АКТУЕЛНО

Одложено постављање бисте Виталију Чуркину у Сребреници (ВИДЕО)


Постављање бисте одгођено је, јер нису добили дозволу општине, али и због смиривања тензија, уочи обиљежавања страдања у Поточарима.

Споменик великом Руском дипломати Виталију Чуркину који је уложио ВЕТО у Савјету безбједнсти на британску резолуцију у Сребреници, биће постављена када тензије буду смирене, а општина изда дозволу, кажу у „Источној алтернативи“.

-Биће ускоро постављен у складу са законом и оним што смо тражили, то један од највећих дипломата и пријатеља српског народа, поручује Војин Павловић, “Источна алтернатива“ Републике Српске.

Источна алтернатива Србије истиче да су Срби у Сребреници годинама били дискриминисани од бошњачке локалне власти. Од нове – очекују равноправност и када је ријеч о постављању обиљежја.

Начелник општине увјерен је да ће одгађање постављања бисте Чуркину у овим данима смирити тензије. Подсјећа и да је ауторка књиге “Сребреница – лаж и подвала српском народу“ Љиљана Булатовић, из истог разлога отказала промоцију.

– Заиста поздрављам овакав гест, показујемо још једном да Срби не провоцирају, нагласио је начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

Грујичић очекује да ће и организатори обиљежавања 11. јула, али и бошњачка удружења, на исти начин радити на смиривању тензија у Сребреници, без ратних застава и величања Насера Орића.

ИЗВОР: РТРС

***

Отворени „Петровдански дани-Сребреница 2017“

У Сребреници је синоћ отворена меморијална, духовна, културно-спортска и хуманитарна манифестација „Петровдански дани Сребренице“, а потом је у Културном центру приказан документарни филм о старадању српског народа „Досије Сребреница“.

Предсједник Организационог одбора „Петровданских дана“ Милош Миловановић рекао је да ову манифестацију организује у част невино страдалих Срба на Петровдан 1992. године.

Миловановић је истакао да се слоган манифестације не мијења него само број година, те да ове године гласи „25 година злочина без казне“ због чега Срби немају право да забораве и одустану од тражења правде да се не би поновиле 1914, 1941. и 1992. година, те дошло до нових српских страдања.

Миловановић је поручио да лицемјерство антисрпских судова не смије да обесхрабри у борби за истину и правду и очување Републике Српске.

Протојереј сребренички Александар Млађеновић упозорио да српски народ пати од заборава, те да не смију бити заборављене колективне жртве, несрећа и неправда према Србима да се не би поновиле као што се то догађало кроз историју.

„Морамо се борити против заборава и сјећати се наших страдалих, да их се никада не стидимо већ да се поносимо нашим праведницима који нам донесоше слободу и нашу Републику Српску“, рекао је Млађеновић у бесједи.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је прошло 25 година од српског страдања око Сребренице на Петровдан 1992. године, да је исто толико година прошло и ишчекивања и да толико дуго нема криваца за почињени злочин.

Он је истакао да се 25 година оспоравају српске жртве и истина о њиховом страдању.

Грујичић је позвао све да предстојећа обиљежавања годишњица српског и бошњачког народа протекну мирно и достојанствено, те нагласио да је српска страна исказала максималну толерантност.

Он очекује да то учини и друга страна и да не долази до провокација које су се већ почеле појављивати у оквиру „Марша мира“ и на другим мјестима.

На разумијевање и достојанство позвала је и књижевница Љиљана Булатовић која је рекла да то што синоћ није одржана промоција њене књиге „Сребреница-Лаж и подвала србском народу“ неће спријечити да истина о страдањима Срба у Сребреници допре до јавности.

Булатовићева је пренијела поздраве са Свесловенког конгреса одржаног недавно у Москви, те обавијестила да ће представници тог тијела доћи у Сребреницу да се упознају са дешавањима и преносе истину о српским страдањима у посљедњем рату.

Отварању „Петровданских дана“ претходио је почетак спортских такмичења у малом фудбалу и кошарци, а одржана је и улична трка чији је побједник био Његош Матић.

Муслиманске снаге из Сребренице напале су на Петровдан 1992. године српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убиле 69 српских цивила и војника, а 22 заробиле, док је седам живих накнадно убијено након мучења и тортуре у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих муслимана.

Организатор „Петровданских дана – Сребреница 2017“ и сјећања на погинуле српске војнике и убијене цивиле је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Извор: Срна/РТРС

————–

ПОВЕЗАНО:

*Љиљана Булатовић Медић: ОТВОРЕНО ПИСМО НАРОДУ СРЕБРЕНИЦЕ

*Шест НВО у Србији траже да се откаже промоција књиге „Сребреница – лаж и подвала србском народу“

——————

9.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ТРЕБА ПОДИГНУТИ СПОМЕНИК ВИТАЛИЈУ ЧУРКИНУ У СРЕБРЕНИЦИ ТОМ ЛЕПОМ СРБСКОМ ГРАДУ ОН ЈЕ ЧОЕК СПРЕЧИЈО ДА енглези КРОЗ ун ПРОГЛАСЕ СРБЕ ДА СУ КРИВИ ЗА НАВОДНИ ЗЛОЧИН НАД муслиманима ЗЛОЧИН СУ ПОЧИНИЛИ муслимани НАД СРБСКИМ НАРОДОМ У ТОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ ОД 1992 ДО 1995 ГОДИНЕ

    Свиђа ми се

  2. По федерацији Бих,дижу споменике када им падне на памет и коме хоће и они никада не одлажу ,растежу док нажалост у Републици Србској опет неко снебивање да некога не увреде као за време комунизма.Зато смо плаћали велику цену и не дај Боже да се понови опет. Дај Боже,да не слушају савете власти из Београда који је Србе сатирао од 1944 год све до данашњих дана.

    Свиђа ми се