АКТУЕЛНО

Проф. др Србољуб Живановић: Католичка црква и даље прогања Србе


Београд – Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, фото СРНА

Предсједник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић изјавио је на трибини у Београду да су Срби као аутохтони европски и народ који је измислио најстарије писмо, вијековима прогањани од Ватикана и Католичке цркве у БиХ и Хрватској, а тај прогон наставља се и данас.

Професор Живановић каже да Католичка црква у Хрватској има званичну молитву Господу „за помоћ у борби против Срба“ која се чита и данас као што се читала у Независној Држави Хрватској /НДХ/.

„Надбискуп загребачки кардинал Јосип Бозанић упорно поручује да ће Алојзије Степинац бити светац. Нажалост, Српска православна црква формирала је неку комиисју за дискусију о томе. О чему дискутовати када је папа Фрањо, којег Срби толико хвале, већ одлучио о томе 2015. године“, рекао је Живановић на трибини „Улога Алојзија Степинца и католичког клера у србоциду у НДХ“, одржаној у Удружењу „Ћирилица“.

Он је нагласио да Срби имају податке да су 370 католичких свештеника у НДХ били кољачи, док Американци који посједују архиве тврде да их је било више од 1.400.

„Рачуница је јасна. Од тројице, двојица су били кољачи“, рекао је Живановић.

Он је навео да је отац директора компаније „Ер Србија“, који је сада држављанин Аустралије, а као дијете је био логораш у Јасеновцу, свједочио да је својим очима гледао како Степинац коље дјецу са Козаре.

Живановић је упозорио да садашњи школски систем у Србији маргинализује српску историју науштрб европске историје, културе и традиције, али да се истине о Јасеновцу и злочину Католичке цркве не могу сакрити.

Он је подсјетио да је 1964. године био на тим стратиштима као члан државне комисије која је требало да утврди истину о Јасеновцу, иако се та иста држава потрудила да сакрије све трагове.

„Дошли смо на ледину. Објекти су били срушени. Ипак, за кратко вријеме дошли смо до података и истине која се не може фалсификовати – у Јасеновцу је убијено 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја“, рекао је Живановић.

Он је истакао да „истина има своју тежину и начин да надрасте ватиканске и католичке лажи, као што ликови српских светитеља и мученика из НДХ освјетљавају Србима пут“.

Извор: СРНА/РТРС

——————-

30.9.2017. за СРБски ФБРепротер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. ГОСПОДИНЕ ЖИВАНОВИЋУ ДВА ПУТА СУ ЧЕТНИЦИ ПОКУШАЛИ ДА НАПАДНУ ЈАСЕНОВАЦ АЛИ СУ ОБА ПУТА БИЛИ НАПАДАНИ СА ЛЕДЂА ОД партизана ДА СЕ КАЖЕ НАРОДУ ИСТИНА ЗНАЧИ партизани СУ СПАСИЛИ усташе И ТАКО СУ БИЛИ УЧЕСНИЦИ У УБИЈАЊУ СРБСКЕ ЂЕЦЕ У ПАМЕТ СЕ ДОЗОВИМО КАЖЕ ЊЕГОШ

    Свиђа ми се