АКТУЕЛНО

НЕДЕЉНИК: Ко су локални моћници у Србији?


Територијална организација и окрузи у Србији 1993. године. Аутор: Иван Вукићевић

Ко влада градовима и општинама? Ко ведри и облачи у својим срединама? Колико су градоначелници или председници општина заиста кабадахије или бахати, а колико поштени и одговорни лидери? У којој мери својим делима оправдавају статус „првог“ међу суграђанима? На чему темеље своју политичку снагу? Зашто за неке „локалне шерифе“ чујемо тек када направе неки инцидент? И ко су уопште они?

Пера Миланков – Нова Црња – СНС – Хапшен 2012, осумњичен за примање мита од 200.000 динара. На изборима наступио самостално, потом прешао у ДС, па 2016. у СНС.

Золтан Билицки – Ада – самостални кандидат – Изабран је 2008. за председника општине и у том тренутку био је најмлађи градоначелник у Србији. Крајем 2015. у оквиру акције „Резач“ ухапшен је због сумњи за злоупотребе у вези са изградњом моста на Тиси.

Предраг Белић – Алибунар – СНС – Био је хапшен у акцији „Сабља“ због диловања дроге и изнуда. Против Белића су вођена четири поступка због незаконитог држања оружја и муниције. Његово име појавило се у „Белој књизи“ организованог криминала у Србији.

Зоран Тасић – Опово – СНС – Ухапшен 2003. заједно са супругом јер је преварио неколико стотина Панчеваца пирамидалном шемом. Сви оштећени су пријавили да им је брачни пар Тасић узео од 2.500 евра, па до десетак хиљада евра.

Саша Павлов – Панчево – СНС – Нови-стари градоначелник Панчева, некадашњи кадар Г17 и УРС. Пре уплива у политику радио је у МУП-у у ресору државне безбедности.

Петар Видеканић – Кула – СНС – Према писању војвођанског VOICE-а, Видеканић је заједно са братом власник опреме неколико стечајних дужника, више од 8.000 квадратних метара стамбених, пословних, производних објеката, као и преко 15 хектара грађевинског и пољопривредног земљишта у општини Кула.

Ђуро Жига – Темерин – СНС – Као кадар ДСС-а био је председник општине од 2002. до 2004. године, али је у међувремену напустио ту странку и прешао у СНС.

Ђорђе Радиновић – Стара Пазова – СНС – Има досије, а први пут је осуђен 1984. године на годину дана затвора због кривичног дела тешке крађе. Две године касније осуђен је на пет месеци затвора због истог дела, 1998. осуђен је за дело – недозвољена трговина, а затим и на казну од четири месеца због фалсификовања исправе. Октобра 1999. осуђен је на затвор од шест месеци због кривичног дела – тешко дело против безбедности саобраћаја, а 2008. су му приликом претреса куће одузети: камион-цистерна, цистерна, пумпа марке „хонда“, три пластична црева за пумпу и мобилни телефон. Осуђен је и 2010. године на затвор од три месеца због насилничког понашања на спортској приредби. Радиновићев надимак је Џокеј.

Предраг Вуковић – Шид – СНС – Пре неколико месеци медији су јавили да је Вуковић осуђен пред судом у Хрватској због шверца цигарета. Вуковић је у октобру 2011. преносио у гепеку више од 4.000 паклица цигарета са акцизним маркицама Републике Србије чија је продаја забрањена у суседству.

Ненад Басеровац – Богатић – СПС – Постао познат након што је пре годину дана Пиштаљка објавила текст о ЈКП „Паркинг сервис“ Богатић чије руководство је месецима примало плате иако је то предузеће постојало само на папиру и није радило ни један једини дан. Басеровац, који је шеф социјалиста у Богатићу, запретио је тада Пиштаљци да ће „платити“ због објављивања текста.

Слободан Гвозденовић – Ваљево – СНС – У центру пажње јавности нашао се 2016. након што је гоњен због напада на службено лице. Оптужен је да је претио комуналним полицајцима да ће остати без посла и да ће „нестати“ ако буду пришли објекту који је у његовом власништву.

Горан Цветановић – Лесковац – СНС – У савезној влади Момира Булатовића био је министар без портфеља до 5. октобра 2000. Познат је по сукоубу са Иваном Дулић Марковић, коју је вређао по националној основи, а због клевете осуђен је на новчану казну од 80.000 динара.

Бошко Ничић – Зајечар – СНС – До пре само годину дана био је љути противник СНС-а, сарађивао са ДС-ом и Динкићем, да би протеклог викенда приступио напредњацима.

Драгана Митровић – Вршац – СНС – Вршачка локална власт нашла се на удару опозиционе јавности након шиканирања одборнице ДС-а Весне Ракић, пошто је објавила критички текст о председнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић.

Радомир Николић – Крагујевац – СНС – Син бившег шефа државе Томислава Николића већ три године води Крагујевац. Фискални савет упозорио је да је стање у Крагујевцу забрињавајуће и да је град на ивици банкротства, али је Николић истицао да је „стечајни управник“ града и одговорност за финансијски фијаско пребацивао на своје претходнике, са Верком Стевановићем на челу.

Дарко Булатовић – Ниш – СНС – Учесник ратова од 1991. до 1999. године. Два пута рањаван, због чега је 2004. године проглашен неспособним за рад у војсци и пензионисан, и то са места вршиоца дужности управника Централног затвора Војске Србије. Годинама је био функционер СРС-а, али је након расцепа прешао у СНС.

Тихомир Петковић – Ужице – СНС – Као и многи био је дугогодишњи члан ДСС-а и председник одбора те странке у Ужицу. У јуну 2013. постаје члан СНС-а, да би на место градоначелника Ужица поново дошао у јулу 2014.

Јасна Аврамовић – Смедерево – На чело града дошла је 2004, али је годину дана касније ухапшена због злоупотреба у афери са незаконитим инвалидским пензијама док је радила као лекар. Имала је свој Покрет за Смедерево, али је до пролетос била и повереник СНС-а. Често је на удару медија.

Милан Стаматовић – Чајетина – Здрава Србија – Већ 13 година води ову општину. Некадашњи члан ДСС-а, а затим политички партнер Ненада Поповића. Изашао сам на председничке изборе и остварио резултат као његова бивша велика странка.

Драган Марковић Палма – Јагодина – Јединствена Србија – Због сукоба интереса више није градоначелник, али јесте председник Скупштине, иако је функција ту небитна пошто се зна ко води Јагодину. Одлично је сарађивао са Коштуницом, Тадићем, као данас са Вучићем, што је увек „верификовано“ њиховим доласком у Кончарево. Његова каријера обилује контроверзама, али и класичном локалном политиком у којој суграђанима омогућава бесплатне одласке на море, екскурзије, бесплатан превоз и лечење за пензионере. Направио је зоолошки врт око којег је направљена и прва влада Тадића и Дачића, аква-парк…

Небојша Зеленовић – Шабац – Заједно за Србију – У Шапцу на власти није нико из владајуће коалиције на републичком нивоу. Зеленовић је био демократа, да би 2013. са Душаном Петровићем оформио Заједно за Србију. Једини је председник општине који порез на имовину физичких лица враћа грађанима.

Саша Пауновић – Параћин – ДС – Попут Шапца, Параћин се назива опозиционом Меком у Србији јер нема режимских странака.

Предраг Милановић Пеки – Свилајнац – Један је од оснивача СДС-а, данас лидер листе „Свилајнац чува будућност“. Међу ретким градоначелницима који су увидели предности европских приступних фондова, тако да је од новца ЕУ отворио Природњачки центар у Свилајнцу…

Предраг Терзић – Краљево – СНС – Најмлађи градоначелник у историји града на Ибру. Доктор наука, који је своју докторску дисертацију одбранио на Факултету политичких наука у Београду. На челу града од 2016.

 

ИЗВОР: nedeljnik.rs

—————–

14.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. IRGUN, IRGUN, IRGUN, i opet IRGUN, sve dok se vazduh, voda i zemlja ne ociste od korova, sljama, slilikona, i ostalih parafernalija, koje nas truju, truju i dalje truju. Oj IRGUNE dodji, dojdi i opet dodji, i kada dodjes, ne ostavljaj nas vise na milost i nemilost korovu,,,,,,,,,

    Свиђа ми се