АКТУЕЛНО

ВЕСТ из 2016. о пребацивању затвореника из Гвантанама, ОБЈАШЊЕЊЕ КО СУ и реакције народа


gvantanamo

Војна база Гвантанамо или Гвантанамо база (енгл. Guantanamo Bay Naval Base) посед је у Заливу Гвантанамо на острву Куба под контролом Сједињених Америчких Држава. Од 2002. године, у поморској бази налазио се и војни затвор „Гвантанамо Беј“ који је био логор за лица осумњичена да противзаконито помажу исламске терористе, те заробљеници из Авганистана и касније Ирака. Јануара 2009. године, председник Барак Обама је потписао налог којим се распушта затвор.

Изјаве срПских политичара о пребацивању затвореника из Гвантанама и реакције народа

Пребачени су у Србију после 14 година незаконитог притвора у америчком војном ГВАНТАНАМО затвору на Куби „чекајући оптужницу!“ и „нема места у америчким затворима“ – држављанин Јемена Мансур Ахмад Сад ел Дајфи – АБДУЛ РАХМАН АХМЕД,и Таџикистанац Махамади Давлатов – Омар Хамзајавич Абдулајев.

Обојица су, повезана са Ал Каидом, ухапшени у Авганистану 2001. године, прича за N1 Чарли Севиџ, новинар Њујорк тајмса.
Каже да никада нису оптужени, па ни осуђени, а последњих година су прошли кроз програм америчке владе, шест агенција, које тврде да су безбедни за нову околину у којој ће живети.
„У новим земљама у којима живе, углавном им је ограничено кретање. Најмање две године не могу да напусте земљу, али након тога им и то може бити дозвољено. Обезбеђени су им часови језика и упознавање са домаћом културом. Многе државе им после извесног времена дају и статус избеглице. Уколико је могуће, спајају их и са породицама“, каже Севиџ.
Америчка администрација, каже Севиџ, углавном крије детаље ових трансфера.

С обзиром на то ко су та два притвореника које је Вучић довео у Србију директном линијом са паклом (Београд-Њујорк отвореном пре извесног времена), веома је јасна та одлука да Србију буквално таргетира као мету џихадиста. То шта они причају је прича за малу децу и већ давно испричана медијска манипулација. Докле ће, е то се не зна – ваљда док то народ Србије дозвољава!

Разни су коментари пристигли на ову вест у Србији… Посебно су дебилне изјаве срПских политичара о овом (само за њих и њима знаном у детаље) – чину према србском народу. Изјава мандатара Александра Вучића да ће Србија преузети ова два затвореника из америчког војног затвора Гвантанамо, у потпуности је изненадила и институције које су према законима ове земље овлашћене да се питају о овим стварима.

Према писању америчког Њујорк тајмса ово је први пут да су притвореници из Гвантанама пребачени у Србију. Након њиховог одласка у овом контроверзном затвору остало је 76 притвореника. Како наводи амерички дневник, двојица притвореника која су пребачена у Србију ухваћена су крајем 2001. године током рата у Авганистану и предата војсци САД која их је држала у притвору без суђења више од 14 година. Према писању њујоршког листа јеменски притвореник је некада „вероватно био нижи борац повезан са Ал Каидом“, али је променио начин размишљања у затвору, научио енглески и завршио курсеве потребне да добије диплому средње школе. Други је држављанин Таџикистана који је чекао на трансфер од 2009. године када су притворске власти закључиле да представља довољно ниску претњу да може да буде пребачен у неку сигурну земљу. Он је заостао у Гвантанаму зато што је закључено да не може безбедно да буде враћен у своју земљу.

Доскорашњи затвореници Гвантанама неће у Србији боравити у некој од казненопоправних установа, већ ће се наћи на слободи и биће интегрисани у друштво.

Бар је то план, који је у уторак потврдио и амерички амбасадор Кајл Скот, истакавши захвалност Србији и изразивши наду да ће двојица затвореника једног од најпознатијих затвора на свету, који се ускоро затвара, наћи своје место у српском друштву. (Б92)

НАРОД СРБИЈЕ: ЗАХТЕВАЛИ ОД ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ДА СЕ ИСПИТА ЗАКОНИТОСТ ОВОГ ПОСТУПКА

Како Данас сазнаје, поједини грађани су се због овог трансфера обраћали канцеларији Заштитника грађана са захтевом да се испита законитост тог поступка.
– Постоји процедура за трансфер затвореника из других установа у наше казнено-поправне заводе, али за сада остаје нејасно да ли је у овом конкретном случају она испоштована. Тренутно немамо довољно података о овом трансферу да бисмо могли да донесемо закључак о томе да ли су некоме повређена права. У канцеларију Заштитника грађана су пристигле притужбе у којима се од нас захтева да ближе испитамо законитост трансфера затвореника, међутим наредни потези омбудсмана још увек нису познати – наводи за Данас Милош Јанковић, помоћник Заштитника грађана.
Како истиче, ствар компликује и то што је, према медијским натписима, реч о лицима која се налазе у притвору и који су дужи низ година лишени слободе, без покретања судског поступка.
– У сваком случају, држава која претендује да буде сматрана правном, никога не може да лиши слободе мимо закона – каже Јанковић.

***

И пре него што се ово сада догодило у тексту Разговор с поводом: Џевад Галијашевић – Стање је озбиљно, терористи су присутни са великом мрежом подршке и циљ им је да дестабилизују цео континент који сам урадила за портал СРБски ФБРепортер  Галијашевић је изнео веома озбиљне процене будућег времена у земљама у окружењу, посебно у Србији, а данас каже да се власти Србије поигравају са безбедношћу грађана…

ГАЛИЈАШЕВИЋ: ПРИХВАТАЊЕМ ЗАТВОРЕНИКА ИЗ ГВАНТАНАМА СРБИЈА СЕ ПОИГРАВА СА ВЛАСТИТОМ БЕЗБЈЕДНОСТИ

Одлука Владе Србије да прими два повратника из америчке војне базе Гуантанамо је прилично непромишљен чин, пун безбједносног ризика и сигурно није допринос у рјешавању хуманитарних питања, како то представљају извори америчке владе.

Прво, Србија није ни обавјештена о томе шта и кога је добила а добила је терористичку прјетњу највишег нивоа. У штампаним и електронским медијима у Србији, објављена је вијест о доласку-пријему, два повратника-затвореника из Гуантанама: Мансур Ахмеда Саада ал-Даифија из Јемена и Мухамади Давлатова из Таџикистана. 

Наравно, то нису права имена ове двојице терориста, него мање битни надимци из којих није могуће сазнати ништа битно за утврђивање степена, обима и врсте, стварне, терористичке прјетње и управо су зато са тим именима упознали јавност Србије.

ПРВИ ПОВРАТНИК: Такозвани Мансур Ахмад Саад ал-Даиф је познати високо позиционирани командант Ал Каиде (лични пријатељ вође др Аимана Завахирија) и право име му је: АБДУЛ РАХМАН АХМЕД, рођен у главном граду Јемена Сани 1979. године.

Наравно Абдул Рахман Ахмед има и друге надимке, али онај који је постао јавно мјесто у медијима на Балкану, уопште не постоји. Његови надимци су и сљедећи: Абд ал-Рахман Ахмад Саид Абдихи; Абд ал-Рахман Ахмад Саад ал-Мансур; Абд ал-Рахман Јасир ал-Мансур; Абд ал-Рахман Ахмад Абдулах Абдихи; Абд ал-Рахман Ахмад ал-Таифи; Абд ал-Рахман Ахмад Саад ал-Зиахри; Абу Абдалах Хамза Ахмад Абдалах ал-Кхатаб; Абу Бакр, Хамза Ахмад Абдалах ал-Кхатаб; Тху ал-Карнин ал-Санани; Бин Салин; Александер; Сам…

У Гуантанаму је његов персонални досије отворен почетком 2008. године и у сажетку је посебно истакнута његова способност за евакуацију прве линије, ратовању у Авганистану, везама са Талибанима, те обуке у терористичким камповима а посебно у Кандахару, Ал Фарук кампу и везе са првим људима Ал Каиде и личне сусрете са Осамом бин Ладеном, Аиманом Завахиријем и војним заповједником Абу Хафс Ал Масријем, у то вријеме.

Свакако, важније од надимака, алијаса и никнејма је без сумње богата биографија изузетно опасног терористе – специјалисте за обуке бомбаша самоубица, уз злоупотребу и кориштење Кхат (такођер кат или QАТ, зимзеленог наркотичког листа), за „припремање“ тачније дрогирање самоубица за жртвовање и увјеравање да је то у интересу Бога, Ислама, Народа и Државе.

Истовремено, он спада у ред најспособнијих бораца аутоматским оружјем, посебно у уличним борбама при кориштењу тзв. Калашњикова и Узи-ја, и одабраним командантом за критичне ситуације и евакуацију и премијештање првих борбених линија у ратном сукобу на блиском растојању.

Абдул Рахман Ахмед је прошао основну и напредну обуку Ал Каиду у Ал-Фарук тренинг кампу, укључујући и усавршавање у припреми за операције самоубојства. Америчким истражитељима сам је признао да је прошао обуку Ал-Фарук кампа, у коме је провео 57 дана, од средине јуна до средине августа 2001. Његов тренинг укључује упознавање и кориштење аутоматског оружја, пушке АК-47 затим, пиштоља, М-16, Узи, Г-3, и РПГ. У Кабулу је, био ангажован од Ал-Каиде да организује курсеве и обуке везане за прикупљање обавјештајних података, брдског рата, кориштења артиљеријских оруђа, познавање топографије, оријентација у простору, протузракопловних оружја, војног врха, урбаног ратовања, изградње и постављања експлозивних направа, кориштења отрова и увјежбавања способности фалсификовања докумената и хартија од врједности.

ДРУГИ ПОВРАТНИК: Ни он није никакав Мухамади Давлатов – и најмање је познат по том надимку, мада је по њему био познат за вријеме рата у Чеченији, гдје је ратовао против Руске армије и служби безбједности. Право име му је: Омар Хамзајавич Абдулајев, рођен је 11. октобра 1978. у Душанбеу, Хесар регион, Таџикистан. Користио је и друга имена у личним документима али и у јавности: Омар Хамзајавич Абдалајив, Абдулоев Умар Хамзаевич, Умар Хамза Абд ал-Лајеу, Омар ал-Таџики… Сматра се главним командантом Ал Каиде за Таџикистан и Узбекистан, и користио је разне технике прикривања властитог идентитета, чак и након заробљавања, пред истражитељима у Гуантанаму.

Омар Хамзајавич је прошао основну и напредну обуку Ал-Каиде у терористичким камповима и признао да је прошао специјализиране терористичке обуке Ал-Каиде употребе експлозива и отрова, и да је обучаван од Абу Кхабаб ал-Масрија, укључујући кориштење цијанида. Притвореник је живио у „Babu Camp“, идентифицираном као заједнички камп који користе Ал Каида и Талибани за обављање обуке за самоубице. Чак је био заробљен с неколико докумената, који садржавају појединости обука за кориштење експлозива, кемијских средстава, те производњи отрова и употреби биолошког оружија у великим градовима и насељеним мјестима.

Сматра се изузетно организационо способним и интелигентним вођом, повезаним са мрежом терориста у Авганистану, Пакистану, Таџикистану али и на подручју Русије, посебно у Дагестану, Ингушетији и Чеченији. Американци га процјењују као особу највишег ризика и прјетњу највишег нивоа, по властиту националну безбједност.

Његова биографија пуна је бројних терористичких акција при којима је кориштен цијанид или биолошки агенси, и уз употребу експлозива.

Након пребацивања Абдулу Азиз ал-Свидија и Абдел Малик Ахмед Абдел Вахаба ал-Рахабија, првог инструктора Ал Каидиних бомбаша и официра те другог, који је обављао дужност тјелохранитеља Осаме бин Ладена у Србију, Балкан постаје опасна линија фронта коју терористичке организације, као својеврсна америчка, геополитичка пјешадија, успостављају на Југоистоку Европе.

Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ

***

ДАЧИЋ: Прихватање притвореника из Гвантанама није угрозило интересе Србије – А ко још обраћа пажњу на то шта издајник потписник бриселске издаје каже?

Први потпредседник Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачић истиче да је одлука Србије да преузме двојицу затвореника из Гвантанама веома важан сигнал за развој билатералних односа са САД.

„Србија се тиме придружила групи од 17 земаља у Европи које су то учиниле, међу којима су Велика Британија, Француска, Албанија, Казахстан, Словачка, Грузија, Шпанија, Немачка, Белгија, Италија, Швајцарска, Ирска, Португалија, Мађарска, Бугарска, Летонија и Естонија“, навео је Ивица Дачић у саопштењу.

Дачић је нагласио да Србија ничим није угрозила своје државне интересе нити националну безбедност, а тиме је отворила врата за развој наших партнерских односа са САД. – ОВО ЈЕ ЗА ПОСМАТРАЊЕ! „Ресетовање наших односа са САД је у нашем националном интересу, тражећи, уз разлике које међу нама постоје, заједничке именитеље за будућност“, рекао је шеф српске дипломатије.“Зато су напади од стране опозиционих странака на Владу Србије због овог поступка део свакодневног политичког фолклора, а заборављају да је влада ДСС-а дала овлашћење Борису Тадићу да потпише са Кондолизом Рајс једнострани споразум о имунитетима оружаних снага САД, који се не односи на српску војску“, навео је Дачић.Од поступка преузимања затвореника, према његовим речима, Србија нема никакву штету, може имати само бољу позицију у спољнополитичким односима.

*

ВУЧИЋ: НОРМАЛНО је да преузимамо затворенике из Гвантанама (!!!)

Мандатар за састав Владе Србије Александар Вучић изјавио је после сусрета са помоћницом државног секретара САД Викторијом Нуланд, да је нормално и уобичајено да Србија преузме двојицу затвореника из Гвантанама, као и да су то учиниле и друге европске земље.

„Желим да се захвалим јер сам добио писмо и од државног секретара Керија, али желим да се захвалим и на порукама од председника Обаме везано за двојицу људи које смо преузели из Гвантанама. Мислим да је то нешто што је уобичајено, преузела је једна Немачка, преузеле су многе земље из региона, нормално је да то учини и Србија“ – рекао је Вучић.

 • ДА СЕ ЗАПИТАМО БИЛО ШТА када видимо како земљу и даље гура у војну и економску окупацију ИЛИ ДА САМО КОНСТАТУЈЕМО ДА ЈЕ ВУЧИЋ ПОТПУНО ИЗГУБИО КОМПАС КО ЈЕ, ШТА ЈЕ И У КОЈОЈ ЗЕМЉИ ЖИВИ?

Пребачени у Србију: Држављанин Јемена је Мансур Ахмад Сад ел Дајфи, а Таџикистанац је Махамади Давлатов.

Пребачени у Србију:
држављанин Јемена Мансур Ахмад Сад ел Дајфи – АБДУЛ РАХМАН АХМЕД,и Таџикистанац Махамади Давлатов – Омар Хамзајавич Абдулајев.

КОМЕНТАРИ

rsdulovic

* Ови притвореницима из Гвантанама, којима је одобрено пуштање из притвора – примљени у оквиру програма хуманитарног пресељења, односно примају се као резиденти – само институције Србије, а богами ни домаћи медији, немају појма?! Они не долазе у у наше „казнено-поправне установе“ већ им је овде омогућен боравак на слободи.

* Изгледа да у властима Србије нема човека који има мозга, мисле да могу све без икакве контроле и одговорности, извозимо памет са хиљадама младих који беже из земље а увозимо џихад!

 • „Постаће они уважени чланови библиотеке и чланови главног одбора а можда и саветници…“

*Тобожњи „вожд“ је на путу, а већ је и близу циља, да постане тотални диктатор! Он све зна, о свему одлучује, поклања српска добра, неке и продаје, нуди западном свету „најјефтинију (српску) радну снагу“ -сличну робљу, прихвата хиљаде азиланата иако друге паметне државе затварају своје границе због страха од терориста али то, очигледно, вождова „друга мајка“ Ангела Меркел од њега захтева, гура Србију у НАТО, сам одлучује да су прошли избори били (лажни!) „референдум за улазак у ЕУ“, он је све и свја, изиграва некаквог турског пашу који прима невољнике да му се жале на нешто што ОН неће променити или побољшати живот тих несрећника, отима делове пензија и плата, изиграва некаквог фараона градећи себи куле-споменик у БГ на води, не требају му ни министри ни саветници… Сада и ово са америчким робовима из Гвантанама! И то све чини са гласовима, према излазности на биралишта од око 26 одсто бирачког тела! Али не престаје да труби и лаже народ да га је бирала ЦЕЛА СРБИЈА! А пукао је и са 131 СНС посланика (без прирепака) у прошлом сазиву Скупштине, пао на 98 СНС посланика -такође без прирепака у садашњем сазиву. Докле бре, за име Бога?

MMM

***

sanda-raskovic-dsssajt

ДСС: Вучић одлуку о Гвантанаму донео без министарства правде и без знања Интерпола!

Демократска странка Србиjе сматра неприхватљивим трансфер затвореника из америчког воjног логора Гвантанамо у Србиjу, саопштено jе данас из те странке.

ДСС захтева од председника техничке Владе Aлександра Вучића да обjасни грађанима Србиjе ову одлуку. Tа странка наводи да jе одлука донета без знања jавности, па чак и без знања Mинистарства правде и Интерпола.

Путем Твитера  огласила се и председник ДСС Санда Рашковић Ивић.
– Ако је Вучић већ прихватио затворенике из Гвантанама зашто није договорио и да српски осуђеници из Хага служе казне у Србији? – написала је она.

У САОПШТЕЊУ ДСС-а кажу: АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ДУЖАН ДА ОДГОВОРИ НА 10 ПИТАЊА О ТРАНСФЕРУ ЗАТВОРЕНИКА ИЗ ГВАНТАНАМА У СРБИЈУ

Демократска странка Србије захтева од председника техничке Владе Александра Вучића да одговори на многобројна спорна питања у вези са одлуком да затвореници из Гвантанама буду пребачени у Србију. ДСС захтева одговоре на следећа питања:

 1. На основу ког закона, одлуке или билатералног споразума Србије и САД је донета одлука о прихватању затвореника исламиста Мансур Ахмеда и Омар Хамзајавич Абдулајева из Гвантанама?
 2. Која је државна институција и којим актом донела одлуку да буду прихваћени затвореници из Гвантанама?
 3. Када и са којим циљем је донета одлука да се прихвате затвореници?
 4. Које државне институције су биле укључене у доношење и реализацију ове одлуке?
 5. Да ли су безбедносне службе извршиле процену ризика, имајући у виду да су двојица затвореника завршили обуке за самоубилачке акције, руковање опасним материјама и експлозивом и да су непосредно учествовали у терористичким активностима Ал Каиде и Исламског покрета?
 6. Да ли је и ко је извршио процену угрожености грађана Србије од евентуалних осветничких аката терористичких организација?
 7. Какав ће бити статус двојице затвореника из Гвантанама и која ће институција бити задужена за њихов боравак у Србији?
 8. Шта подразумева програм ресоцијализације и њиховог интегрисања у српско друштво?
 9. Ко ће сносити трошкове програма интегрисања припадника терористичких организација у српско друштво и колико они износе?
 10. Да ли је власт прихватила у обавезу трансфера и других затвореника Гвантанама?

Демократска странка Србије уверена је да узнемирена јавност заслужује одговоре на ова, али и сва друга питања на које власт није пружила одговоре. Неприхватљиво је да власт одлуке о стабилности земље и сигурности грађана доноси у тајности, па чак и без знања надлежних државних институција.

***

Vjerica-RAdeta-jutjub

РАДЕТА: Примају затворенике из Гватанама, а не брину где су Срби осуђени у Хагу

Функционер СРС Вјерица Радета оштро је реаговала на одлуку напредњачких власти да почну у Србију да пребацују терористe из америчког затвора Гвантаном у Србију. 

–  Примају затворенике из Гватанама, а не брину где казне служе Срби осуђени у Хагу. Расути по најгорим казаматима, уместо у Србији – написала је Радета на Твитеру.

***

dveri-logo-post-840x320

ДВЕРИ: Ко је Александар Вучић да доноси одлуке уместо нас?

Премијер које је пре два и по месеца дао оставку и увезао два затвореника из најозлоглашенијег америчког војног затвора Гвантанама са Кубе? Мандатар нове владе који већ два и по месеца не може и не сме да формира Владу? Председник СНС-а који жели сву власт за себе.

Александар Вучић поново угрожава безбедност свих грађана Србије.

Он је пре неколико месеци допустио улазак великог броја миграната у Србију и тиме угрозио све грађане и у здравственом и безбедносном смислу. Када су све земље, попут Мађарске чувале границе и интегритет своје земље Александар Вучић је допринео да грађани Србије изгубе поверење у институције.

Мандатар је сада поново послушао наређења својих страних газда и увезао нове мигранте, два затвореника из једног од најозлоглашенијих америчких војних затвора Гвантанама са Кубе.

Тиме је Вучић означио све грађане Србије као потенцијалну мету за нове терористичке нападе. Србија не би требало да има везе са таквим једним затвором.

Српски покрет Двери противи се оваквој одлуци премијера у оставци, посебно у тренутку када су се у Србији десила два велика и страшна злочина и када су грађани узнемирени и осећају се несигурно. Двери сматрају да је у овом тренутку потребна стабилност земље, покушај враћања поверења у институције и сигурност грађана на улицама.

Увозом ова два затвореника Александар Вучић је доказао да му стабилност земље и сигурност грађана нису на првом месту.

Већ два и по месеца Александар Вучић није у стању да формира Владу а то практично значи да институције у Србији не постоје.

Двери поново позивају владајућу већину да што пре формирају Владу, да Александар Вучић не би могао самостално и без консултација са свим релевантним чиниоцима у земљи доноси одлуке у име свих грађана Србије.

——–

13.7.2016. ДАНАС, Н1, РТС, ОСЛОБОЂЕЊЕ, Фонд стратешке културе, В92, ФЕЈСБУК, Агенције, за ФБР приредила Биљана Диковић