MAIL - RSS FEED

Савет безбедности УН одобрио нове санкције против Северне Кореје


Савет безбедности УН једногласно се сложио о новом сету рестриктивних мера против Пјонгјанга након најновијих ракетних тестова Северне Кореје. Након што је потврђен ранији став УН о овом питању, међународно тело је санкционисало извоз из Северне Кореје за неколико ресурса.

Резолуцијом коју је израдила америчка влада забрањује се увоз из Северне Кореје угља, гвожђа, гвоздене руде, олова, руде и морских плодова.

„Желели бисмо да верујемо у уверавања америчког државног секретара да САД неће имати за циљ обарање актуелног поретка у Северној Кореји, насилно уједињавање полуострва нити војну интервенцију у тој држави. Ипак, изазива забринутост то што нацрт резолуције који смо ми предложили и у којем су се налазиле те тачке није наишао на подршку аутора“, рекао је стални представник Русије при УН Василиј Небенза на седници Савета безбедности.

Он је позвао Северну Кореју да прекине рад на ракетном и нуклеарном програму и врати се режиму неширења нуклеарног оружја. Међутим, Небенза је упозорио и САД да њихов ПРО у Јужној Кореји, војне вежбе са савезницима и слање носача авиона и стратешких бомбардера дестабилизује ситуацију у региону.

„Тешко је кретати се путем денуклеаризације, све док Северна Кореја осећа директну претњу“, додао је он.

„Ресурс зван притисак санкцијама након ове резолуције је исцрпљен“, рекао је Небенза и указао на то да је време за решавање проблема преговорима.

Стална представница САД при УН Ники Хејли изјавила је да ће САД наставити да предузимају „разумне одбрамбене мере“ против Северне Кореје.

„Не треба да обмањујемо себе да смо решили проблем. Нисмо се чак ни приближили решењу“, изјавила је она.

„Државе-чланице треба да изврше већи притисак на Северну Кореју. Треба да радимо заједно како би санкције које смо усвојили данас биле реализоване“, додала је Хејлијева.

ИЗВОР: ВОСТОК

—————-

6.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић