АКТУЕЛНО

Калиновик, Република Српска: Порука са скупа на Гвозну – Очувати јединство унутар српског народа (ВИДЕО)


фото РТРС: Калиновик – косидба

У оквиру ове манифестације којом су обиљежене 24 године од оснивања Гардијске бригаде Војске Републике Српске и БОРС-а, служен је парастос за све погинуле борце Војске Републике Српске, те положено цвијеће у спомен соби у Калиновику.

Оживјело је данас Гвозно сјећања на Гардијску бригаду која је за Српску дала 258 најбољих синова, на јединство народа и Војске Републике Српске кад је било најтеже, на чувену мобу у вихору ратних дешавања коју је управо на Гвозну организовао њен командант Ратко Младић.

– Припадници Гардијске бригаде са свим припадницима Херцеговачког корпуса и свих осталих јединица, извршили су тада овдје кошевину, како би се обезбиједило што више сијена за сточни фонд – каже Момир Братић, бивши припадник Гардијске бригаде ВРС.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да је данашњи скуп на Гвозну традиција српског народа.

– Косимо ово поље као помоћ народу Калиновика и још једном показујемо да су народ и Војска Републике Српске увијек били и остали једно – каже Лалић.

И данас, већ пету годину заредом моба на Гвозну окупила је борце и косце из Љубиња, Требиња, Фоче, Сокоца, Гацка, Шамца, Приједора – из свих крајева Српске. И долазиће, кажу, док су живи.

– Долазићу сваке године, док год ми то буде дозвољавало здравље и срећа јуначка – каже косац Гојко Лопатић.

Данашњим окупљањем борци су показали своје јединство. Зато су у своје и у име завјетника, 23.000 погинулих, послали јасну поруку народу и посебно политичарима.

– Морамо бити јединствени, морамо прекинути ову једну врсту „специјалног рата“ који се води унутар српског народа на различитим нивоима. То је нешто што нас заиста исцрпљује и што је, прије свега, непотребно – поручио је предсједник БОРС-а, Миломир Савчић.

А Гвозно ће и даље чувати и јединство и традицију. Потврђује то и најмлађи косац, 19-огодишњи Страхиња Славковић.

– Дошао сам да подржим ову манифестацију, а ако Бог да долазићу и наредних година – каже Страхиња.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић рекла је да је скуп на Гвозну манифестација која сабире и обједињује људе из свих крајева Републике Српске.

– Оно што карактерише овај скуп, што је препознатљиво сваке године а тако и ове, је та невјероватна духовна снага и јединство српског народа које се овдје осјети, јединство српског борца, војника и народа и дјетета – каже Комленовићева.

Писмо генерала Ратка Младића окупљенима на Гвозну прочитао је генерал Петар Шкрбић, а и овогодишња кошевина протекла је уз витешке игре и незаобилазну изворну пјесму.

***

КАЛИНОВИК: КОШЕВИНА НА ГВОЗНУ – ОЗОН 2017.

Видео снимање, монтажа и продукција: ЉУДИ ГОВОРЕ
Главни и одговорни уредник (продуцент): НЕДЕЉКО ЖУГИЋ

ИЗВОР: РТРСLJUDI GOVORE, Prva internet TV u BiH

—————–

28.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ЖИВИ БИЛИ БРАЋО И СЕСТРЕ САМО СЛОГА ЈЕДИНСТВО ПОМОЋ МЕДЂУ СРБИМА ЋЕ САЧУВАТИ НАС КА СРБСКИ НАРОД СВЕТОГ САВЕ И СИМЕОНА СРЦЕ МИ ЈЕ ПОНОСНО ДАНАС ЖИВИ БИЛИ ЗАГОРАНИ ЕРЦЕГОВЦИ. ПОЗДРАВ ОД СВЕГ СРЦА И ДА ДОЧЕКАМО ДА ВИДИМО НА СЛОБОДИ ГОСПОДИНА ЂЕНЕРАЛА РАТКА МЛАДИЋА ГОСПОДИНА И ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБСКЕ РАДОВАНА КАРАЏИЋА ГОСПОДИНА И ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБСКЕ КРАЈИНЕ МИЛАНА МАРТИЋА И СВИХ НАШИХ МУЧЕНИКА СВЕТИ САВО ТИ ПОМОЗИ ДА ЖИВИМО СВИ И У СЛОЗИ СССС

    Свиђа ми се

  2. Бог вам дао здравља,среће и воље да дуго одржавате косидбу у Гвозну,јер тиме учвршћујете јединство Србског народа,које нам је у овом времену најпотребније за опстанак,како народа Србског ,тако и за очување Републике Србске,а и целокупног народа Србског ма где живео.

    Свиђа ми се