АКТУЕЛНО

НАЈАВА: Изложба фотографија „Седам векова манастира Крупа“ – аутор Дарко Дозет


Изложба фотографија фоторепортера Дарка Дозета, поводом 700 година Манастира Крупе, биће отворена 26. јула, у 19 часова у Културном центру Новог Сада.

Изложби ће, осим аутора присуствовати и игуман Манастира Крупа архимандрит Гаврило Стевановић који ће окупљеним медијима детаљније говорити о самом животу и раду манастира.

Укупно 40 уметничких и документарних фотографија, насталих приликом неколико Дозетових боравака у овом древном манастиру на међи Лике и Далмације, биће представљено на 27 паноа.

Манастир Крупа је, пре тачно седам векова, 1317. године, као задужбину подигао краљ Милутин, у истоименом селу уз реку Крупу, тако да ће централна свечаност поводом овог великог јубилеја, бити одржана у самом манастиру, на славу ове светиње – Велику Госпојину, 28. августа ове године.


Сам манастир је, као и већина светиња Српске православне цркве, у својој дугој историји, највећа страдања претрпео у 20. веку. У Другом светском рату изгорели су сви конаци, а манастирски инвентар је уништен, када су га усташе претвориле у војно упориште према Италији.

Следећа трагедија уследила је 1995. када је у акцији „Олуја“ манастир је претрпео мања оштећења и крађе, али су, са српским народом који је тада напустио подручје Хрватске, отишли су и монаси овог манастира па је манастир био пуст до 2000. године. Доласком на трон Епископа далматинског г. Фотија (Сладојевића) и постављањем ахимандрита Гаврила (Стевановића) на место настојатеља, за манастир почињу бољи дани.

Аутор ове изложбе – Дарко Дозет, сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама, а фотографије су му објављивали готово сви светски листови и магазини. Његове фотографије илустровале су више од 1.000 насловних страна најзначајнијих медија, првенствено „Вечерњих новости“, а самосталне изложбе имао је у више од педест градова Србије и иностранства. Аутор је пројекта „Корени душе“ посвећеног Косову и Метохији те коаутор пројекта „Сведоци трајања“ који приказује српску културну баштину у Републици Румунији.


Изложба је обогаћена и пратећим текстовима Сњежане Орловић, историчара уметности, врсног познаваоца манастира и цркава Епархије далматинске и Епархије горњокарловачке. Аутор је четири књиге – „Манастир Крупа“, „Манастир Драговић“, „Манастир Гомирје“, „Манастир Пресвете Богородице Тројеручице“ а ускоро ће бити објављено и обимно издање Шематизма и историје Епархије горњокарловачке, али и монографија поводом великог јубилеја 700 година манастира Крупе коју ради у коауторству са теологом и историчаром Радованом Пилиповићем.

Организаори изложбе су Културни центар Новог Сада и Фото асоцијација Војводине уз подршку Управе за културу града Новог Сада.

Предвиђено је да изложба после Новог Сада буде приказана у Грачаници, како би се и симболично спојиле две задужбине краља Милутина. После Грачанице, изложбу ће видети и становници Београда, Бања Луке…

Фотографије: Дарко Дозет

Аутори изложбе

Дарко Дозет је рођен 7.12.1976. у Новом Саду у којем  је завршио Средњу графичку школу, смер фотографија, после које се 1996. године запослио у новосадском дневном листу “Дневник”. Од 1998 – 2007. године фоторепортер је Новинске агенције Танјуг, а од 2007. године фоторепортер је Компаније Новости.

Сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама, Ројтерс, Европска прес фото агенција, Асошијетед пресом, а фотографије су му објављивали готово сви светски листови и магазини.

Његове фотографије илустровале су више од 1.000 насловних страна најзначајнијих медија, првенствено Вечерњих Новости.

Самосталне изложбе имао је у више од педест градова Србије и иностранства.

Аутор је пројекта „Корени душе“ посвећеног Косову и Метохији те коаутор пројекта „Сведоци трајања“ који приказује српску културну баштину у Републици Румунији.

Аутор је фото монографије “Чувари успомена и сведоци историје” посвећене колегама фоторепортерима од Другог светског рата до данас.

Предавања о новинској фотографији по позиву, у више наврата, држао је у Руском музеју фотографије, Новосадском универзитету, Музеју Војводине…

Један је од оснивача Удружења фоторепортера Србије, првог у Србији који окупља фотографе запослене у медијима. Председник је Фото асоцијације Војводине.

Три године за редом успешно организује колективну изложбу фоторепортера Новог Сада и Војводине.

Добитник је низа признања за рад и стваралаштво на пољу фотографије. Неке од најзначајнијих су: Прва награда на Међународном фестивалу репортаже “Интерфер” 2015. године,  исте године проглашен је и за најбољег фоторепортера компаније “Вечерњих Новости” .

  1. године добитник је награде „Лаза Костић“ коју за фотографију додељује Удружење новинара.Србије.

Од 2017. године је члан Управе Удружења новинара Србије чији је члан од 1998. године.
Контакти:
Тел: 0695120101
Е-пошта: fotodozet@gmail.com
Инстаграм: @photodozet
Интернет презентација: darkodozet.com

***

Сњежана Орловић је рођена 2. 12. 1981. године у Госпићу. Дипломирала је 2005. године на Филозофском факултету у Београду на одељењу Историје уметности.

Од 2007–2012. ради у Галерији Феникс у Београду као организатор галеријских активности и учествује у припреми и реализацији програма галерије, у којој је била и члан уметничког савета галерије.

Од 2011. до 2015.  сарађује на организацији изложбе „Крајишки ликовни салон“ (од 25. до 28. по реду изложбе представљене у многим градовима Србије) као члан савета салона, аутор поставке и предговора каталога.

Аутор је четри књиге (Манастир Крупа, 2008; Манастир Драговић, 2009; Манастир Гомирје, 2011; Манастир Пресвете Богородице Тројеручице, 2017), а ускоро ће бити објављено и обимно издање Шематизма и историје Епархије горњокарловачке, али и монографија поводом великог јубилеја 700 година манастира Крупе коју ради у коауторству са теологом и историчаром Радованом Пилиповићем.

Аутор је и преко тридесет студија и чланака објављених у Србији и Хрватској (радови су oбјављени у Зборнику о Србима у Хрватској (САНУ, Одбор за историју Срба у Хрватској), Зборнику за ликовне уметности Матице српске, Гласнику друштва конзерватора Србије, Српској енциклопедији, Српском биографском речнику, Србско-далматинском магазину, часопису Ликовни живот, часописима Далматинске и Горњокарловачке епархије… а аутор је и три двојезичне брошуре о далматинским манастирима).

У статусу самосталног уметника је од 2010. године.

Организатори изложбе

 Културни центар Новог Сада и Фото асоцијација Војводине
уз подршку Управе за културу града Новог Сада

 

ИЗВОР: Photo association of Vojvodina – Фото асоцијација Војводине

26.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић