АКТУЕЛНО

Тачи у приватној посети папи говорио и о дијалогу Београда и Приштине


Twiter

Поглавар Римокатоличке цркве папа Франциско примио је данас у Ватикану, који не признаје једнострано проглашену косовску независност, у приватну посету Хашима Тачија који је изразио жељу да се „успостављени пријатељски односи Приштине и Свете столице подигну на исти ниво који уживају остали народи у свету“.

Како је пренела РТК 2, Тачи је папу обавестио о „консолидовању косовске државе, о суживоту међу различитим заједницама и верама“, и о дијалогу Београда и Приштине ради, како је рекао, „изградње добрих суседских односа, нормализације односа и међусобног признавања“.

Дакле, радимо да промовишемо, на Косову, у региону и у свету, вредности као што су мир, дијалог, сарадња, толеранција, суживот. Ово је данашње Косово иако многи још увек памте Косово из прошлости, ратно и разарајуће„, рекао је Тачи и додао да је „Косово је пример дијалога између заједница и верског суживота“.

Он је, како се наводи, захвалио на „подршци коју је Ватикан пружао Косову у гајењу мира и демократије“.

Папу је обавестио о организовању годишње конференције, “Inter-Faith Kosova”, на којој се верски поглавари, академици, политичари, научници, а међу њима и многобројни бивши лидери држава и лауреати Нобелове награде за мир, састају и разговарају о продубљењу дијалога међу верама у читавом свету.

Тачи је, додаје се, папу обавестио и о оснивању Комисије за истину и помирење, која има за циљ да „закључимо поглавље сукоба и да отворимо поглавље сарадње“.

У извештају РТК 2 се, међутим, не наводи шта је поглавар Римокатоличке цркве рекао Тачију.

ИЗВОР: НОВОСТИ

——-

28.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. СТАРИ СРБИ ЗБОРЕ С КИМ СИ ТАКАВ СИ А СЛИКЕ ЗБОРЕ ДА ЈЕ ватикан ЈЕ НАСТАВИЈО САРАДЊУ КА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ усташа А САД балиста КА ШТО СЛИКЕ ПОКАЗУЈУ ДОК ЈЕ НАШИХ ЧЕСТИТИХ ВЛАДИКА АРТЕМИЈА НАУМА МАКСИМА НИКОЛАЈА И МОНАШТВА ЕРП И КИМ У ПРОГОНОНСТВУ МИ ИМАМО СВЕТОСАВСКУ СРБИЈУ СССС

    Свиђа ми се