АКТУЕЛНО

ЈЕДНО РАЗМИШЉАЊЕ: Дијалог, овце и магарци


Недавно нас је Председник позвао да поведемо унутрашњи дијалог о Косову и Метохији. Штуро и у кратким цртама нам је објаснио и све и ништа. Почевши од тога какви смо, где смо били, где треба да стигнемо и тако даље. Уосталом иста прича већ пет година уназад.
Све у свему, тема дијалога се у медијима свела на то треба или не да признамо независност Косова и Метохије, па је тешко разлучити да ли је реч о дијалогу или референдуму.

Када је 2012. године долазио на власт са својом Српском напредном странком један од кључних момената на којима су добили изборе било је обећање да ће поништити, како рекоше „издајнички“ Бриселски споразум. Сви знамо шта се даље дешавало и ко их је коначно потписао и на њих пристао.

За већину тадашњих гласача избори 2012. године су били и дијалог и референдум. Прошло је пет година што у историјским оквирима и није нарочито дуг период, а у државама и народима који имају јасно зацртане циљеве и планове готoво занемарљив. Јевреји су своју државу чекали две хиљаде година, Руси су вратили Крим под своје окриље после педесет, Британци су ратовали за Фокланде…

Валута Фокландских острва има фотографију овце

Са Вучићем, у име Србије у Бриселу је уговоре потписивао и онај што недавно пожелео латопове уместо топова, што је ваљда и нормално с обзиром на то да је те исте топове док је био са Тадићем у дружби топио у Железари Смедерево.

Е њега би требало подсетити и и за Фокланде. Наиме, пре више година је имао врло мудру изјаву, попут ове са лап топовима, како њива припада ономе чије су овце мислећи на Србе који су у мањини на Косову и Метохији. Британцима аргентинске овце нису сметале да превале толики пут и окаче им своје звонца.

Кад смо већ код зоологије и оваца требало би се осврнути и на магарце.

У крајевима одакле је наш председник када се роди дете, родбина и пријатељи, родитељима имају обичај да кажу: „Нека дете буде боље колико коњ од магарца“, што подразумева да је коњ племенита животиња и да треба да буде бољи од својих родитеља.

Вероватно му је због тога и пало на ум, да у вези са целом овом гужвом, изјави како се „само магарац не мења“.

Лично ме није увредило што ме мој председник сматра за магарца јер своје ставове, због којих сам му 2012. године дао глас нисам променио и стим у вези му честитам, јер је постао бољи од свог политичког оца, таман да потврди наведену народну изреку.

 

 

Владимир Недељковић

————–

2.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Jedan od srbskih potpisnika iz Brisela a u vezi KiM, je i onaj vecito veseli svat okruglog lica sto volji Miljacku.
    Mozda se ne secate, ali ja sam dobro zapamtio, da ove sada registarske tablice na kolima sto su u planu da se menjaju zbog latinicnih kvacica – su smisljene u doba njegovog ministrovanja policijom. Jos i tada meni se, a i mnogima drugima, cinila velika glupost mesati dva pisma na jednom istom mestu, zapadno X, Y i W sa nasim. Za to uopste nije bilo potrebe u tehnickom smislu po pitanju raznovrsnosti i obima registarskih oznaka.

    Hocu da kazem – eto kakav je to covek, kakva nadobudna „licnost“ – veselo potpisuje sve redom sto mu se poturi, pa se ne treba cuditi sto je kojesta ispotpisivao u tom Briselu…

    Свиђа ми се