмичарима, посебно онима који су као Јаковљевић, на стазу изашли са гумама за суво време.
Иако је освојио прво место у класи, Слободан се рангирао као трећи у генералном пласману, тако да осим славља и осећаја сатисфакције својом вожњом, те савладавањем мокре и клизаве стазе са осам капија, шест шикана и 16 чуњева, припрема за нови изазов: аутослалом у Бајиној Башти, 21. октобра, на коме би поред титуле шампиона Србије трећу годину за редом, могао окитити и Златном кацигом.

-У односу на услове који су били на стази, а који су опет били једнаки за све, победничко постоље је, овај пут било резервисано не само за возачке способност, већ и за опремљеност аута за мокру стазу. С обзиром да сам возио са гумама за суво време, и опет био трећи у генералном пласману, први у класи, немам ништа да додам на чињеницу да сам презадвољан: и собом, и организацијом аутослалома. Осим изазова стазе и неадекватних гума, могу да кажем да сам, овог пута био, скоро, па као пред авантуром, али, оно што сам и очекивао: добру партију од себе самог, и то сам и показао на стази, а то ми је и најбитније. Пехари и признања су нешто што се добија са стране, али кад возач пред себе постави циљ, и када то оствари, то је за мене најважнији успех. Због тога и могу да кажем, без обзира што сам био међу фаворитима од стране публике, на овом аутослалому сам испунио свој циљ: оправдао сам своја очекивања.

За АСК Ужице рели тим, за који је наступао Слободан Јаковљевић, возили су и Дејан Пејић и Жељко Старчевић. Пејић је заузео пето место у генералном пласману, и треће у својој, Класи 6, док је Старчевић био трећи у групи 1, и други у класи 2. Ова тројица возача у клупском пласману освојила су 9 бодова за АСК Ужице рели тим, чиме се овај ужички аутоспортски клуб на крају аранђеловачког аутослалома позиционирао на треће место у клупском поретку.

Изненађење за много искусније колеге била и су још двојица Ужичана, млади возачи који су први пут наступили на једном званичном аутоспортском такмичењу: Душан и Миле Ђокић, који су возили за АСУ УЕ. Душанова „премијера“прошла је више него повољно: остварио је шесто место у генералном пласману, а њихово учешће донело је клубу АСУ УЕ четири бода.

-Годинама уназад пратимо аутоспортска дешавања па смо одлучили и да се окушамо на стази. Аутослалом је одлична дисциплина за све оне који би да тестирају своје способности, а многи наши возачи почели су управо на овакав начин. С обзиром да сам ауто спремао два дана пред трку, па ми се чинило да ништа неће „испасти „ како треба, а на све то пратило нас је и кишовито време, али све се завршило како треба. Задовољан сам, наравно, не треба ту посебно описивати осећај када први пут возите међу професионалцима, и онда већину њих „оставите између себе“. Сад ми се чини да је много њих више било изненађено мојим пласманом него ја сам- рекао је Душан.

За њх двојицу, као и остатак ужичке аутослаломашке екипе, такмичење се наставља у Бајиној Башти којим се завршава овогодишња сезона, и када ће се коначно утврдити генерални пласман у домаћем шампионату. Овај аутослалом се бодује и за ЦЕЗ / Централноевропску зону/.

Из АСК Ужице Рели Тим стижу и новости о учешћу двојице Ужичана на предстојећем релију на Јахорини који се вози 14. и 15. октобра и на коме ће наступити посада Крчевинац Дејан и Дејан Голић, а пријаву за предстојеће међународно аутоспортско такмичење у Босни и Херцеговини послала је и посада Томо Никитовић/ Синиша Милановић из клуба АСУ УЕ.

 

М. Николић

Фото: VR6 Photogaphy: Слободан Јаковљевић/ насловна/, Дејан Пејић

ИЗВОР: ПАСАЖ

————-

12.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић