АКТУЕЛНО

ВЕСТ У КОЈУ НЕ МОРАТЕ ДА ПОВЕРУЈЕТЕ: USAID Србију прогласио својим ”пашалуком”


фото: logicno.com

Сједињене Америчке Државе намеравају да повећају ниво одговорности власти у Србији и да се боре против корупције у земљи. Како би се суочила са овим изазовима у ”сувереној држави”, Америчка агенција за међународни развој (USAID), за коју је актуелна премијер Србије Ана Брнабић радила готово десет година, објавила је конкурс у коме Вашингтон тражи организацију која ће ”пратити активности јавних институција” у Србији.

Овако нешто се догађа само у земљама које су de facto амерички протекторати и банана државама у којима ”националистички” председник за премијера одреди прозападну и либералну бившу дугогодишњу високу службеницу ове познате америчке владине агенције.

Но, према речима стручњака, USAID и његов антикорупцијски програм ће заправо бити параван за лобирање интереса Вашингтона у Београду. У самој Србији се примећује све већа жеља да се из игре избаце политичари који заговарају политику даљег приближавања Русији или једнаких односа са свима, на ничију штету.

Осим тога, пристанак службеног Београда на расписивање конкурса америчке владине агенције да се нађе ”неко” ко ће средити стање на политичкој сцени Србије и искоренити корупцију има само два објашњења. Или је Србија на путу да службено постане америчка колонија, или једноставно нема неколико десетина стручњака у службама безбедности који би знали да обаве тај посао и без америчке ”помоћи”.

Како год било, почетком августа је USAID објавио конкурс за спровођење новог програма за побољшање нивоа одговорности власти Републике Србије.

”USAID намерава да успостави партнерске иницијативе с цивилним друштвом и медијима, а циљ је побољшање транспарентности апарата владе и праћење активности државних тела, укључујући и борбу против корупције”, стоји у документу.

Партнер америчке агенције ће радити с друштвеним покретима у општинама Србије, као и службеним организацијама које могу послужити као темељ за стварање нових удружења. Одабрана агенција ће ”подстаћи локалне власти на транспарентнији и флексибилнији рад”.

”У најмању руку, извођач ће допринети постизању већих резултата у све већем броју нерешених судских предмета о корупцији”, наведено је у конкурсу.

Спровођење овог пројекта је раван признању неспособности Србије као државе, као и целог њеног правосудног и безбедносног апарата. Наравно, САД такве пројекте спроводи путем својих опуномоћеника у влади и зато Ана Брнабић никада није требала да буде изабрана за премијера Србије. Она је радила неколико година за USAID и срамота је за српску државу да ова агенција одређује како да се држава реши корупције и колики је ниво ове пошасти у земљи.

Сваки запослени који ради за USAID никада није радио за добробит властите земље, него за интересе Вашингтона, ако је изузетак српски премијер онда ће њено име остати златним словима уписано не у историји суседне земље, него у историји света…

Сличан пример су Црна Гора или Македонија, где је бивша запослена Сорошевог ”Отвореног друштва”, Радмила Шекеринска, сада министар обране. У Црној Гори и Македонији у државном апарату владају хаос и анархија и рат међу фракцијама. Чини ми се да исто чека и Србију.

Срамота, али ће партнер USAID-а, од којег ће добити новац за програм, партнера, радити и са српским министарствима на спровођењу нових ”реформи”. Уговор такође предвиђа спровођење политичких реформи у Србији у координацији са USAID-ом.

”Упркоа чињеници да промене у политици нису приоритет ове иницијативе, агенција ће помагати општинским властима и указивати ​​на подручја у којима је такве промене могуће спровести”, наводи се у конкурсу.

У документу се наводи како ће одабрана агенција радити у блиској сурадњи са  USAID-ом и другим донаторима који подржавају Србију.
Такође је неопходно се у оквиру пројекта сарађује с властима ЕУ.

Конкурс наводи ”како је корупција препозната као кључни проблем у Србији”.

”Смањење нивоа корупције је кључни елемент када се говори о усклађености Србије са критеријумима за приступ ЕУ”, каже се у документу.

Документ не спомиње износ који ће САД издвојити за пројекат. Међутим, крајем априла се сазнало да Сједињене Америчке Државе шаљу девет милиона долара подршке ”за напоре Србије у придруживању ЕУ”.

Како је наведено на интернет странци америчке владине агенције USAID*, новац планирају да пошаљу ”за борбу против корупције, побољшање управе и јачања владавине права”.

Амерички амбасадор у Србији је рекао да су САД од 2001. године уложиле у Србији 748 милиона долара за ”јачање демократског управљања земљом”.

Уопште нема сумње да је програм USAID-а грубо уплитање у унутрашње послове друге државе.

Сврха ове подршке је неутрализација политичара и утицајних људи који нису склони већој сарадњи са Западом и вероватно ће се против њих заслужити оптужбе ”за корупцију”.

Сада је јасно да је прозападно вођство Србије склоно уласку у ЕУ, али и NATO, иако је народ против тог сценарија. Није требало да прође пуно времена да од дана 29. јуна 2017. премијер Ана Брнабић покаже за кога заправо ради и ко јој је поверио мандат. То нису били држављани и гласачи Србије, него њени и Вучићеви налогодавци из Вашингтона.

Ипак, у целој причи име и нешто добро. Маске су коначно пале, и то у мање од два месеца. Да је Александру Вучићу стало до суверенитета земље, он је још увек довољно моћан да спречи ову лакрдију. Будући да се није огласио о овом питању, USAID ће одредити ко ће с америчким новцем ”искоренити корупцију и спровести политичке реформе у земљи”. У мање од два месеца је све прилично јасно.

 

ИЗВОР: хрватски портал logicno.com- SAŠA. F.

***

ФБР ДОДАТАК:

ПОСЛЕ ПЕТ ГОДИНА „УСПЕШНИХ РЕФОРМИ“ У СРБИЈИ и подршке од „само“ 21,885,396 америчких долара, ОКУПИРАНОЈ Србији се догађа и овај „КОНКУРС“… 

 

U.S. AND SERBIAN GOVERNMENTS CELEBRATE FIVE YEARS OF JUDICIAL REFORM

Ambassador Kyle Scott (center) with Minister of Justice Nela Kuborović (left) and JRGA Chief of Party Laurence Vetter (right)
USAID’s Judicial Reform project

 

———————

15.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић