АКТУЕЛНО

Новосадски случај: Сме ли управник да улази у стан?


Човек чије су поруке станарима постале виралне на друштвеним мрежама није професионални управник већ председник Скупштине станара у једној згради у Новом Саду. Свој посао је очигледно схватио преозбиљно – толико да су станари почели да се брину када им дођу гости.

Стара шала каже – у свакој згради у Србији живи по један Чворовић. За станаре једне новосадске зграде, враг је однео шалу. Председник скупштине станара, наиме, намерава да им улази у стан када год он процени да је потребно.

„Строго ћу контролисати број чланова, тако да сте дужни да отворите ваша врата од стана када вам позвоним и покуцам. Посете су дозвољене током дана, али ноћу нема спавања илегално“, стајало је у поруци.

Ако се неко оглуши о ове изричите наредбе, настојник ће га, како сам каже, пријавити комуналној полицији и казнити по прописаном кућном реду. Али – да ли такве казне заиста постоје?

Спорних порука данас нема, а шта је њихов писац хтео да каже, нисмо успели да сазнамо, јер се на интерфон председника скупштине станара данас нико није јављао.

Станари зграде кажу – није свеједно када вам неко на тај начин угрожава приватност.

„Просто се запитате да ли имате икаква права у стану у ком живите, и запитате се шта ће бити кад вам неко дође у госте, да ли ће наићи на неку непријатну ситуацију, према томе, мени је то јако срамотно“, каже једна станарка.

„Нема никаква права да зове полицију, јер то је моја приватна ствар да ли ћу ја неком отворити врата или не. То је глупост, за мене“, каже станар те зграде.

И јесте глупост, каже човек који већ годинама обучава председнике зграда, а сад и професионалне управнике за тај посао. Према његовим речима, наведени захтеви у потпуности су противзаконити, али додаје – било је и чуднијих.

„Имали смо парадоксалне ситуације да су председници зграда раније тражили да подстанарке и станари не носе штикле после 22 сата јер лупају зградом, па смо имали молбу да се не туширају после поноћи јер се чује и шушти вода. Таквих случајева је било, али кажем – то превазилази надлежности управника и то је ван закона“, каже Марко Арсенијевић, предавач ПКС у обуци професионалних управника.

Оно што управници зграда по прописима смеју да раде је, укратко, организација одржавања и поправки у згради. Све преко тога је, закон јасно каже – прекорачење њихових овлашћења.

ИЗВОР: N1