АКТУЕЛНО

Циркус у Скупштини: Свађе, опомене, ћутања за говорницом, позивање доктора, претње прекидом


Циркус је преслаба реч за оно у шта су се седнице Скупшине Србије претвориле.

После опомена Бошку Обрадовићу и Ивану Костићу из Двери на почетку, председница парламента Маја Гојковић је изрекла и три опомене посланици Марији Јанушевић

У наставку седнице изређена је и још једна опомена Ивану Костићу.

Јањушевићева је потом пришла столу за председавајуће, и поред упозорења Гојковићеве да то не чини јер нема за то дозволу, у руци је држала Пословник и тако стајала испред председнице парламената, којој је више пута искључивала микрофон.

– Немате права да учествујете на седници – поручила је Гојковићева посланици Двери која је у једном тренутку снимала председницу парламента мобилним телефоном.

„Доведите доктора“

Гојковићева јој је казала да јој је опростила то што је пре три дана у женској ташни у скупштину унела камен, који је касније шеф њене посланичке групе Бошко Обрадовић показао у скупштинској сали као додатни аргумент за прихватање предлога Двери да се у дневни ред уврсти резолуција Двери о КиМ.

– То сам вам опростила, склоните се молим вас, унели сте камен на превару, ви сте дама, млади сте, немате искуства, немојте да вас злопотребљавају ваше колеге – рекла је Гојковићева посланици Двери.

Гојковићева је рекла да је Јањушевићева стала испред ње јер мисли да је на модној мости или у позоришту и има “стендап шоу”, а након што је Јањушевиеваћ и даље стајала испред стола за председавајуће и више пута Гојковићевој искључила микрофон.

– Ако вам није добро имамо доктора, смирите се, немојте ме газити. Смирите се, биће све у реду, немојте правити циркус. Ја вас из сале нећу извести, џаба се трудите – насмејавши се поручила је Гојковићева посланици Двери.

Након и даљег инсистирања Јањушевићеве, Гојковићева је рекла “Ако имамо неког доктора, нека дискретно уђе, знам да је министар доктор”.

Председница парламента је у међувремену позвала поједине посланике опозиције да не снимају мобилним телефонима.

Прва опомена изречена је Марији Јанушевић, која је јављајући се по повреди Пословника, рекла да је председница парламента дужна да поштује Пословник али да, како каже, Гојковићева све време показује да није у стању да председава и води седницу.

Гојковићева је на то узвратила да је излагање Јанушевићеве злоупотреба Пословника и поручила јој да не прилази столу за председавајуће јер за то није добила дозволу, али без обзира на упозорења, Јањушевићева је стала испред Гојковићеве и у руци држала Пословник.

Док је Јањушевићева стајала, председница парламента је давала реч другим посланицима, а потом се јавио и Драган Весовић, који је устао и рекао да неће да говори него ће да ћути и тако искористи преосталих седам минута за посланичку групу Двери.

Гојковићева му је рекла да, по Пословнику, када затражи реч мора и да говори о теми дневног реда.

– Могу ја и да седим седам минута, попићу кафу, али по Пословнику морате да говорите о теми – рекла је Гојковићева посланику Двери.

На то је Весовић узвратио да ћутање понекад говори више од речи, те да ћутање, како каже, представља став према ономе што се дешава у Скупштини и да ће наставити да стоји.

– Онда и ви можете да стојите – додала је Гојковићева.

„Нећемо дати да се одржи седница“

Убрзо се јавио и посланик Двери Иван Костић, који је после изрицања прве опомене рекао “Нећемо дати да се одржи седница”, да би поручио председници парламента да је најбоље да се распусти Скупштина, јер “вам се цела земља смеје”, на шта је Гојковићева прокоментарисала “Свашта”.

– Вама се цела земља смеје, данима правите циркус. Шта радите то посланици (Јањушевић) да уноси камење, да правите хаос, жена се овде тресе кад говори, чупа микрофон – рекла је Гојковићева.

Другу опомену добио је јер је рекао да председници парламента „прилазе којекакви људи и саветују је“, на шта је Гојковиеваћ рекла да не може тако да назива посланике, те да је злоупотребио Пословник, а да је она крајње толерантна.

Посланик СНС Звонимир Ђокић рекао је да ово што раде Двери “анархизам”, док је Ђорђе Вукадиновић из посланичког клуба Нова Србија – Покрет за спас Србије тражио да се прекине седница и одрже консултације.

За посланика СНС Михајла Јокића то што Јањушевић стоји испред стола где седи председница парламента СНС “инспирише да говори квалитетније него да она није ту”.

Јањушевићева је наставила да стоји у скупштинској сали, док су поједини посланици говорили о законским предлозима.

Маја Гојковић је, после три изречене опомене, изрекла и меру удаљења са седнице посланици Двери Марији Јањушевић, а потом је завршена обједињена начелна расправа о четири законска предлога и седница ће бити настављена у понедељак.

„Насиље над опозицијом“

Посланица Двери је пред крај расправе три пута поновила, примичући се микрофону на столу за председавање, “предаја”, а потом и ”насиље над опозицијом”.

Гојковићева јој је рекла да се “не дерња” и нагласила да је понашање Јањушевићеве срамота.

– Тешко ћемо водити седницу са оваквим посланицима – каже Гојковићева, која је закључујући расправу захвалила посланицима на разумевању.

Посланик Двери Зоран Радојичић рекао је Гојковићевој да поднесе оставку, ако није способна да води седницу, на шта је председница парламента узвратила да он треба да поднесе оставку, ако није у стању да обавља посланичку функциију.

Посланик Уједињене сељачке странке Маријан Ристичевић замолио је председницу парламента да Јањушевићевој врати камен за купус.

Она је 3. октобра у ташни унела у салу камен, који је потом лидер Двери користио у свом излагању.

– Мислили смо да је камен Бошка Обрадовића, али није – каже Ристичевић.

Седница ће бити настављена у понедељак 9. октобра.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————

6.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ТА СОВА МАЈА ГОЈКОВИЋ И ОСТАЛИ партизани ИЗ БЕОГРАДСКЕ СКУПШТИНЕ КА МИЛОВАН ДРЕЦУН ИЗ СНС СУ ИЗДАЛИ СРБЕ НА КОСОВУ МЕТОХИЈИ СА ЊИХОВИМ шиптаром фазлијом муслијом У СВЕТУ НИГДЕ НЕМА ДА ЈЕДНА КОЈА ЈЕ рватског ПОРЕКЛА БУДЕ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ ЗБОРИМ ЈА ВАЗДА ТРЕБА ДАНАС НАМА НОВИ ПУНИША РАЧИЋ ДА УВЕДЕ РЕД И МИР У СРБИЈАНСКОЈ СКУПШТИНИ ПОШТО ЈЕ МОЈА ОТАЏБИНА СРБИЈА ОКУПИРАНА ОД рдђа погани несоја НАЈТЕЖЕ ЈЕ СРБИМА НА КИМ И У ПРОШИРЕНОЈ ЦГ СССС

    Свиђа ми се

  2. MAJA – DIKTATURA DO KRAJA

    Predsednica Narodne skupštine Srbije. Iz dana u dan skupštinska zasedanja pretvara u rijaliti program u Orvelovu „Životinjsku farmu“ Depresivna advokatica je u paničnom srahu da će samo jedna replika, samo jedna rečenica oboriti sa vlasti neprikosnovenog „Cezara“ iz Životinjske farme. Kažnjava, isključuje mikrofone, preti,, opominje. Umesto mikrofona bi joj najviše , za početak, odgovarao pendrek koji može da dosegne bar do trećeg reda poslaničkih klupa. Maja je očigledno izgubila kompas pa Skupštinu vodi kursom „Titanika“ Majino nervozno pa histerino ponašanje jasno govori o skorom kraju diktature ove neprincipijelne koalicije. Vučićeva vladavina je na zalasku .Zapadni okupatori pomno traže još servilnijeg naslednika, boljeg i bržeg izdajnika. Na žalost patriotske snage su razjedinjene pa se može dogoditi da će se za šaku dolara naći novi sluga Četvrtog evroatlanskog fašističkog raj(h)a. Na sreću ta vlast će trajati prekratko i završiće se neslavno, bojim se i tragično jer Narod zuluma više trpeti ne može.

    Свиђа ми се