АКТУЕЛНО

РЕПУБЛИКА СРПСКА: Грабовац – Није истражено страдање Срба у Сребреници


Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац сматра да, због сталног притиска међународних фактора, још није испоштован закључак бивше Комисије за Сребреницу да се настави са истраживањем страдања Срба у Сребреници.

„Институт за нестала лица БиХ требало би да провјери и верификује списак несталих Бошњака у Сребреници, јер он није тачан и са њим се врше свакодневне политичке злоупотребе и манипулације“, рекао је Грабовац Срни.

Грабовац каже да је неопходно да се провјери списак страдалих Бошњака у Сребреници са матичним бројем, околностима и временом страдања, јер се, према неким индицијама, у Меморијалном центру у Поточарима сахрањују људи који су настрадали, или чак умрли природном смрћу изван Сребренице.

Он је изразио бојазан да је Институт за нестала лица БиХ одустао да изврши верификацију списка несталих у БиХ, укључујући списак несталих у Сребреници.

Комисија за Сребреницу 2004. године утврдила је да је од 10. до 19. јула 1995. године на подручју Сребренице нестао 7.801 Бошњак. Комисију је формирала Влада Републике Српске, на основу налога Дома за људска права БиХ.

Извор: СРНА/РТРС

—————–

9.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић