АКТУЕЛНО

Новосадска ТВ – „ГЕОПОЛИТИКА“: Др Јована Стојковић – ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ИКАКВИХ ТАБУА (видео)


Гост прве премијерне емисије ГЕОПОЛИТИКА на Новосадској телевизији, аутора Милорад Вукашиновића, новинара и публицисте, била је лекар психијатар др Јована Стојковић. Тема емисије је била егзистенцијална – ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ИКАКВИХ ТАБУА.

*Да ли је у овом тренутку, уопште у Србији, кад се узме у обзир један и медијски, ускостручни, па и политички контекст, могуће водити дебату о вакцинацији без икаквих табуа?

Сваком ко прати медије наше, и писане и електронске, јасно је да не постоји никаква расправа и никаква дебата, да се све то своди на једно заправо хушкање и криминализовање, поготову људи из струке, али и лаика који су упитани да ли је обавезна вакцинација која се у Србији спроводи етичка, морална, уставно-правно и медицински оправдана.
Значи, ми имамо овај закон од 2015.године ви не можете као лице одбити вакцинацију, али не можете одбити вакцинацију ни у вези вашег детета, што управо говори о ускраћењу слободе, основних људских права људима. И видимо да то не дозвољава никакав контра аргумент нити контра питање, да се то просто мора спроводити и као да је од неког наређено. Можда и јесте, видећемо то у наредном току емисије.
Тако да је сваком ко прати медије јасно да ту нема расправе, да се само једна страна појављује и то обично истих људи, истих лица која су нам позната из неких предходних година, који нас застрашују и уцењују. На та два начина се та стручна јавност обраћа нашем народу. То управо упућује да је наш народ „необразован и примитиван“ и третира се негде, као да је он ометен у развоју, да ми не разумемо ту њихову „високу науку“ у коју само они имају увид и да ми морамо радити са нашим телима то што они кажу. Тако да то јесте један тоталитаризам, један притисак који је сасвим недостојан, један медијски мрак који влада.

*Од пре неколико дана имамо једну егзактну чињеницу, казне које су изречене родитељима широм Србије, који одбијају да вакцинишу децу… Како коментаришете ту вест и ту праксу?

То је пракса коју спроводе људи који нешто морају да ураде а немају аргумената. Ако ви морате да утерујете „родитеље у тор“ на тај начин што ћете их казнити новчано, ове наше осиромашене родитеље у Србији, што ћете им претити одузимањем деце што је тек један драматичан аспект који се исто кроз медије појављује, ми сматрамо да је ту нема аргумената и да се ту нешто крије… Медицински лаик, па чак и обичан човек би схватио да ту нешто није у реду и да се „љубав“ наводних институција, што „глобалних“ које то налажу, што наших државних, сада представља као већом од љубави које родитељ има за своје дете. Што је у најмању руку нелогично, и сасвим сумњиво сваком здраворазумском човеку.

*Упоредо са овим казнама, може се приметити, у току је и једна медијска кампања чији је циљ, како је званично саопштено – да се повећа број деце која вакцинишу. Да ли је уопште неко, ко је покретач те кампање, размишљао да ће на тај начин код родитеља, који су ионако скептични, створити један додатни „контра ефекат“, да појача подозрење, сумње у исправност једне такве одлуке?

Да ли је о томе мислио не знам, али о томе ће свакако морати да мисли, јер је ово кампања насилна, присиле и уцене управо довела до тога да родитељи постану све више сумњичави у односу на вакцине. Оно што наша здравствена регулаторна тела, и уопште медицински естаблишмент, стално промовишу као едукацију јавности није ништа друго него једна пропаганда. Ја и сама, у свом личном и приватном животу с обзиром на то да имам децу, сам пробала да се едукујем код својих колега, што педијатара, што неонатолога, што епидемиолога, и на сасвим смислена питања нисам добила адекватне одговоре, или они нису разумели, нису имали одговоре да ми дају. Према томе, едукација је била неуспешна у мом случају, као и у случају многих родитеља који не добијају одговарајуће одговоре на питања.
Оно што видимо по државним телевизијама је већином пропаганда, иза које стоје апсолутно фармацеутске компаније. Људи који то пропагирају, који позивају на ауторитет, позивају на већину и манипулисање страхом радње су, и по сопственом признању – спонзорисане на крају, то је њихов рад, њихове књиге, њихова саветовања од стране фармацеутских кућа које производе вакцине.
Тако да, ко год има грам здраве логике може да схвати који лоби заправо у Србији постоји и о чему се ту ради.
А свакако да су им никакви резултати, то се види и по паду обзхвата вакцинацијом и ја не знам који је њихов следећи корак.

ПОГЛЕДАЈТЕ ЦЕЛУ ЕМИСИЈУ, ово што смо пренели је само првих пет минута…

 

ИЗВОР: novosadskatelevizija

——-

23.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Tražiti pismeno obaveštenje od lekara o potencijalnim neželjenim efektima vakcine i onda kao odgovoran roditelj reći da ne možete preuzeti takav rizik od neželjenih efekata od vakcinacije …

  Свиђа ми се

 2. Big farm(čitaj-pig farm) je озлоглашена Америчка компанија која ја позната по томе шта је све радила и урадила са научницима и љекарома који је нијесу респектовали и подржавали у невиђеној пљачки свих људи ове планете.Прочитајте само причу о доктору Рајфу и видјет ће те шта су још тада имали снаге да ураде од једног највећег хуманисте и правог научника и љекара. Данас су још организованији и опаснији.У Србији(из паланка менталитета-све за паре) су им посебно лојални и само затвор или смрт их може у томе спријечити, па су и законе о обавезној вакцинацији прогурали управо ти и такви.Вакцине данас могу да садрже такве ужасне ствари да нам сама помисао на то, шта се вашем дјетету може догодити леди крв у венама,поготову нама који им сметамо и што постпјимо и умјесто осиромашеног уранијума који ће убити милионе, у шприцу нас вреба још модернији и сигурнији убица.Менгеле је за њих аматер.Кад вам једном саспу у крвне судове њихово „здравље,“сва свјетска медицина ће бити немоћна да вам помогне.

  Свиђа ми се

 3. skoro sam se informisao kako je u usa, jel’ skola pocinje pa bi trebalo da sva deca budu pelcovana…
  elem, svaki state ima svoj zakon, tj. postoje 3 vrste izuzeca, a svaka drzava praktikuje 1, 2, ili sva tr izuzeca:
  medicinsko, ako je vakcina kontraindikovana, religijsko, ako vasa ko zna koja sekta zabranjuje vakcine, i trece, – prigovor savesti – sve je potrebno napismeno… ne znam sta rade oni koji zive u nekoj od sjedinjenih americkih drzava gde se priznaje samo medicinsko izuzece, a lekar kaze da vase dete moze/treba da primi vakcine

  Свиђа ми се