Здравство

Потресно писмо девојчице која се бори за живот, званичницима у Србији: Затворили сте сва врата за нас обичне смртнике. Зашто ми не пружате шансу да живим?


Пред вама је писмо 16-годишње девојчице Дарије Петровић која се бори за живот, које је горка и претужна слика стања до кога су нас довели. Дарија је писмо објавила на свом ФБ профилу а упутила га је свим представницима власти и институција у земљи.

***

Почећу са обичном почетном фразом, “поштовани”, мада многи не схватају шта та реч уопште значи.

Поштовани,

Председниче, Премијерко, Министри, посланици и сви запослени у Министарствима, доктори… који не дајете шансу за моје излечење, желим да вам се јавно обратим.

Питате се, зашто јавно?

Зато што је милион пута закуцано на сва Ваша врата, која су била затворена за све молбе и очајне крике моје мајке, која је тражила само једно – да спасе живот своме детету. Забарикадирана врата системом, обилном администрацијом, правилима, прописима… које не важе за све и још свашта нешто, што је вредније од мог живота. Живота детета. Живота деце.

Обраћам Вам се са лично, ЈА Дарија Петровић,
и питам Вас, свесна да нећу добити одговоре на моја питања:

Зашто ми не пружате шансу да живим, да будем користан и равноправан члан овога друштва?
Са чиме сам заслужила са својих 16 година да будем системски одбачена из овог друштва? И то само што сам оболела од неке болести. Болести коју ми ВИ не дозвољавате да се пронађе и можда излечи. Вашим правилима, прописима, администрацијом… И опет понављам, која важи само за нас мале неприметне чланове ове заједнице.

Зашто ме отписујете пре него и што сте ме упознали и уверили се да и ја могу да будем корисни члан заједнице? Зашто ми не пружате шансу?

Ако већ нећете да ми испуните жељу да живим, бар ми дајте шансу да се лечим, да покушам, да се борим… Покажите ми да је мој живот вреднији од било које администрације, прописа, система…. дајте ми шансу.

Знам да знате, јер ви све знате, да 20. августа, треба да идем на клинику у иностранство, да идем да потражим моју изгубљену шансу за излечењем, коју ми ВИ нисте пружили. Исто тако, знате да идем као очајни просјак, за којег су родитељи последњим вапајем “просили”, износећи све моје дијагнозе и све у вези мене у јавност, само да би спасли мој живот. Да, просили и просе за мој живот, али су прво куцали на сва Ваша врата, која сте Ви систематски затворили не размишљајући и не препознајући очај родитеља који моли да се спасе живот њиховог детета.

Знам да знате, али не знате, а и не интересује вас, 20. августа НЕЋУ МОЋИ ОТИЋИ НА КЛИНИКУ, јер нисмо успели. Уз сву подршку народа који се трудио, ми нисмо успели. НИСМО УСПЕЛИ ДА “ИСПРОСИМО” цену мога живота. Да, нисмо успели.

Зато желим, лично да Вас обавестим, а знам и да вас не интересује
НИСМО УСПЕЛИ.

Желим и да вам се захвалим, што сте моје родитеље претворили у очајне “просјаке”, који још очајније пуштају крике вапаја, да спасу једину и највећу имовину која им је остала. МОЈ ЖИВОТ, Да вам се захвалим што сте нам свима, па и мени, системски затворили сва врата.
Да Вам се захвалим, што сте мој живот одбацили као поцепану крпу.
Што сте ми доделили време чекања, а које није мој савезник, као што нисте ни ви.
Посебно да Вам се захвалим што ми нисте пружили шансу и што сте показали колико вреди за Вас мој живот. Живот једног шеснаестогодишњег детета.

Захваљујем се и на Вашем непрепознавању приоритета, јер за мене је сваки живот ПРИОРИТЕТ, здраво и школовано друштво ПРИОРИТЕТ, сваки гест хуманости и доброте ПРИОРИТЕТ свака добра људска особина ПРИОРИТЕТ, који сте Ви очигледно изгубили на вашем путу лажног успеха.

Опет се понављам, јавно Вам се обраћам јер сте системски затворили сва врата за нас обичне смртнике који немају маме, тате, ујне, куме у вашем свету лажног успеха и недодирљивости. У свету где је најмање вредан људски живот.

С`поштовањем

Шеснаестогодишња девојчица, оболела од непрепознатљиве болести, са превише дијагноза, интелектуално способна, која можда сутра неће бити са вама, а којој нисте дали шансу за живот.

Дарија Петровић

***

***

Детаљи о Даријиној болести

Дарија Петровић је 16-огодишња девојцица која има преко 50 пропратних дијагноза, од којих је пар ретких обољења, (Von Willebrand (поремећај згрушавања крви, фактори сви испод 0), Мениерова болест, Епилепсија (још увек неутврђена врста епија), Лумбални синдром (реткост за особе тог узраста),  поремећај рада штитне жлезде, нодус на штитној жлезди, аденом на пљувачној жлезди идр. Девојчица која живи са свакодневним болом у стомаку, глави, костима, мишићима, вртоглавицом, муцнином…

Поред свих болова и здравствених проблема, Дарија покушава да зиви нормално, иде у школу (колико јој болест дозволи), дружи се, свира гитару, пише приче… а свој бол прикрива најлепшим осмехом.
Од августа месеца прошле године стање јој се погоршава и Дарија добија предлог да се пошаље у иностранство, али до данас нико не реагује од терцијалних установа а Дарији је стање све лошије и лошије. Руке све више дрхте, често ноћно гушење, све јачи болови, све дуже крварење, све теже подноси најмање физичке и психичке активности, све јаче вртоглавице које све дуже и дуже трају. Болест је све чешће обара у кревет, и сваки пут дуже траје, тада не може да функционише, њени удови су млитави и нефункционални, тело исцрпљено без снаге, болови целог тела неиздржљиво јаки, гушење и вртоглавица још више доприносе да током таквих тешких дана Дарија не може да устаје без помоћи. Од болова не осећа ни најнежније миловање њене маме, сваки и најмањи шум ствара јој највећи бол, а дрхтање, што од исцрпљености, што од болести, је јасни показатељ велике исцрпљујуће борбе коју ова девојчица води.

Дарија користи лекове које купује у иностранству и који су прескупи. Њени родитељи су до пре три године куповали и лечили Дарију без ичије помоћи, али скупи лекови и дужина лецења исцрпили су сва њихова материјална и имовинска средства. 2014. год. и оно мало што им је остало поплава је уништила и од тада, захваљујући акцијама коју су организовали до сада, омладина Лознице, школа и Даријини школски другари, увек су се одазивали људи доброг срца и уз њихову помоћ обезбеђивни су скупи лекови. Дарија је већ била у Турској, али уместо одрђивања дијагнозе морала је да прима адекватну терапију за пропратне болести које су тамо потврђене. Тада није могло да се скупи довољно новца, па су се родитељи задужили 4000е и новац усмерили на спасавање Даријиног живота, тј примање адекватне терапије за Хемораргију (унутрашње крварење) које је у том тренутку ухватило маха.
Због погоршања стања, а и предлога да се пошаље у иностранство, Даријина мама је контактирала дијагностичке центре у иностранству, али недостатак новца спречава Дарију да оде и да коначно после 16 година добије праву дијагнозу. Сви дијагностички центри су послали предрачуне и цена је између 20 000 и 30 000 евра са свим испитивањима, боравком, авионским картама.

Зато вас молимо, ПОМОЗИТЕ да ова предивна девојчица ЖИВИ, да се лечи, да оствари своје тинејџерске снове, ДА ОВАЈ ПРЕДИВНИ ОСМЕХ НЕ БУДЕ САМО СЕЋАЊЕ НА ДАРИЈУ, ВЕЋ СТВАРНОСТ.

АКО ЖЕЛИТЕ И МОЖЕТЕ, ПОМОЗИТЕ ОВОЈ ПОРОДИЦИ КОЈА СЕ БОРИ ЗА ЖИВОТ ПРЕДИВНОГ ДЕТЕТА.  ВАШЕ МАЛО, ЊИМА ЗНАЧИ МНОГО.

Контакт: Горица Лукић, Даријина мама
Тел. 061 256 90 92
Адреса: Маршала Тита 29
15 316 Бања Ковиљача

DEVIZNI RACUN:
DARIJA (Dragisa) PETROVIC
RAIFFEISEN BANKA
SWIFT: BIC RZBSRSBG
IBAN: RS35265050000029391611

DINARSKI RACUN
DRAGISA PETROVIC (Darijin tata)
KOMERCIJALNA BANKA
Br. Rcn. 205-9011005845755-85
ХВАЛА

_________
Извор: ФБ Дарија Петровић

3 replies »

  1. ДЕТЕ НЕК ГОСПОД И СВЕТИ ОТАЦ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ СЛАВА МУ И МИЛОСТ ВАЗДА ТИ БУДУ У ПОМОЋИ ЗА СРБЕ ЛЕКА И ПОМОЋИ НЕМА А ИМАЈУ ТИ бандити ИЗ БЕОГРАДСКЕ СКУПШТИНЕ ТЗВ ВЛАДА ДА ПОМАЖУ ТЗВ избеглице ДОЋИ ЋЕ ДАН КАД ЋЕ РАВНОГОРЦИ ДА ОСЛОБОДЕ ВАСКОЛИКО СРБСТВО ОД СВИХ душмана МЕНИ СУ НАЈВЕЋИ непријатељи комунисти партизани и фашисти СВИХ РАЗНИХ БОЈА ЖИВЕЛО УЈЕДИЊЕЊО СРБСТВО У СЛОБОДНОЈ СРБИЈИ СССС

    Свиђа ми се

  2. ostalo je nedoreceno, a fbr da proveri, i neki doktor da se ukljuci:
    da li ona ne moze da operise unutrasnje uho u bgd-u, na orl, zbog tog poremecaja zgrusavanja krvi?

    Свиђа ми се