Видео

Горан Игић: Велика Албанија у БЈР Македонији и последице по Србију (видео)


17. мај 2017. Sasa Novakovic – sasanov

Теодора Толева је одбранила своју докторску дисертацију на универзитету у Барселони, под називом: „La influencia del Imperio Austro-Hungaro en la construccion nacional albanesa (1896-1908)“ Утицај Аустроугарске империје на стварање албанске нације (1896–1908). Издавач је кућа „Филип Вишњић“, а саиздавач Институт за европске студије.

Како истиче др Александар Раковић у предговору српском издању, српски језик је четврти језик, након шпанског, бугарског и немачког издања, на коме се саопштавају открића Толеве у вези стварања албанске нације. Књига ће ускоро добити и своје грчко и руско издање.

У том раду Толева долази до закључка да аустроугарска дипломатија игра одлучујућу улогу за развој осећања националне припадности Албанаца у Османској империји, која се претворила у тамницу народа на исти начин као и Аустроугарска империја. Политичка акција Беча је одлучујућа за процес националне изградње у светлу Ернеста Гелнера и његове модернистичке теорије, што касније доводи до стварања албанске државе.

_____________

Горан Игић, предавање одржано у Петровцу на Млави,
Библиотека Ђура Јакшић. 13. мај 2017.

1 reply »

  1. drzava albanija postojala u aziji ko je citao casopis srbsko ogledalo ima karta,turci su ih prvo doveli u spaniji a oko kosovske bitke na balkan,sto se provlaci jos prica da se za vreme cara DUSANA bili ovde to je duga prica,inace Igic je izuzetan poznavoc i pravi RODOLJUB,Ataturk je nudio kralju da sve siptare iseli u tursku ,nas kralj nije dao,a kad su ga ubili prijatelji u marseju Ataturk je u turskoj proglasio dane zalosti

    Свиђа ми се