АКТУЕЛНО

СРБИЈА: Од 7.септембра дозвољени ниво афлатоксина повећан за 400 одсто!!!


У Србији ће од 7. септембра бити повећана дозвољена концентрација афлатоксина за 400 одсто. Ову информацију је јавности саопштио народни посланик и некадашњи покрајински секретар за пољопривреду Горан Јешић.

Он је на Твитеру објавио решење о промени правилника које је потписао републички министар за пољопривреду Бранислав Недимовић 31. августа. Одлука о повећању дозвољеног нивоа афлатоксина са 0,05 на 0,25 микрограма по килограму ће се, према изменама правилника, примењивати до 30. новембра наредне године.

Подсетимо, да је афлатоксин канцерогена материја која је производ развоја плесни „Aspergillus flavus“, која се јавља као последица суше, баш као у Србији ове године. Последњи пут то је био случај 2012. године када је избила и афера око дозвољеног нивоа ове материје.

Тада је Влада Србије крајем фебруара 2013. повећала дозвољену количину афлатоксина у млеку за десет пута – са 0,05 на 0,5 микрограма по килограму, а после неколико месеци и притиска јавности вратила је на стари ниво који примењује већина земаља ЕУ.

У протекле четири године било је више пута говора о нивоу афлатоксина и сада је та граница померена, јер изгледа да министарство пољопривреде очекује веће последице суше и да пропали кукуруз и друге житарице заврше у исхрани стоке.

ИЗВОР: 021.рс

———————–

2.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић